Op 27 januari staat er een nieuwe klimaatmars gepland in Brussel. Het is een reactie op de stemming in het Europese Parlement. Samen met Tsjechië stemde België op 4 december, 2 dagen na Claim the Climate, tegen een nieuwe richtlijn rond energie-efficiëntie. Claim the Climate was de grootste klimaatmars in België ooit en trok ongeveer 65.000 klimaatactivisten vanuit België en daarbuiten naar de hoofdstad. Hieronder vind je een aantal leuke borden met slogans die de betogers op 2 december meehadden naar Brussel. 

Caroline: ‘binnenkort heeft iedereen een huisje aan zee’

‘De slogan die ik mee heb, komt van Loesje, de Nederlandse dichteres. We zijn hier vandaag met zoveel omdat we met allemaal vinden dat er iets moet veranderen. En ook omdat het niet meer te verstoppen valt, iedereen moet gewoon zijn steentje bijdragen. We zijn hier ook om een signaal te geven naar de grote bedrijven en instanties. Want ik denk dat wie hier allemaal al wel ons best doen.

Ik probeer ook zo ecologisch mogelijk te leven. Ik fiets elke dag naar mijn werk en terug. Wij hebben heel veel daktuinen op ons huis. We proberen onze groenten bij de markt te kopen, in biowinkels kopen, zo weinig mogelijk plastic te gebruiken. Niet zoveel kleding en schoenen kopen en als je koopt, zoveel mogelijk van een goed merk. Op mijn werk gaan we elke dag scheldejutten (aangespoeld materiaal zoeken). Met het plastic dat van de zee aanspoelt, maken we kunst van. Dus zoveel mogelijk zelf maken en doen.

Ward: ‘where will Santa go when the North Pole has melted’

‘De vrijdag voor de klimaatmars was ik op de trein over de klimaatmars bezig. We waren allemaal ideeën aan het bedenken voor leuke slogans. Uiteindelijk waren we op dit gekomen: ‘santa lives on the north pole, the north pole is melting, no more Christmas. Ik heb er zelf niet echt een idee op hoe ecologisch ik leef omdat ik er niet echt actief op let. Dus waarschijnlijk zit ik niet bij de meest ecologische. Maar ik let er toch wel een beetje op.’

Katrin: ‘waar is ons boerenverstand’

‘Ik ben mee komen wandelen omdat ik vind dat ons Belgisch en Europees beleid geen visie heeft op het klimaat. Dus ik vind dat we met z’n allen op straat moeten komen om een teken te geven aan de politici dat ze iets moeten doen. Alhoewel ik aan de andere kant niet geloof dat de verandering van de politiek moet komen, maar eerder van onderuit.

Ik ben gestopt met het vliegtuig op reis te gaan. Ik engageer me in een sociaal buurthuis waar we een volkskeuken hebben en waarbij we een tuin hebben. Ik eet alleen maar lokaal vlees en lokale groenten. Ik deel een autootje, maar dat is vooral om op reis te gaan want in de auto kan je slapen. Ik koop geen nieuwe kleding. Het zijn allemaal kleine dingen, maar ik geloof niet dat dat het een verschil gaat maken. Er moet structureel iets veranderen, vooral richting grote bedrijven en politiek. Grote machtsstructuren moeten veranderen en daarom moeten we met veel op straat komen. Als we allemaal minder vlees eten en minder het vliegtuig nemen, gaan we dingen veranderen, maar dan is er structureel niets veranderd.’

Brent en Lander: ‘animal agriculture is the leading cause of climate change, go vegan’

‘We zijn met de trein van Sint-Truiden en Leuven gekomen naar hier gekomen. We zijn hier omdat we vinden dat politici maatregelen moeten nemen. Maar tegelijkertijd wil ik ook de boodschap verspreiden dat we niet moeten wachten op wat de politici doen om je leven klimaatvriendelijker te maken. De technologie is er al, het vereist gewoon een beetje kennis. We willen mensen ook informeren over bepaalde dingen die niet altijd in het nieuws komen. We zijn allebei veganisten, in de eerste plaats om ethische redenen en dierenwelzijn. Maar ook voor ecologische redenen. Ik ben begonnen met research over het klimaat en om mijn sport te verbeteren. En dan ben ik veganistisch geworden door ethische redenen.’

Heb je geen inspiratie om een leuke slogan te bedenken tegen 27 januari, erbij zijn is minstens even belangrijk:

Déolé, j’ai pas de slogan!! (Mais, je suis là)

 

Tekst en foto’s: © Julie Camberlin