In Evergem heeft de legionella-uitbraak ondertussen voor een tweede dodelijk slachtoffer gezorgd. Momenteel staat het aantal bevestigde patiënten met legionella op 18. Legionella is een bacterie die via een besmette bron wordt overgedragen en ingeademd via minuscule waterdruppels.  

Het is niet de eerste keer in België dat mensen besmet raken met de bacterie. Al zijn de voorvallen in Vlaanderen wel verdrievoudigd in tien jaar tijd. Een grootschalige uitbraak zoals nu in Evergem komt bijna nooit voor.

De bacterie nestelt zich in waterige milieus en vochtige bodems. Waterleidingen, douchekloppen en tuinslangen zijn de perfecte broedplaats. Je kan de bacterie krijgen door besmette druppels in te ademen.

Hoe weet ik of ik legionella heb?
De kans op besmetting is klein, maar er is wel één. De symptomen zijn gelijkaardig aan die van een longontsteking. Hoge koorts, hoesten, kortademigheid en soms ook een grieperig gevoel kunnen wijzen op de ziekte. Niet iedereen die met de bacterie in contact komt wordt ziek. Samen met ouderen hebben long-, hart- en diabetespatiënten meer kans om ziek te worden. De ziekte is niet besmettelijk.

Aan de hand van een urinetest kan legionella eenvoudig ontdekt worden. Als deze positief is, wordt er onmiddellijk gestart met antibiotica.

Maatregelen
Er is niet echt een manier om besmetting tegen te gaan. Het enige wat je kan doen is je water controleren. Je kan de bacterie uitroeien door het water op een hoge temperatuur van 50 à 60 graden te brengen.

Bacteriologe Katrien Lagrou vertelt in VTM NIEUWS dat er geen reden is om de douche over te slaan. Kraantjeswater drinken blijft ook veilig. Men zoekt nu naar het gemeenschappelijk punt dat er tussen de verschillende patiënten is. De bron van de besmetting is nog niet gevonden.

 

Tekst: Sofie Stragier, foto: ©Pexels