ReportageTekstVideo-englishWereld

Regisseur Marco Spagnoli op Film Fest Gent over Italiaanse cinema

Regisseur Marco Spagnoli op Film Festival Gent. ©Christelle Olivia Zitu

Naar aanleiding van het 44ste Film Festival in Gent legt regisseur Marco Spagnoli de Italiaanse cinema bloot. Met zijn documentaire Cinecittà Babilonia vertelt hij aan 21 bis hoe de Italiaanse filmwereld tot stand is gekomen: “Er is altijd een vreemde relatie tussen macht, seks en actrices.”

Marco Spagnoli begrijpt vooral het belang en de noodzaak om terug te keren in de tijd. Om de hedendaagse filmwereld te begrijpen kaart hij zaken aan uit de jaren dertig en veertig. Het idee achter de documentaire is vooral om het backstageverhaal te vertellen. Er is vaak een vertekend beeld over de jaren dertig: ‘Mensen zouden toen heel beleefd en kuis geweest zijn. Maar dat is niet het geval. Wat we nu te zien krijgen was er toen ook al. Seks, drugs en vooral politiek in Italië’, zegt Spagnoli.

De documentaire Cinecittà Babilonia haalt zijn inspiratie uit het boek Hollywood Babylon voor het eerst gepubliceerd in 1965. De Amerikaanse filmmaker Kenneth Anger onthult daarin de schandalen en de grootste geheimen van Hollywood. Marco Spagnoli brengt in de documentaire vooral vrouwen in beeld die een betekenis hebben in de Italiaanse cinema. De productie van de documentaire was moeilijk. ‘Het duurde zes jaar voordat de documentaire Cinecittà Babilonia verscheen op het doek. En dat door technische redenen’, zegt Spagnoli.

Marco Spagnoli vertelt nog meer over zijn documentaire aan onze 21 bis reporter.

 

Reportage: Christelle Olivia Zitu, camera: Christelle Olivia Zitu & Nils Haentjens, geluid: Christelle Olivia Zitu & Nils Haentjens, Foto: ©Christelle Olivia Zitu