Dit jaar gaat de negende editie van Jam’in Jette traditiegetrouw door in het Jeugdpark in Brussel. Ook deze editie blijft het festival gratis en is er voor jong en oud wel iets te vinden. Met verschillende muzikale podia, een circustent, Jamini voor de kinderen en een Solidarity village wordt de planning van het festival rijkelijk gevuld. Het wereldfestival gaat voor de negende editie volledig bio.

Wat vroeger begon als een simpele concertavond met enkele bands in het cultureel centrum van Jette is nu uitgegroeid tot een heus festival in het Jeugdpark. ‘Het is begonnen als een vriendenclub die vroeger muziek speelde op djembé’s en toen tien jaar geleden het idee had om een festival te beginnen. Vanaf dat moment zijn er steeds vrienden en vrienden van die vrienden bijgekomen. Zo hebben wij een vzw opgericht’, zegt Pieter Schellekens, medeorganisator Jam’in Jette.

Vzw Kwa!

Sinds het ontstaan in mei 2008 heeft vzw Kwa! een veertigtal evenementen op touw gezet en kent de organisatie een succesvolle evolutie. De vzw organiseert verschillende muzikale, artistieke en culturele evenementen om multiculturaliteit, integratie, sociale cohesie en duurzame ontwikkeling te promoten. Het wereldfestival Jam’in Jette blijft het grootste en belangrijkste evenement van vzw Kwa! om dit doel te bereiken.

Artiesten

De line-up van Jam’in Jette is een mix van Brusselse en buitenlandse artiesten van over de hele wereld wereld. Hierdoor bewaart het wereldfestival zijn multiculturele identiteit. Eén ding hebben alle artiesten gemeen: engagement overbrengen naar het publiek. Verschillende artiesten zijn na hun passage bij Jam’in Jette in de muziekwereld gelanceerd. ‘Groepen zoals Black flower, Marcus Gatz, La Chiva Gantiva beginnen bij ons en breken vervolgens door op grotere festivals zoals Couleur Café en Esperanzah.’

Man On Fire & The Soul Soldiers op het grote podium .© Boris Jancen
Kongô Blue. op het kleine podium/ © Boris Jancen
Fanfare Nihil Obstat. © Denis Dutrannois

Festi’van

De Festi’van is een mobiel podium in een caravan. Sinds enkele jaren biedt het een podiumkans aan opkomend, lokaal talent. ‘De muziek varieert van urban, rap tot meer elektronische muziek. Op vrijdag programmeren we er verschillende dj’s. Zaterdag zorgt de vzw Asmaë voor een programma vol nieuwe ontdekkingen.’

Art’Cadius Ft Kamala tijdens hun set in de Festi’van. © Denis Dutrannois
Art’Cadius Ft Kamala tijdens hun set in de Festi’van. © Denis Dutrannois

De Piste

De Piste is sinds enkele jaren uitgegroeid van een mini-podium voor talent uit de regio naar een  grote circustent. In samenwerking met La Buenaventura biedt De Piste een dag vol straat- en circuskunsten van professionele artiesten. Je kan er zaterdag enkele clowns, acrobaten, fakirs, burlesk theater en nog veel meer verwachten.

De circustent van De Piste. © Boris Jancen

 

Het spektakel gaat beginnen in de tent. © Denis Dutrannois

 

 

 

© Denis Dutrannois
© Denis Dutrannoise

Jamini

Ook is er met Jamini een kinderdorp toegewijd voor de jongste bezoekers. Hiermee plakt de organisatie geen leeftijd op hun doelgroep en is iedereen welkom. Gezinnen kunnen samen met hun kinderen plezier maken en deelnemen aan verschillende ludieke en creatieve activiteiten. Bij de verschillende ateliers en activiteiten werken ze steeds met gerecupereerd materiaal.

Jong en oud leren en ontdekken nieuwe dingen op Jamini. © Sybille Genyn
Ook voor de allerkleinste is er plek op het festival. © Denis Rigo
Verschillende gezinnen brengen de namiddag samen door in het park. © Denis Rigo

Solidarity Village

Naast plezier maken en nieuwe dingen ontdekken wil Jam’in Jette het publiek ook bewust maken van en een oplossing zoeken voor globale en lokale problemen. Zo is het thema van Solidarity Village dit jaar is ‘duurzamer leven’ naar aanleiding van de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Naast bekende niet-gouvernementele organisaties zoals Amnesty en 11.11.11 staan er ook minder bekende, lokale verenigingen. Samen met jou zoeken zij naar een oplossing over hoe jij kan strijden voor een duurzame levensstijl, de strijd tegen extreme armoede, de strijd tegen klimaatverandering of de sociale en economische ongelijkheid. Naast deze stands verkopen enkele kraampjes handgemaakte of fairtradeproducten om eerlijke handel te steunen.

 

© Denis Rigo
Verschillende standen variërend van bekende ngo’s tot lokale verenigen beschikken over eenzelfde doel: samen naar een oplossing zoeken en engagement promoten. © Boris Jancen

Groene draad

Jam’in Jette Festival besteed veel aandacht aan de ecologie en duurzaamheid. Zo werkt het festival zo groen mogelijk en houden zij plastic volledig buiten het festivalterrein. Voor zowel de gerechten in de keuken als de drankjes aan de bar schakelt de organisatie volledig over naar bio. Daarnaast werken de bars en restaurants van Jam’in Jette nog steeds nauw samen met lokale producenten. De organisatie wil de kleine spelers op de markt onder de aandacht brengen en vraagt het publiek dan ook om de lokale handelaars te steunen.

De food- en drinksstand: Miam’in en Barm’in. © Denis Rigo

Barm’in

Op Jam’in Jette kun je twee verschillende bars terugvinden: Barm’in en de Solidaire bar. Beide bars hebben dezelfde missie: lokale brouwers of handelaars steunen. Ze beschikken elk over een andere drankkaart met drankjes van lokale brouwers of handelaars. Aan de toog van Bar’min heb je de keuze uit enkele ambachtelijke bieren van Brouwerij Silly  of het populaire Ti-Punch cocktail waarvan het recept nog steeds een geheim is. Voor de mensen die liever non-alcohol drinken, serveert Barm’in Jette verschillende biologische fruitsappen, metsmaken als appel, peer en zomerfruit  van  Pajottenlander.

De toog van Barm’in. © Boris Jancen

Solidaire bar

Sinds vorig jaar kan je in het midden van de Solidarity Village een tweede bar terugvinden.  Naast het bewust worden en naar een oplossing zoeken van maatschappelijke problemen kan je ook de wereld van kleine Brusselse brouwers helpen verbeteren. Zo kun je met het bier 100pap, woordspeling voor sans papiers, mensen zonder papieren helpen met het vinden van een woonst. Ook heeft brouwerij En Stoemelings met zijn Pushkin, een exclusief bier voor Jam’in Jette Festival gebrouwd.

Drankkaart van de Solidaire bar. © Denis Rigo

Miam’in

De keuken van Miam’in verzekert dat alle gerechten huisgemaakt zijn. Zelfs de sausjes bij de frieten worden door het kookteam zelfgemaakt. Het bestek en de bordjes bestaan uit maisvezels waardoor de organisatie hun duurzame en ecologische stempel wil benadrukken. De hongerige festivalgangers kunnen kiezen uit een Marokkaanse Tajine met groenten en kip, Belgische frietjes, broodje worst of een vegetarisch broodje met falafel.

Vrijwilligers

Het festival krijgt steeds meer bezoekers over de vloer. Intussen vormt Jam’in Jette voor zo’n 15.000 festivalgangers een plek om nieuwe muziek, gevarieerde workshops en vooral elkaar te ontdekken. Om alles in goede banen te leiden rekent de vzw op hun uitgebreid vrijwilligersteam. ‘Elk jaar melden meer en meer vrijwilligers zich aan voor onze ploeg. Dit jaar werken wij met 270 vrijwilligers. Het begint allemaal met iemand die goed is in iets en die kent op zijn beurt weer een vriend die sterk is in iets anders’. Door de verschillende kleuren en culturen in het vrijwilligersteam bereiken zij hun doel om mensen warm te maken voor cultuur en werken zij actief mee aan het wereldfestival.

De vrijwilligers nemen met veel enthousiasme deel aan het festival. © Denis Rigo

Tiende verjaardag

Wat vzw Kwa! volgend jaar voor de tiende editie van Jam’in Jette doet, is nog een groot vraagteken. Eerst volgt in november de volgende editie van Jam’in Jette Indoor. De kleinere indooreditie van het wereldfestival gaat door in het cultureel centrum van Jette. De plek waar de allereerste editie en het succes van Jam’in jette begon.

Het vrijwilligersteam is tevreden met de negende editie van Jam’in Jette Festival. © Denis Dutrannois

 

Tekst: Denis Rigo, foto’s: © Denis Rigo, © Sybille Genyn, © Denis Dutrannois, © Boris Jancen