InterviewStories

Kotproof goochelen met Maxime Mandrake: ‘Magie is erg duur, maar met een kaartspel kom je al heel ver’

'Mijn ouders hebben me altijd gesteund en zijn nu erg blij dat ik succesvol ben', aldus Maxime. © Lauren Darras

Maxime Mandrake, een 21-jarige Waalse goochelaar, begon zijn carrière meteen na de middelbare school. Met voorbeelden als Houdini en Copperfield heeft hij grote dromen. Op een dag hoopt hij te verhuizen naar de Verenigde Staten, maar nu probeert hij als jongste goochelaar van België ons land te veroveren. Hij sloeg zijn eigen studententijd over, maar voor wie op kot aan de slag wil gaan geeft hij na het interview een simpel trucje prijs.

Je bent op je achttiende meteen aan je carrière begonnen, wat heb je gestudeerd in het middelbaar?
‘Eerst heb ik ASO gedaan. In mijn derde jaar kon ik een paar uur theater opnemen en daar heb ik dan ook voor gekozen. In mijn vierde jaar werd dat tien uur, dus ik was wel er wel vrij veel mee bezig.’

Vonden je ouders het jammer dat je niet meer ging verder studeren?
‘Eigenlijk niet. Ze zagen dat ik al redelijk vroeg mooie opportuniteiten kreeg, ik ben tenslotte bezig met magie sinds ik negen jaar ben. Ze hebben me altijd gesteund en zijn nu erg blij dat ik succesvol ben.’

Je moet je kostuums op maat laten maken en je hebt een heleboel speciale materialen mee. Is dat niet erg duur, zeker als beginnende goochelaar?
‘Het materiaal om een vrouw in twee te snijden kost bijvoorbeeld zesduizend euro. Dat is een hele som geld, zeker als beginnende goochelaar. In een magiewinkel staan de prijzen ook niet vast. Zo kocht ik mijn eerste goocheltruc voor het driedubbele van de prijs. In het begin laat je je dan vangen, maar hoe langer je goochelt, hoe beter je de prijzen kent. Als je online zoekt, kan je soms wel goedkopere spullen vinden dan in de winkel. Wat ik koop hangt af van mijn loon en of ik al dan niet nieuwe trucs wil uitproberen.’

Wat kan je beginnende goochelaars meegeven?
‘Waar een deur sluit, gaat er altijd wel ergens anders eentje open. Het is niet omdat het nu niet werkt, dat het nooit zal werken. Ik merk dat mensen steeds minder durven dromen en dat vind ik jammer. We moeten geloven in onze dromen. If you can dream it, you can do it.

Je beleefde zelf niet echt een studententijd, maar je kent vast wel een simpel kottrucje voor de studenten onder ons?
‘Met een simpel kaartspel kom je al heel ver. De voorbereiding is het belangrijkste.’ 

Stap 1: zoek de azen uit je kaartenspel en hou ze bij elkaar.

Stap 2: stop de azen onderaan je kaartspel en stop er 1 kaart vlak boven. Die kaart leg je met het prentje in de omgekeerde richting van de rest van alle andere kaarten.

Stap 3: vraag een willekeurige vrijwilliger de helft van het kaartenhoopje eraf te halen en ernaast te leggen

Stap 4: vraag diezelfde vrijwilliger er een kaart uit te halen. Het is belangrijk dat hij de kaart hierna op het tweede hoopje legt. Hetgene hij zelf van de stapel heeft gehaald dus.

Stap 5: leg het eerste stapeltje kaarten bovenop het andere stapeltje, waar je vrijwilliger net zijn kaart heeft opgelegd.

Stap 6: spreid de kaarten uit in een soepel rijtje. De ene kaart die je in het begin in de andere richting hebt gestoken zal eruit springen. Dit is natuurlijk niet de kaart van je vrijwilliger.

Stap 7: neem de eerstvolgende 5 kaarten die na de omgekeerde kaart komen. Leg de eerste vier met het prentje naar de tafel toe naast elkaar. De vijfde kaart zal de getrokken kaart van de vrijwilliger zijn.

Stap 8: never reveal your secrets. Zoals een echte goochelaar dus.

Volgens Maxime kom je met een simpel kaartspel al heel ver. © Lauren Darras

Maxime heeft zin in de toekomst en hoopt op een dag zijn konijnen, duiven en toverstokken in te pakken en richting de Verenigde Staten te trekken. Hij realiseert zich dat het combineren van een goochelcarrière en een gezin in de toekomst niet eenvoudig zal zijn. Daarom wil hij zich voorlopig nog focussen op zijn goocheltrucs en ongestoord reizen. Zo hoopt hij het pad van the one ooit op het juiste moment te kruisen.  

Voor de françaises onder ons vind je hieronder het hele interview:

De prijs voor een show van Maxime bedraagt 12 euro. Voor tickets en info kan je terecht op zijn website: https://www.maximemandrake.com

Tekst: Camille Meus, Kubra Mayda & Jolien Meremans
Audio: Lauren Darras & Britt Vanhooydonk