Kompani Pas-ta-ni is een theatergezelschap bestaande uit twee dramaleerkrachten, een zorgcoördinator, een topmuzikant, een motivatiecoach en een hoedenmaakster. Ze schreven een stuk ‘Opmaatgeregeld’. Met dit theaterstuk willen ze graag de problemen rond het M-decreet, een maatregel in het onderwijs, op tafel leggen.

In het stuk volgen we een schooljaar lang een 12-jarig meisje, Gipsy, die door het M-decreet van het buitengewoon onderwijs naar een gewone school wordt gestuurd. Ze beleeft dit avontuur samen met haar vader, Josef. Ze begint met goed aan het schooljaar en heeft er zin in maar al snel merkt ze dat ze wordt genekt door haar temperament en beperkingen. In onderstaande video legt zorgcoördinator Siri Backx de opzet van het stuk uit.

Drie acteurs van het gezelschap brengen ‘Opmaatgeregeld’ met een verplaatsbaar décor. Het interactieve en muzikale stuk duurt ongeveer 1 uur lang en je maakt er kennis met interactieve rollenspellen en analyses over het onderwijs. ‘Opmaatgeregeld’ wordt dan ook gespeeld voor een publiek bestaande uit onder andere leerkrachten, schooldirecties en hogeschoolstudenten. Ook de speelmomenten worden gelinkt aan school. Ze spelen op bijvoorbeeld: ouderavonden en pedagogische studiedagen.

Ontdek hier de avonturen van de acteurs en beluister een van de nummers uit het stuk:

Alle info, contact- en bookingsgegevens kan je hier terugvinden.

Interview en tekst: ©Zoë Mees, foto: ©Ayrton Lambrechts