We zitten nu al even zonder het MoMu in Antwerpen dat onder constructie is, maar niet getreurd. In het Mode Museum van Hasselt loopt van 13 april tot 15 september 2019 de tentoonstelling: ‘Wonder Women, sterke vrouwen in de mode’.

De tentoonstelling werd eerst georganiseerd in het Gemeentemuseum van Den Haag onder de naam: Femmes Fatales, sterke vrouwen in de mode en staat nu dus in Hasselt. Er wordt gefocust op 3 centrale vragen: “Hoe zou de mode er vandaag uitzien zonder deze ontwerpers?”, “Hoe gaan vrouwelijke ontwerpers te werk?”, en “Wat is hun visie en drijfveer?”. De tentoonstelling probeert antwoorden te geven op deze vragen door een paar van de belangrijkste en meest invloedrijke vrouwelijke modeontwerpers van door de eeuwen heen voor te stellen.

Genderverdeling
Al sinds het begin is het modevak verdeeld op basis van gender. De gildenstructuur bepaalde tot aan de Franse Revolutie dat alleen mannen kleermaker (coupeur) konden zijn en vrouwen gewoon naaister (couturière) waren. Een kleermaker had een hoger statuut en verdiende daarom ook meer. De twee beroepen waren verschillend qua werkprocessen, de kleermaker sneed kostbare stoffen en moest dus technisch goed onderlegd zijn. De naaister werkte volgens een heel ander proces van ongesneden stoffen rond het lichaam vouwen. Na de Franse Revolutie schaften ze de gilden en dus ook de gildenregels af, zo kon iedereen zijn of haar eigen beroep kiezen losstaand van hun geslacht.

Pioneers
Modeontwerpers zoals Chanel, Vivienne Westwood, Ann Demeulemeester en anderen zorgden ervoor dat vrouwen meer op de kaart kwamen te staan. Voor velen van hen diende mode als kanaal om maatschappelijke boodschappen te verkondigen. Dat is tegenwoordig nog steeds een van de functies van mode. Rei Kawakubo, met haar label Comme des Garçons (letterlijk: ‘zoals de jongens’), stelt met haar artistieke en conceptuele werk de gangbare mode in vraag. Deze en vele andere vrouwelijke ontwerpers zijn belangrijke schakels in de modegeschiedenis. Zij gaven het goede voorbeeld voor een hele nieuwe generatie van jonge vrouwelijk modeontwerpers die nu in de startschoenen staan.

De tentoonstelling
De kleding die tentoongesteld staat, gaat van eeuwenoude stukken en het begin van de mini dress, tot heel moderne stukken zoals catwalkpieces van recente Dior shows. Voor modefreaks een leuk dagje Hasselt dus.

‘Wonder Women: sterke vrouwen in de mode’ vindt plaats in het Mode Museum van Hasselt. Het Mode Museum is elke dag, behalve maandag, open van 10 uur tot 17 uur. De tentoonstelling loopt nog tot 15 september 2019. De inkom is 3 euro voor jongeren onder de 26 jaar en 8 euro voor een normaal ticket.

© Nathalie Van Hauwe
© Nathalie Van Hauwe
© Nathalie Van Hauwe
© Nathalie Van Hauwe
© Nathalie Van Hauwe
© Nathalie Van Hauwe
© Nathalie Van Hauwe
© Nathalie Van Hauwe
© Nathalie Van Hauwe
© Nathalie Van Hauwe

Tekst & Beeld: Nathalie Van Hauwe