Mei Plasticvrij zit weer in de startblokken en ook jij als student kan er niet aan ontsnappen. Maar geen nood: de Grimbergse illustratrice Veerle Colle geeft tien haalbare tips om als student meer zero waste door het leven te gaan. Doen hé!

1.  Een stinkende toilet?
Dat kan al eens gebeuren, zeker als kotstudent. Gelukkig is daar een oplossing voor: gebruik een lucifertje om de geur op te laten lossen. Laat luchtverfrissers achterwege.

2. Een rietje in je drankje is not done
Weiger het rietje voor je het drankje bestelt! Ja, ook al is het een cocktail.

View this post on Instagram

DAG 24: Europeanen produceren jaarlijks 25 miljoen aan plastic afval, minder dan 30% daarvan is recycleerbaar. Erg is dat veel van dat plastic afval puur bestaat uit onze "gewoonte" en "traditie". Zoals ballonnen, maar ook plastic rietjes zijn daar een voorbeeld van. Het is iets dat je als gewillig plasticverminderaar snel vergeet om te vragen aan de bar. Want vraag een frisdrank en de ober geeft jou een glas met een rietje "uit gewoonte". Vergeet het dus niet te vermelden dat jij geen rietje wil. Ga tegen de stroom in zwemmen, om er voor te zorgen dat er weer meer vissen dan rietjes in onze oceaan zwemmen! Drink je graag cocktails of heb je kinderen? Met andere woorden: heb je écht nood aan een rietje? Koop dan een herbruikbaar rietje! Dit past perfect in je handtas. #zerowaste #reuse #refuse #plasticstraw #saynotothestraw #afvalminderen #lesswaste #nowaste #zeroplastic #lifewithoutplastic #straw #stopsucking #meiplasticvrij @mei.plasticvrij #stopthestraw #afvalvrij #wasteless #sayno #horeca #drankje

A post shared by Veerle Colle (@veerle.colle) on

3. Kies een vast stuk zeep/shampoo
Winkels als Lush verkopen ze in alle kleuren en geuren (letterlijk dan). Ook deodorant kan je er kopen in vaste vorm, dus weg met die overbodige flesjes!

4. Stel je Zero Waste kit samen
Een klein katoenen zakje voor onverwachte aankopen, met daarin:  je eigen drinkbus en een eigen coffeecup voor wie van een koffie geniet.

View this post on Instagram

DAG 17: In een koffiebar je eigen koffiecup meebrengen. Niet alleen "100%" hipster, maar ook "100%" herbruikbaar. Ben je veel op de baan? Dan is dit écht een goede tip! In koffiebars of tankstations ben je welkom! Helaas, niet alle koffiemachines bieden deze mogelijkheid. Let op! Sommige machines geven automatisch een plastic bekertje. Het is dan aan jou om een keuze te maken. Even vol houden zonder koffie of koffie van thuis uit mee nemen. Staat er zo een machine op je werk? Je kan dit misschien eens bespreken. Of stel je collega's voor elk hun eigen tas mee te brengen. #koffiecup #zerowaste #reuse #koffie #coffee #hotdrinks #latte #bringyourown #byoc #welcome #saynotoplastic #afvalvrij @keepcup @mei.plasticvrij #coffee #onthego #latte #capocchino #enjoy #hipster #hergebruik #koffiemok #coffeebar

A post shared by Veerle Colle (@veerle.colle) on

5. Zomerbenen scheren?
Kies voor de safety razor en ban wegwerp scheermesjes.

6. Hongertje onderweg?
Zorg dat je voor onderweg steeds een stuk fruit bij hebt om je honger te stillen. Zo hoef je niets te kopen.

7. Organiseer je een event?
Zet klaar en duidelijk op de uitnodiging: bring your own cup.

8. Kook zelf (ook al is het een uitdaging)
Heb je geen zin? Kook dan één dag in de week voor meerdere dagen. Nog niet overtuigd? Mijd dan in elk geval fastfood!

9. Kies kleurpotloden om te markeren
Ban de plastic markerstiften, ook al zijn ze nog zo mooi.

10. Koop potloden, pennen… in een speciaalzaak
Daar kan je ze per stuk en onverpakt vinden.

Weten waar je Zero Waste kan winkelen?
Op onderstaand kaartje vind je alvast enkele toffe adresjes!

Meer weten over zero waste winkelen? Check dan zeker Veerles blog voor leuke artikels, workshops en illustraties. 

Tekst: Dorien Ceulemans, illustraties: ©Veerle Colle