Met een frisbee kan je meer dan enkel wat speels gooien op het strand. Ultimate Frisbee is een teamsport die over de hele wereld gespeeld wordt en nog steeds aan populariteit wint. Op zaterdag 30 maart 2019 vond in Leuven het Belgisch studentenkampioenschap plaats.

Zaterdagnamiddag in het Universitair Sportcentrum in Leuven. Op weg naar de kunstgrasvelden passeer je zowat twintig joggers, de fitnesszaal, de overbevolkte tennisvelden en een handvol fietsers. Vanop het minivoetbalterrein klinkt het kabaal van een hoop mannenstemmen die volop in hun wedstrijdje zitten. Iets verderop houdt de oudere generatie een partijtje petanque. Een groep kinderen van de jeugdbeweging bezetten er de atletiekpiste. Midden in al die chaos, op het kunstgrasveld tussen de loopbanen van de piste, gaat het er opvallend serener aan toe. Iemand gooit een frisbee over bijna de hele lengte van het veld. Een medespeler grijpt op spectaculaire wijze de disc aan de andere kant van het terrein. Het zijn vijf studententeams die strijden om de titel van Belgisch studentenkampioen Ultimate Frisbee.

Ultimate Frisbee wordt gespeeld door twee teams van telkens zeven spelers. Net als in rugby zijn er twee eindzones, met daartussen een centrale speelzone. Het doel van het spel is om de eindzone te bereiken door de frisbee te passen naar andere teamgenoten. Lopen met de frisbee of hinderend fysiek contact is niet toegelaten. Er wordt zowel op een grasveld gespeeld als op het strand of binnen in een sporthal, waar de teams dan bestaan uit vijf spelers.

Bijzonder aan de sport is dat doorgaans zowel mannen als vrouwen deel uitmaken van een team. Daarnaast wordt er gespeeld zonder scheidsrechters. Ultimate Frisbee is immers gebaseerd op het basisprincipe ‘Spirit of the Game’, waarin fair play en sportiviteit centraal staan. Er heerst een universeel vertrouwen dat elke speler de regels kent en correct toepast. Bij onenigheden komen de spelers onderling overeen. Als er toch nog steeds een meningsverschil is, gaat de schijf terug naar de vorige speler en wordt er vanuit de laatste spelsituatie verder gespeeld.

Ultimate Frisbee is een snelle sport waarin elementen van basketbal, voetbal en rugby terug te vinden zijn. Conditie, explosiviteit, techniek en tactiek zijn belangrijke en noodzakelijke eigenschappen van een speler. Het zweefvermogen van de frisbeedisc zorgt voor spectaculaire spelsituaties. ‘Het geeft een super goed gevoel als je een medespeler kan bereiken met een verre pass. Het werkt verslavend’, zegt student burgerlijk ingenieur Laurens Lambrecht.

Opvallend is dat wanneer een speler stil staat met de disc, een tegenstander luidop begint te tellen. ‘Je mag de disc tien seconden in je hand hebben. De tegenstander moet dit luidop tellen. Indien de tegenstander niet luidop telt mag je de disc zo lang vasthouden als je wilt. Een beetje zoals de shotclock bij basketbal dus’, legt Floor Van Damme van JetSet Leuven uit.

Na elke wedstrijd komen beide teams samen aan de kant van het speelveld. De teams vormen samen een grote cirkel. Een speler van het eerste team neemt het woord. Er volgt een korte bedanking voor het faire verloop van de wedstrijd. Eerst in het Frans, daarna bedankt een speler van het Franstalige team zijn tegenstanders in het Nederlands. Op geen enkel moment is er nood aan een scheidsrechter. Het team van de universiteit van Louvain-la-Neuve gaat uiteindelijk met de overwinning naar huis. Ultimate Frisbee is een sport als geen ander: fair, intens en vooral met heel veel fun.

Tekst en foto’s: Thijs Put