AgendaReportageTekst

Leven in leegstaande gebouwen brengen tijdens Journée Allée Du Kaai Dag

Studenten en Brusselaars komen samen om leegstand in Brussel weg te werken. © Denis Rigo

Allée Du Kaai bracht op 6 april verschillende partners samen tijdens de Journée Allée Du Kaai Dag. De organisaties die in de week gebruik maken van de gebouwen aan de havenlaan in Brussel kunnen hun workshops, ateliers, expo’s enzovoort voor een dag in de kijker zetten.

‘Het is een ideaal moment waarop mensen, die zich dagelijks tot wekelijks inzetten voor Allée Du Kaai, kunnen laten zien aan de buitenwereld wat zij doen. Zo kwamen mensen die in de week een clownatelier doen nu op zaterdag tonen aan de mensen wie ze zijn en waarmee ze bezig zijn’, vertelt organisatrice Tine Declerck.

Opendeurdag

Tijdens de opendeurdag vonden diverse activiteiten plaats. Van workshops zaadbollen planten en plantjes adopteren en binnenplanten verzorgen tot een Repair Café waar je je fiets kan laten herstellen. Ook kon je op het binnenplein van Allée Du Kaai proeven van lokale bieren en mediterraans eten.

Allée Du Kaai – een wegwijzer naar de leegstaande gebouwen aan de havenlaan in Brussel. © Denis Rigo

‘Ons doel is om de leegstand weg te werken. Deze leegstand brengt onlosmakelijk ‘problemen’ met zich mee. Bovendien geeft het een slechte waardering aan de buurt. Het toont echt als stad van on s’en fou. het maakt ons niets uit wat er hier gebeurd of niet gebeurd.

GRAND HANGAR – Animatie met alancerende stenen. © Denis Rigo
GRAND HANGAR – Studenten en Brusselaars komen samen op het binnenplein   © Denis Rigo

Zaadjes voor de toekomst

Toestand vzw gaat op zoek naar leegstaande plekken in Brussel en proberen daar tijdelijk iets mee aan te vangen. Een voorbeeld van die tijdelijke bezettingen is het Allée Du Kaai-project. Volgens Toestand zijn het juist die leegstaande plekken die belangrijk zijn voor de gemeenschap. ‘Het zijn plekken waar er genetwerkt kan worden en ondanks dat men met een tijdelijk project bezig is kan het op lange termijn deftig worden uitgewerkt. Zo kan je al met een simpel buurtfeest op een leegstaand terrein letterlijk en figuurlijk zaadjes planten voor een netwerk op langere termijn.‘

LUYPAERT – Workshop zaadbollen maken en binnenplanten verzorgen. © Denis Rigo
LUYPAERT – Adopteer een plant voor een vrije bijdrage. © Denis Rigo
PETIT HANGAR – Met je kapotte fiets kon je terecht bij de Repair Café. Voor een vrije bijdrage herstelde ze jouw fiets. © Denis Rigo
BARLOK – Je totebag of tshirt personalisser kan je met deze zeefdruk personaliseren . © Denis Rigo
BARLOK – Platenverkoop voor vinylverzamelaars. © Denis Rigo

Tekst en foto: © Denis Rigo