LokaalTekst

Leuvense studenten rouwen om verdwenen dagdisco’s

Op de dagdisco's kunnen studenten even al hun zorgen wegdansen. © Pexels

De burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani (sp.a), weigert sinds 19 maart toelating te geven aan studentenkringen om ‘dagdisco’s’ te organiseren. Volgens het stadsbestuur zouden deze studentenfeestjes die overdag plaatsvinden in de fakbars te veel overlast veroorzaken voor de buurtbewoners.  

Ook vandaag, 3 april, stond normaal een dagdisco (Journée Générale) gepland van studentenkring VRG in het Huis der Rechten (HdR). De organisatoren zijn teleurgesteld en voelen zich onbegrepen door het stadsbestuur van Leuven. ‘Op woensdag 3 april zullen wij overdag de deuren sluiten om een signaal te geven dat het zo niet langer kan.’ Voor HdR is het duidelijk: ‘de kersverse Leuvense burgemeester heeft alleen maar oog voor de inwoners van zijn stad maar vergeet zijn studenten.’

Geen wederhoor

De beslissing van het stadsbestuur kwam er eenzijdig zonder vooraf contact op te nemen met de organisatoren. Dat betreuren zij dan ook. Het stadsbestuur verklaart dat studenten bij zulke ‘dagdisco’s’ gelokt worden met bier aan heel lage prijzen en dat werkt overmatig alcoholgebruik in de hand waardoor er een groot risico tot overlast ontstaat.

Politika, de studentenvereniging van sociale wetenschappen in Leuven, kreeg een week eerder, op 27 maart, ook al geen toelating voor hun provinciezuip in het Politika Kaffee. ‘Wij zijn ontgoocheld, het evenement mag niet doorgaan van het stadsbestuur omwille van overlast maar ze willen niet verder specifiëren wat ze daar nu juist mee bedoelen. Volgens ons zijn er de laatste jaren ook geen noemenswaardige incidenten gebeurd dus we begrijpen de beslissingen van de burgemeester niet.’

Incidenten

De twee studentenverenigingen benadrukken dat ze er alles aan doen om incidenten tijdens de ‘dagdisco’s’ te voorkomen door extra maatregelen te nemen. ‘Tijdens dit soort evenementen staan er altijd vier stewards op straat en is er professionele security aanwezig om alles onder controle te houden. Verder zetten we ook nadarhekken op straat zodat mensen op een gecontroleerde manier kunnen aanschuiven om binnen te komen. Binnen zorgen we voor gratis water.’ Ook na het evenement doen de organisatoren er naar eigen zeggen alles aan om de overlast te beperken door de omliggende straten te controleren op glas en mogelijk ander afval.

Tekst: Stijn Grobet