Mauro Pawlowksi was 13 jaar lang de duivelse gitarist van de Antwerpse godengroep dEUS. Vorige week speelde hij er zijn laatste concert, en kiest nu voor het ruime sop van de muzikale vrijheid. De duivel-doet-al staat er om bekend in talloze projecten betrokken te zijn. Wij zochten uit waar je het meest kan verwachten.

  1. Geheimzinnige nieuwe plaat

Het meest opwindende nieuws is voorlopig nog in mysterie gehuld. Via facebook kondigde Pawlowski aan in april een nieuwe plaat uit te brengen. Meer informatie geeft hij niet, dus het is het raden naar welk alter ego hij deze keer zal gebruiken. Fans hopen alvast op een nieuw werk van oude bekenden Evil Superstars.

  1. Maurits Pauwels

Enkele maanden geleden verscheen Afscheid In Kloten, een album met tien Nederlandstalige nummers geschreven en gezongen door Maurits Pauwels. Hoewel die elke relatie met Pawlowski ontkent, is de gelijkenis bijzonder groot. Leuk weetje: de plaat werd uitgebracht via 2dehands.be

Te bekijken op: 
18 februari – Het Oude Badhuis, Antwerpen
25 februari – Minard, Gent

  1. Pawlovski, Trouvé & Ward

Deze superband bestaat uit, ondertussen, drie ex-gitaristen van dEUS. Met Craig Ward en Rudy Trouvé bracht Mauro in januari een tweede langspeler uit. Ze speelden al samen in Trouvé’s project Kiss My Jazz, maar de nieuwe plaat is eerder een drieluik dan een volledig album. Ze brengen elk een ander muzikaal verhaal waarbij het experiment centraal staat, en dat zowel apart als in zijn geheel te beluisteren valt.

  1. Gruppo di Pawlowski

Ook Gruppo Di Pawlowski, die andere supergroep slash rariteitenkabinet dook in januari de studio in. Een exacte datum voor de plaat is nog niet bekend, maar de komende maanden staat er alvast een tour gepland. Nog even reikhalzend uitkijken naar welke grensverleggende curiositeit Gruppo voor ons in petto heeft.

Te bekijken op:
27 april – CC De Grote Post, Oostende
14 mei – Botanique, Brussel

  1. Solo

Als gastmuzikant heeft Mauro al zo’n 50 vermeldingen vergaard op andermans platen. Op het podium is hij ook regelmatig te zien concerten op te leuken. Zo werkte hij recent mee aan een show van Ultima Vez, waarbij er geëxperimenteerd wordt met muziek uit de klassieke traditie in combinatie met dans en performance. Ook het jazzgerichte Hamster Axis of the one click Panther kan rekenen op de parlandokunsten van Pawlowski.

Te bekijken op:
23 februari – Arenberg, Antwerpen (Hamster Axis of the one click Panther)
24 februari – Theatro Muncipal, Almada (Ultima Vez)

  1. The Mechanics

Eric Thielemans, Vlaanderens meest eigenzinnige jazzdrummer, richtte vorig jaar The Mechanics op. Naar eigen zeggen weet de band zelf niet wat voor groep ze zijn. In hun repertoire zoeken ze de schaduwkant van de jazz op, met grootheden als Sun Ra, Coltrane en Coleman als inspiratie. Ze proberen de mechaniek van muziek te achterhalen door deze met de grond gelijk te maken, en op hun manier weer op te bouwen.

Te bekijken op:
18  maart – Café Café, Hasselt
19 maart – l’Entrepôt, Aarlen

  1. Kapitein Winokio

Wie denkt dat Mauro zich enkel verdiept in obscure muziek en ontoegankelijke projecten, heeft het mis. In de laatste voorstelling van Kapitein Winokio, de kindvriendelijke chansonnier, maakte hij zijn opwachting als Lord Plectrum, meester-griezelaar. Zowel een zaal vol enthousiaste kinderen als hun begeleidende moeders uit hun dak laten gaan, niemand anders dan Mauro doet het. Hopelijk dit jaar terug?

(Fragment vanaf 33:30)

Tekst: Jitse De Lauw
Foto: ©Carlo Cravero – Spaziale