Van tumors bestrijden tot revolutionair ontwerpen: deze acht sterke dames tonen dat vrouwen terecht gevierd worden vandaag op Internationale Vrouwendag.

1. Daphne Caruana Galizia
De Maltese journalist, schrijfster en activiste schreef voornamelijk over de politieke gebeurtenissen en criminaliteit in Malta. Hiernaast streed Daphne ook voor een corruptievrij land, maar dit werd haar in 2017 fataal na een bomaanslag op haar auto.

2. Irom Chanu Sharmila
Deze Indische mensenrechtenactivist wordt ook wel de langste hongerstaker genoemd. Irom (46) protesteerde tegen de slechte behandeling van mensen in India na een incident waarbij tien burgers omkwamen. Kort na de start van haar hongerstaking werd ze gearresteerd en bracht ze de komende zestien jaar door in een ziekenhuiskamer waar ze haar dwangvoederde.

Zuhairali (CC BY-SA 3.0)

3. Gabrielle Coco Chanel
Ze is misschien wel de invloedrijkste modeontwerpster ooit. Coco werkte zich op tot machtige vrouw in de mode industrie en had een grote impact op hoe vrouwen gezien worden. Ze stapte af van het corset en ontwierp kleding voor vrouwen die zowel comfortabel als stijlvol zijn.

4. Lady Gaga
Stefani Joanne Angelina Germanotta (32) of gewoon beter bekend als de queen of pop. Ze startte haar carrière in burlesque bars en gay clubs, maar ze ontpopte zich toch tot een van de meest bekende popsterren van onze generatie. Wie kan niet meezingen met haar hits?

Yne Van De Mergel (CC BY 2.0)

5. Damya Laoui
De Belgische wetenschapper Damya Laoui (33) verdient haar plaats in dit lijstje omdat ze in 2018 New Scientist’s Wetenschapstalent won. Ze kreeg deze prijs nadat ze een vaccin ontwikkelde die uitzaaiingen van tumoren stopt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door VUB Yamina Krossa Fonds (@vubyaminakrossafonds) op

6. Rupi Kaur
Met korte gedichten, stukjes verhaal en eigen illustraties veroverde Indiaas-Canadese illustrator en dichter Rupi Kaur (25) eerst Instagram en daarna de wereld. Rupi gaat in haar werk geen moeilijke thema’s uit de weg zoals misbruik.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door rupi kaur (@rupikaur_) op

7. J.K. Rowling
Niet enkel haar Harry Potter-boeken inspireren, maar ook het verhaal daarachter. Rowling (53) kampte met een depressie nadat haar relatie op de klippen liep. Om met deze donkere gedachten om te gaan begon ze haar eerste boek te schrijven. Hiermee overwon ze haar depressie én hielp ze duizenden andere lezers.

8. Malala Yousafzai
Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala (21) raakte op elfjarige leeftijd bekend dankzij haar blog waarop ze pleitte voor onderwijs voor meisjes. Na een mislukte moordpoging van de Taliban in 2012 vluchtte ze naar Engeland maar besloot ze niet stil te blijven. Malala reisde de wereld rond om haar betoog voor onderwijs en gelijke kansen verder te zetten en kreeg daarvoor in 2014 zelfs de Nobelprijs.

Russell Watkins/Department for International Development (CC BY 2.0)

Tekst: Nelke Roose, Aram Van den Eynde en Yannick Verbesselt