Een Instagram-account dat exclusief voor je echte vrienden is? Verschillende jongeren hebben een Finstagram waar ze allerlei foto’s en video’s delen met een kleine groep vrienden. Lise, Elien en Iris vertellen waarom.

‘Ik vind het wel leuk om geheime foto’s te delen met mijn vrienden’ © Lise Seghers

‘Ik gebruik mijn openbare Instagram voor mijn mooie foto’s van reizen en uitstapjes’, zegt Lise Seghers (18). Ze studeert Rechten in Gent en komt uit Bazel. ‘Mijn Finstagram staat vol met grappige filmpjes en foto’s van mezelf en mijn vriendinnen.’ Volgens Lise hebben ze in de filmpjes en foto’s te diep in het glas gekeken. Ze vindt dat sociale media te publiek is om zo’n foto’s te posten. Alleen haar goede vrienden mogen de gekke content zien.

‘Mijn ouders hoeven niet alles te weten’

Finstagram lijkt de nieuwe standaard te zijn voor vriendschappen. Als je een goede vriend of vriendin bent, mag je iemand volgen op zijn of haar finsta, anders niet. ‘Mensen voelen zich vaak een beetje verontwaardigd als ik een volgverzoek afwijs.’ Lise vindt het moeilijk om te kiezen wie haar mag volgen en wie niet. Ze heeft het moeilijk om anderen af te wijzen en om de grenzen van haar privé-Instagram te bewaken. Er zijn volgens haar niet echt voorwaarden aan verbonden. Ze accepteert mensen op basis van haar gevoel.

‘Mijn ouders moeten niet alles weten’, zegt Lise. Een aparte Instagram zet de deur open voor momenten te delen achter de rug van de ouders. Zo kunnen de screenagers toch alles delen online in plaats van alles te tonen in real life. Vroeger vertelde jongeren verhalen op een plein in de buurt, nu delen ze hun momenten op een Finstagram. Een online gedeeld dagboek. Zo kunnen we Finstagram zien. Jongeren die in de snelle online wereld hun herinnering bewaren en delen. Juist buiten het zicht van de ouders. ‘Het is voor mij gewoon een manier om de momenten met mijn vrienden bij te houden.’

‘Ik koos voor een Finstagram omdat ik geen zin had op commentaar op minder flatterende foto’s te krijgen’, zegt Elien Lemaire (16). Eerst had ze een gewone Instagram en daarna heeft ze een privé-account aangemaakt. Ze vindt dat er op sociale media te veel druk is om er altijd mooi uit te zien. Daarom deelt ze, zoals Lise, foto’s en filmpjes die alleen met haar goede vrienden bedoeld zijn. Allebei leerden ze het concept kennen via vrienden.

Iris begon ongeveer 2 jaar geleden met een privé-account. © Iris Vanormelingen

‘Het is een profiel waar je je geen zorgen om hoeft te maken. Je kan er helemaal jezelf zijn’

Voor Iris Vanormelingen (18) is een privé-account meer dan een digitaal vriendenboekje. Ze gebruikt het als een communicatiefilter. Ze deelt via privé waar ze dagelijks mee bezig is met mensen die ze bijna dagelijks ziet en spreekt. Het is een persoonlijke update voor als je er een dag niet bij bent. Op haar openbare account deelt ze dan weer algemene momenten uit haar leven. Want ze heeft op haar openbare account bijna 2000 volgers. ‘Zo kan ik zelf beslissen wat ik deel aan welke groep. Een groep met onbekende volgers of met bekende volgers.’

Elien heeft het ook moeilijk om te bepalen wie haar finsta mag zien. Het hangt er vanaf hoe vriendelijk anderen tegen haar zijn. ‘Als ze slecht praten over mij of mijn posts dan zal ik ze zeker verwijderen.’ Onder elkaar maken jongeren geen ruzie als iemand een volgverzoek afwijst. ‘Mensen accepteren dat omdat ze zelf weten dat ze gemeen zijn, alleen mijn zus doet er moeilijk over.’

Tekst: Kwinten Hendrycks