Volg eens op Instagram: La Vie De Maxime en kijk mee in het leven van influencer Maxime De Jaeger. De joviale Edegemse heeft een ongezonde shopverslaving en een grote liefde voor haar man, maar bovenal promoot ze body positivity en self-love aan haar 11,9.000 volgers. Dat die laatste klinken als een ongezonde cocktail is alleen maar bewijs voor het gebrek er van: ‘Ik probeer de boodschap zo goed mogelijk te verspreiden.’

‘Ik had al van jongs af aan een bepaald ideaalbeeld in mijn hoofd waaraan ik niet aan voldeed. Ik denk dat ik  het daardoor altijd erg moeilijk heb gehad om mezelf te accepteren. Enkele jaren geleden heb ik dan een gastric sleeve operatie laten doen, omdat ik niet goed in mijn vel zat en hoopte dat dit dé oplossing zou zijn. Je zou denken dat dan al mijn problemen van de baan waren, maar think again: verrassend genoeg was ik nog steeds ongelukkig. Ik zag niet veel verschil, ik dacht: “Ik ben nog altijd lelijk”. Na een tijd begon ik weer wat bij te komen en pas toen zag ik dat ik effectief wél slanker was geweest, maar dus niet gelukkiger. Toen ben ik beginnen beseffen waar het eigenlijk allemaal om draait: jezelf accepteren zoals je bent. En nu ben ik veel gelukkiger dan ik toen was. Mijn kledingmaat definieert mijn geluk niet meer en daar ben ik blij om.’

De sociale media zorgen voor weinig ruimte tot
falen en mislukken

Picture perfect
‘De sociale media hebben me nooit onzeker gemaakt. Ik haal er juist heel veel inspiratie en steun uit. Toch besef ik maar al te goed dat sociale media voor  onzekerheden en abnormaal hoge verwachtingen kan zorgen. Een discussie is dan: blijven deze mensen beter weg van sociale media? Maar ik denk dat het moeilijk blijft om daar over te oordelen.  De zestienjarigen van nu bijvoorbeeld verwachtingen heel veel van het leven, ze hebben net die filter nog niet om het allemaal wat te doorzien. Ze zien alles picture perfect en denken dat hun toekomst gaat bestaan uit reizen, pure liefde, shoppen en lekker eten. Vaak streven ze naar zo’n totaalbeeld en bereiken ze die hoge verwachtingen niet snel genoeg. Dan voelen ze zich al gauw mislukt. Zo zorgen de sociale media er soms voor dat er geen of weinig ruimte is voor falen en mislukken.’

Door gebruik te maken van beautyprogramma’s houd
je een stereotiep schoonheidsideaal in stand

Facetuners & Photoshop

‘Ik vind het ontzettend jammer dat we in een maatschappij leven waarin je zo hard beoordeeld wordt op je uiterlijk. Hoe dan ook is er altijd wel iets te vinden dat niet goed genoeg is voor deze wereld. Waarom steken we anders zo veel tijd in Facetune en Photoshop om onze huid te egaliseren, borsten te vergroten of verkleinen en andere schoonheidsingrepen? Mensen die hun foto’s hard bewerken, zou ik echt graag een sjot onder hun kont willen geven: You are enough en die extra facetunefilter maakt het verschil niet in jezelf graag zien.’

Net daarom is het zo belangrijk dat body positivity opkomt op sociale media. Iedereen heeft recht op geluk en zichzelf graag zien. Door gebruik te maken van beautyprogramma’s houd je een stereotiep schoonheidsideaal in stand. En dat terwijl je zou kunnen meewerken aan het streven naar een wereld waarin mensen zichzelf echt graag zien. Als je jezelf gaat leren graag zien, sta je sterker in het leven en in je schoenen. Alles lijkt minder een struggle, alles lijkt minder moeilijk. Maar als je jezelf steeds blijft wijsmaken dat je dik bent, dat je nergens in past of dat niets je mooi staat, dan blijf je eigenlijk ter plaatse trappelen. Je stelt jezelf steeds nieuwe doelen, wat het tot zelfacceptatie komen moeilijk maakt. Self-love is de key is van het leven. Want als je jezelf graag ziet, ga je jezelf toestaan om te groeien in het leven en zo ook meer te bereiken.’

Dit bericht bekijken op Instagram

I am 5 years post gastric sleeve surgery and started to gain weight again 2 years ago. I was not happy in my size 48 (the moment I had my surgery) but strangely enough I wasn’t happy in size 38/40 either (when I was on my skinniest, after surgery). I really couldn’t understand this as I had always thought I would feel much happier with less weight. And then it occurred to me; being skinny does not equal happiness. I’m happier now with my size 42/44 than I’ve ever been. If there’s one thing I’ve learned, hating your body won’t make you thin. And being thin won’t make you stop hating your body. It’s all about finding your confidence and self love ❤️Inner confidence shines through as outer beauty. And to all women out there struggling, just know you deserve to love yourself and you’re not alone ❤️ • • • #quoteoftheday #qotd #wordstoliveby #todayswisdom #curvywomen #curvesandall #selflove #bodypositive #bodypositivity #yourenotalone #curvyblogger #mygastricsleevejourney #transformation #loveyourself #preach #makethisabetterplace #everybodysbeautiful

Een bericht gedeeld door Maxime||STYLE|BODYPOSITIVITY (@laviedemaxime) op

Tweede set borsten
‘Ik probeer de body positivity-boodschap zo goed mogelijk te verspreiden door o.a. veel Instagramstories te maken en mezelf te filmen zonder make-up. Want een video is nog steeds realistischer  dan een foto. Een beeld is slechts een momentopname en draait ook heel erg om de juiste angle, in een video kan je niets verstoppen, dat is puurder. Als ik ga sporten, vind ik ook geweldig om mijn tweede set borsten te laten zien (lacht).  En ik heb er ook helemaal geen probleem mee om bikini foto’s te posten. Want het is net daar waar het om gaat: jezelf tonen zoals je bent. En ik krijg altijd heel wat positieve reacties: “Zo cool dat je durft”. Ook van vrouwen die, in mijn ogen onterecht, niet goed in hun vel zitten. Mooi zijn is zo subjectief.’

Jezelf accepteren is een moeilijk proces

Iedereen mee
‘Ik ben heel blij dat er een evolutie aan de gang is. Ik zie het ook rondom me,  dat het niet meer alleen één bepaald type van modellen zijn in reclamespotjes, dat ze dat proberen te doorbreken. Maar het is helemaal nog niet genoeg, we zijn er nog lang niet. Het visuele aspect moet in de hele wereld worden aangepast. Er moeten meer  mensen met verschillende maten, vormen en kleuren op ons worden geprojecteerd, zodat we zien dat elk lichaam mooi is. En ook de mode heeft op zo veel vlakken een grote achterstand.  Zo ging ik onlangs shoppen in een boetiek en paste ik de grootste maat in een rokje, een Italiaanse maat 48. Die rok stond dus gewoon nog kei ver open hé. En wanneer er een mooi modemerk je maat niet maakt, dan is dat wel echt jammer. Achja, dan loop ik gewoon buiten en denk ik Fuck it, their loss. Want die kleding had mij ook keigoed gestaan’.Must follow

‘Het is belangrijk om jezelf te omringen met mensen die ook een positief beeld van zichzelf hebben, trots zijn op hun lichaam en dat ook tonen. Ik kijk op naar Sassy Red Lipstick, Ashley Graham, Lornaluxe, The- Twelvish-style en Alyssalenore. Die vrouwen zien zichzelf graag en dat stralen ze ook uit. En wanneer je jezelf graag ziet, dan ben je als persoon ook mooier. Het is niet altijd makkelijk jezelf te accepteren en het is zeker een moeilijk proces, met veel ups en downs. Maar eens je dat punt hebt bereikt, het punt dat je jezelf gewoon graag ziet, dan zal je vanzelf gelukkiger worden. Trust me.

Tekst: Dorien Ceulemans
Foto: © Maxime De Jaeger