LokaalNieuwsTekst

KU Leuven challenget studenten voor duurzamer kotleven

De Eco Challenge laat studenten stilstaan bij hun gewoontes, en hoe deze duurzamer kunnen.

Je hoeft niet per se te brossen om te laten zien dat je het klimaat een warm hart toedraagt. Met de Eco Challenge van Green Office for KU Leuven kan je samen met je huisgenoten van 6 tot 20 maart je kotgewoontes ecologisch upgraden.

De Eco Challenge is er voor alle studenten van de KU Leuven, ongeacht de stad waar ze studeren. ‘Het is de bedoeling dat de ingeschreven studentengroepjes gedurende 2 weken zoveel mogelijk bewijsmateriaal, in de vorm van foto’s van uitgevoerde challenges, online uploaden’, legt Green Office-coördinator Ann-Sofie Van Enis (25) uit. ‘De challenges zijn op alle mogelijke niveaus gericht, maar draaien altijd om duurzaamheid.’ Naast de klassiekers als energie-en waterverbruik, krijgen ook kleding en reizen een plekje.

Al sinds 2016 stimuleert het duurzaamheidslab ecologische projecten voor én door studenten. Ook deze tweede editie van de Eco Challenge, in samenwerking met andere organisaties als studentenkoepel LOKO, valt daaronder.

‘Het is echt een sensibiliseringsproject’, vertelt Ann-Sofie. ‘We spitsen ons vooral toe op kothuishoudens of vriendengroepen die vaak samenkomen. Vaak kunnen enkele duurzame enthousiastelingen hun achterban daar wel meetrekken, wat ons bereik natuurlijk vergroot.’ De Eco Challenge laat studenten hun gewoontes op speelse wijze herzien, en brengen ze in contact met nieuwe, duurzame alternatieven.

‘Vaak kunnen enkele duurzame enthousiastelingen hun achterban wel meetrekken’

Voor niets komt de zon niet op
Per opgeladen foto krijgen de deelnemers een punt van de jury toegereikt. Op basis van originaliteit en toewijding kunnen deze punten wel eens uiteen lopen. ‘Extraatjes worden zeker gesmaakt’, laat Ann-Sofie weten.  Maar voor niets komt de zon niet op, zeker niet in een studentenleven. Uiteindelijk komen er drie winnaars uit de bus. De prijzen zijn helemaal opgemeten aan het studentenleven, van reisvouchers van 500 euro tot restaurant-of cadeaubonnen vanaf 100 euro. Mooi bonnen van duurzame bronnen, uiteraard.

De Eco Challenges worden 6 maart voorgesteld op de 27ste editie van het Ithaka Arts Festival in Leuven.

Tekst: Harte Van Eynde, foto: CC0 Alena Koval