Waar pakken studenten in de Duitse hoofdstad een pint en waar brakken ze de dag nadien? Op de Holzmarkt: de place to be aan de Spree in hartje Berlijn. Je kan hier van vrijdag tot maandag de klok rond boitten met de poulékes.

Een in het wit geschilderd gebouw met hoge ramen, lange houten banken en een beukenboom die het ruime terras in twee deelt. Aan de ‘Berlijnse Alma’ vind je het enige teken van leven op campus Dahlem van de Freie Universität. Zes door de zon verblinde studenten zitten er buiten te genieten van een pasta. Een jonge kerel met licht krullend bruin haar weet waar de stad wel bruist van het leven. ‘Friedrichshain, daar gaan we een pintje drinken. Er valt écht niets te beleven. Eerst pre-drinken op kot en daarna het centrum in. Soms halen we dat zelfs niet’, zegt Boris (21) die de Engelstalige bacheloropleiding Biochemie volgt.

‘Soms staat er zaterdag om 15 uur nog een rij’

Frölich Friedrichshain

Een metroritje van bijna één uur (!) brengt je op de Rosenthaler Platz, midden in Friedrichshain. Het is gezellig druk op het plein. De terrasjes van de omliggende Spätis, een Berlijnse variant van onze nachtwinkel, zitten bomvol. Zucht. Even uitblazen in Mein Haus am See. In deze bar slurpen studenten een kop koffie in de Scandinavische zetels. De bretellen dragende barista wijst je wel de weg als je op je honger (dorst) blijft zitten: ‘Holzmarkt Pampa is the place to be, definitely on this sunny friday.’

 

De Weinhandlung valt niet op naast de gigantische discobal. © Kwinten Hendrycks

Stéphanie Vanthillo (24), een Belgische vriendin,  komt ook naar Holzmarkt. Ze werkt sinds oktober 2018 als Digital Marketing Assistant voor het Franse lingeriemerk Chantelle in de Duitse metropool. ‘Dit is mijn favoriete plek in Berlijn, zeker wanneer de zon schijnt. In de zomer verandert Holzmarkt in een strandbar en kan je relaxen in de hangmatten.’ Ze gidst ons door de plek waar je kan eten, drinken, chillen en dansen. De graffiti van de omliggende gebouwen weerspiegelen zich in de Spree. Met uitzicht op de rivier droom je hier helemaal weg. Het lijkt alsof je uit Berlijn bent. Er is geen auto, bus of tram te horen. En toch zit je midden in de stad. Op banken gemaakt van boomstammen zitten jonge twintigers te genieten van een pintje, rosé of koffie. Maar ook ouder publiek is welkom, zoals overal in Berlijn kijkt niemand raar op van een vlotte veertiger die zich tussen de jeugd mengt.

‘De mintcoke brandt in de neus’

Complex Holzmarkt

Er speelt zachte house-loungemuziek op de achtergrond. Een leger aan industriële lampen uit de jaren ‘50 en een discobal met een omtrek van twee meter hangen boven je hoofd. De glinsteringen van de discobal gaan over op de blinkende bakstenen van de wijnbar. Iets verderop staat de wit-blauw gestreepte tent van Spreelunke, die doet denken aan Cirque de Soleil. Je kan hier het huisgebrouwde bier van de Holzmarkt Brauerei drinken. De geur van vers gemalen koffiebonen lokt ons naar de buren van de krappe koffiebar Holzmarktperle. Het pand is volledig ingericht met vintage stukken en er staat een rij tot ver buiten op het terras.

Jong en oud zijn welkom op Holzmarkt. © Kwinten Hendrycks

Holzmarkt heeft nog veel meer in petto. Drie restaurants, een kunsthuis, een patisserie en een muziekschool. ‘Door de vele eettenten hang je niet vast aan een menu. Je kan afwisselen én iedereen vindt zijn goesting. Soms haal ik pizza bij Heissa Holzmarkt, de andere keer huisgemaakte ravioli van Katerschmaus.’ Dit is nog niet alles. Aan de Oostkant van het complex ligt Kater Blau, een technoclub die in het weekend open is van vrijdagavond tot maandagmiddag. ‘Ik zag op zondag nog een rij staan om 15 uur’, vertelt Stéphanie. Ze stelt voor om vanavond samen uit te gaan.

Bananenspray & muntcocaïne

Er staat een honderdtal technofans voor de ingang van Kater Blau. Onder de indruk van de lange rij schuiven we netjes achteraan aan. ‘Straks gewoon één voor één voorsteken. Wacht vijf minuten en kom me dan zoeken’, zegt Stéphanie. Niet veel later staan we met z’n drieën bijna bij de deur, waar het gedreun van de muziek al uit de technobunker bonkt. Voor ons staat een groepje van vier mysterieuze vrouwen die allerlei rare snufjes bij zich hebben. Een vrouw van ongeveer 35 jaar draagt een zelfgemaakte ketting van cassettes om haar nek. Ze deelt flic’n’lic-lolly’s, bananenspray en ‘muntcocaïne’ uit. Echt louche. De lolly proeft naar watermeloen, de mintcoke brandt in de neus en zet tegelijk de luchtwegen volledig open. Na een half uur wachten en de vraag van de portiers welke dj’s er vanavond draaien, betreden we de houten dansvloer van de Holzmarktse technokeet. In de club heerst de typische Berlijnse technosfeer. Geen foto’s, geen filmpjes: ‘What happens in Kater Blau stays in Kater Blau.’

Holzmarkt
Adres: Holzmarktstraße 25, 10243 Berlin
Openingstijden:
di vanaf 17 u.
wo en do vanaf 16 u.
vr,  za en zo vanaf 14 u. 

Bekijk onze zoektocht op Google Maps. We hebben niet enkel gewandeld maar ook gebruik gemaakt van het openbaar vervoer.

Tekst: Jimi Claeys en Kwinten Hendrycks