StoriesVideo

Jongeren en alcohol: ‘een harddrug’

6 procent van wereldwijde sterftegevallen zijn toe te schrijven aan alcoholmisbruik

Het is zelfs meer een vorm van sociaal aanzien in plaats van sociale acceptatie: alcoholconsumptie bij jongeren. Een misschien wel gevaarlijke evidentie. Wereldwijs sterven immers 25 procent van 20-39 jarigen aan een alcoholgerelateerde oorzaak.

Volgens de WHO, de Wereld Gezondheidsorganisatie, zijn 6 procent wereldwijd van alle sterftegevallen toe te schrijven aan alcoholmisbruik. 3,3 miljoen, jaarlijks. Binnen de leeftijdscategorie 20-39 jarigen ligt dit cijfer dus veel hoger, 1 uit de 4 doden zijn hier toe te schrijven aan alcoholmisbruik of een gevolg hiervan.

‘Mocht alcohol nu uitgevonden in een labo, het zou dezelfde markt niet meer halen’, volgens Jan Tytgat, toxicoloog en professor aan de KU Leuven, ‘Alcohol is dermate een gewoonte, een evidentie geworden, mensen zien dit niet als een harddrug’.

‘Leuven is een typische studentenstad, daarbij ook nog eens een echte bierstad’, zegt Schepen Studentenzaken stad Leuven, Bieke Verlinden, ‘natuurlijk zijn hier regelmatig vormen van alcoholmisbruik, dat betekent niet dat er noodzakelijk een alcoholprobleem is, maar dit brengt zeker problemen met zich mee’.

Reportage: Tim Buhck