Dat Polen een groot aandeel van de Belgen vormen, weet iedereen. In 2015 waren ze nog de vijfde grootste groep Belgen van vreemde nationaliteit. Poolse supermarkten vinden dan ook makkelijk hun weg naar ons. Żaneta Wcisło (28) heeft de Belgisch-Poolse nationaliteit; de ideale gids om ons wegwijs te maken in de wereld van Poolse producten.

Żaneta is ondertussen al zes jaar in België. Ze studeerde Nederlands in Polen en kwam hier om haar master in de communicatiewetenschappen te halen. ‘Ik bezocht een vriendin in Leuven en de stad trok me wel aan. Ik verkoos trouwens België boven Nederland omdat de prijs-kwaliteit van het onderwijs hier uitstekend is’, meent Żaneta. Momenteel werkt ze als inkoper voor een Amerikaanse multinational. Veel internationaal gedoe dus. Soms moet je kunnen teruggrijpen naar je oude thuis. ‘Toen ik deze winkel ontdekte in Leuven kreeg ik bijna tranen in mijn ogen. Alles is hier zoals thuis, er zijn zelfs pasteien te koop die worden gemaakt in het stadje waar ik vandaan kom!’, zegt Żaneta.

‘Toen ik deze winkel ontdekte in Leuven kreeg ik bijna tranen in mijn ogen’

We doken samen de supermarkt langs de Leuvense vaart in. De winkel heeft een hoog Aldi-niveau, zoals dat wel vaker in het oosten van Europa is. Een pragmatische, sobere winkel die vooral ingericht is om klanten zo efficiënt mogelijk producten aan te leveren. De charme hier ligt vooral bij de moeite die de winkelhouders doen om authentieke producten uit Polen in te voeren.

Vlees

Bij de ingang word je direct begroet door een meterslang koelvak met vleeswaren en Poolse charcuterie. ‘Het vlees hier wordt ook aangeprezen door sommigen van mijn Belgische vrienden. Er is veel keuze en ik vind het ook goedkoper dan in de Belgische supermarkten’, zegt Żaneta. De afdeling komt met een gevarieerde selectie aan kruidenmixen die je kan gebruiken in typische Poolse gerechten. In de winkel zijn er ook voldoende vervangers voor vlees te vinden. ‘Ik ben zelf bijna een jaar vegetariër en dat kan ik met deze winkel makkelijk volhouden. Er is een groot aanbod aan linzen en peulvruchten hier waarmee ik vlees vervang’, zegt Żaneta.

Kasja

Wanneer we de volgende rij inslaan slaakt Żaneta een kreetje van genot: ‘Dit is mijn ding!’ Kasja, of kasza in het Pools, is een mix van verwerkte graansoorten zoals gerst en haver. ‘Dit kan je gebruiken als een gezond vervangmiddel voor rijst. Het past zeer goed bij groenten en vlees’, oppert Żaneta. Tegenover de kasja bemerk ik een omvangrijke selectie aan theewaren. Heeft Polen dan een theecultuur? ‘We drinken veel thee. Maar niet de gewoonlijke thee die je meestal vindt. In Polen vind je vooral kruidentheeën of thee op basis van lokale planten, zoals netels’, zegt Żaneta.

Ketchupcultuur

‘Nu ga ik je iets laten zien wat je nooit in een andere supermarkt in België zal vinden’, begint Żaneta. Tot mijn verbazing tref ik een hele hoek met tientallen ketchupmerken aan. ‘We gebruiken ketchup voor alles. We smeren het bijvoorbeeld graag op diepvriespizza’s, dat is echt typisch Pools’, meent Żaneta.

Kaas

In de frigo’s zijn heel wat vreemde kazen te bemerken. ‘Deze witte kaas past in veel traditionele gerechten. Als je het klaarmaakt met wat witte room en radijzen kan je het toevoegen aan je groenten of vlees van keuze’, legt Żaneta uit.

Soep

Malinka heeft heel wat voorgemaakte zakjes met verse groenten en kruiden om lekkere Poolse groentesoep te maken. ‘Mijn absolute favoriet is deze komkommersoepmix. Als je daar wat worstjes aan toevoegt, krijg je een overheerlijke soep’, zegt Żaneta terwijl ze de verschillende soepzakjes doorneemt.

Custard

‘Dit is ook iets dat je enkel hier vindt; budyń. Het is een soort dessert dat je klaarmaakt met melk. Het lijkt op pudding maar kan ook evengoed bestempeld worden als gelatine. Een beter Pools nagerecht is er niet, denk ik’, zegt Żaneta.

Met wat budyń en kasza op zak verlaten we uitgelaten de winkel. Malinka mag binnen een dik halfjaar twee kaarsjes uitblazen. De zaak heeft in totaal vijf werknemers.