AudioInterviewStories

KV Mechelen is kampioen in 1B: ‘Het stadion stond in lichterlaaie. Ik heb al veel meegemaakt op KV de afgelopen 20 jaar maar toen die goal viel, dat was onbeschrijfelijk’

Nico VerheydenNico Verheyden is vanaf zijn 13 jaar supporter van KV Mechelen. ©Carine Ruysch

Het was een bewogen seizoen voor KV Mechelen, ook voor de supporters. Nico Verheyden (43) is al 30 jaar supporter van Malinwa en volgde met spanning de matchen die beslisten of de club terug kon promoveren naar eerste klasse A . ‘Ik wist gewoon dat ze deze match zouden winnen.’

Na 11 jaar in de hoogste voetbalklasse gevoetbald te hebben, zakte KV Mechelen op het einde van vorig seizoen naar 1B. In die reeks speelden ze dit seizoen de pannen van het dak. Met als doel de titel te halen en terug te promoveren naar 1A. Maar ook hangt het gerechtelijk onderzoek ‘operatie Propere Handen’ nog boven het hoofd van de club. Mogelijk zakt ze naar de amateurreeks omdat ze vorig seizoen aan matchfixing zou gedaan hebben. Dat werd nog niet bewezen.

In Eerste klasse B sleepte KV Mechelen de titel van de eerste periode in de wacht. Dat betekende dat ze met 1 been al terug in eerste klasse A stonden. Wonnen ze de tweede periodetitel ook, dan promoveerden ze meteen. Wonnen ze die niet, dan moesten ze twee finalematchen spelen tegen de club dat die titel wel won. KV Mechelen deed het goed in de tweede periode maar Beerschot Wilrijk volgde hen op de voet. Dat betekende dat het in de laatste matchen van het seizoen nagelbijten werd voor beide ploegen. De ploegen moesten de laatste speeldag afwachten om te kijken wie die tweede periodetitel kon binnenrijven.

Beerschot Wilrijk stond met 1 punt voor op KV Mechelen en moest op die laatste speeldag voetballen tegen OH Leuven. Mechelen speelde tegen Lommel en was bij winst verzekerd van promotie, als Beerschot Wilrijk verloor of gelijk speelde. Won Beerschot Wilrijk, dan waren zij verzekerd van de tweede periodetitel. Het draaide bij beide matchen uit op een gelijkspel. Beerschot Wilrijk won de tweede periodetitel. Het was een spannende match. Daar kan Nico Verheyden, jarenlang al supporter van KV Mechelen, over meepraten.

 

En dus stonden er twee finalematchen voor de deur. De eerste match werd gespeeld op 9 maart. De tweede op zaterdag 16 maart. KV Mechelen en Beerschot Wilrijk speelden de eerste match op het Kiel gelijk. De uitslag was 0-0, de spelers slaagden er niet in de netten te doen daveren. Alles werd dus beslist op veld van Malinwa. In de 89ste minuut scoorde Mechelen daar 2-1 en werden ze dus kampioen. De emoties liepen hoog op. Ook bij Nico.

 

Hieronder kan je zien hoe de uitbundige supporters het veld opliepen na het laatste fluitsignaal.

Presentatie: Robin Van Vaek, interview en tekst: ©Zoë Mees, foto: ©Carine Ruysch