Net zoals vorig jaar, staat de Japanse Tuin in Hasselt dit jaar weer in het teken van sushi. De studenten van hogeschool PXL organiseren voor de tweede keer ‘Let’s Sushi’, een festival toegewijd aan Japanse culturele en culinaire specialiteiten. Met een rammelende maag en nieuwsgierig naar wat ik precies moet verwachten, trek ik naar het centrum van Hasselt. 

De Japanse Tuin is een bekend begrip in Hasselt. Er wordt ook wel eens naar gerefereerd als een oase van rust tussen het rumoer van de stad. Bijna overal waar je kijkt vind je kleurrijke en soms zelfs gigantische koi vissen. Verder zijn er watervallen, veel natuur en typische Japanse huisjes te vinden. Het is de ideale setting voor evenementen en je kan er zelfs theeceremonies bijwonen.

De wereld rond

Het eerste wat me opvalt als ik binnenkom, buiten het idyllische landschap, is een vrouw gekleed in een kimono die de talloze koi vissen aan het voederen is. Ik vergeet meteen dat ik ergens te midden van een druk stadscentrum zit. Ik volg haar naar een kraampje waar Japans snoep en verschillende manga strips uitgestald liggen.

Angelique Teleur (uitbaatster manga winkel Nederland): 

 

 

‘We zijn gespecialiseerd in allerlei nieuwerwetse Japanse producten. Natuurlijk is Japan heel erg bekend van onder andere Pokémon, Haruko en Dragon Ball van vroeger. In Japan is deze industrie ontzettend groot en een aantal gamers onder jullie hebben zeer waarschijnlijk al eens Japanse spellen gespeeld. We hebben ook kleding, kostuums, kaartjes, snoep, drinken…van alles en nog wat, dus.’

 

 

 

 

 

Het volgende dat ik tegenkom is een tentje van de reisorganisatie Joker. Geïnteresseerd in wat ze te zeggen hebben, breng ik ook hen een bezoekje. ‘We komen hier vandaag onze reizen promoten. We hebben onze eigen groepsreisbrochures mee, maar ook onze flyer voor individuele reizen naar Japan. Mensen kunnen hier info komen vergaren over wat ze allemaal doen in Japan, wat de beste reistijden zijn en hoe ze het best zo’n reis kunnen boeken.’

Ambiance verzekerd

In de verte hoor ik trommels weerklinken, dit doet me vermoeden dat dit festival ook een écht festival is, randanimatie inclusief. Op weg naar het geluid van de gedrum, kom ik nog een man in traditionele Japanse kledij tegen die met brandende stokken staat te zwaaien. Wanneer ik vraag of ik een foto mag trekken, poseren hij en zijn sidekicks voor mij alsof ze nooit iets anders hebben gedaan. Aan sympathie geen gebrek dus. Wanneer ik bij de muziek aankom zie ik dat er een workshop aan de gang is. Jong en oud trommelt er op los. Ik krijg ook te horen dat er iets later een concert zal worden gegeven, dat wil ik zeker niet missen.

Het hoogtepunt van de dag

Dan was het eindelijk tijd voor datgene waar ik oorspronkelijk voor gekomen was: sushi! Bij het binnenstappen van het eetgedeelte van het festival word ik overweldigd door het grote aanbod aan sushikraampjes. Dat was te verwachten natuurlijk, maar eentje kiezen wordt nu wel een moeilijke opgave. Buiten traditionele sushi vind je er ook noodleburgers, bubble tea en tempura.

Maar niets beter dan enkele verse sushi’s, en of ze lekker waren! Vervolgens sluit ik mijn maaltijd af met een eigenaardige bubbelwafel. Geïntrigeerd door dit kraampje vraag ik de uitbaters er wat extra uitleg over.

‘Een bubbelwafel is een wafel met een speciale vorm die in een puntzak wordt gestoken, vervolgens kunnen mensen uit verschillende toppings kiezen om op hun wafel te doen. In onze zaak kan je ook ijs kiezen, maar we hebben er bewust voor gekozen om dit op het festival niet te doen. Praktisch zou dit geen goed idee zijn. We hebben ook bubble tea en dit is een soort ice tea met een smaak die je zelf kan kiezen waarbij je fruitparels toevoegt. Vandaar de naam ‘bubble’ tea.’

Een echte aanrader dus voor iedereen die van de Japanse (eet)cultuur houdt of gewoon een leuke uitstap wilt maken naar de prachtige Japanse Tuin. ‘Let’s Sushi’ loopt nog tot zondag 19 mei, acht uur ’s avonds. De ticketprijs voor studenten bedraagt slechts 1 euro. Het is wel aangeraden je tickets op voorhand te reserveren. Meer info op https://www.visithasselt.be/nl/lets-sushi-2019

Tekst & foto’s: Julie Gabriëls