LokaalMechelenTekst

‘Mijn liedjes zijn mijn baby’s’

De Mechelse rapper Zed kan niet zonder zijn grote liefde voor muziek want hij wil de mensen een ziel aanpraten. Nu, en in de toekomst.

Op 11-jarige leeftijd kwam Zadok ‘Zed’ Umoru met zijn moeder van Nigeria naar België. Meer dan tien jaar later maakte hij van zijn passie zijn job. Zed en muziek, dat is pure liefde.

‘Al sinds ik klein was, hou ik van muziek. Op 4-jarige leeftijd wou ik al piano spelen’, vertelt Zadok. Zijn liefde voor muziek begon heel vroeg en daar heeft zijn familie iets mee te maken. ‘Mijn moeder en ik woonden bij mijn grootmama, die op de piano speelde en een orgel had. Zij liet me de eerste keer kennismaken met de wereld van muziek dankzij de vele instrumenten die ze speelde.’

Maar er zijn nog andere redenen. Zed: ‘Ik groeide op in Nigeria met Disney films van de jaren 90. Meer dan de helft waren musicals. Samen met mijn moeder keek ik veel naar The Sound Of Music, waarvan ik elk liedje zelf wou spelen. Daarnaast ging ik vaak naar een kerk met een gospel koor.

Recht uit het hart

Zed schrijft en produceert liedjes voor artiesten. ‘Ik wou altijd iets met muziek doen. Het is pas toen ik 16 was dat ik in een studio wou werken en alles over produceren leren.’ Daarnaast is hij voltijds lid van Soul’art. De Belgische groep brengt hiphop met invloeden van soul en doet dat in drie talen (Nederlands, Frans en Engels).

‘We grappen vaak dat onze muziek soulfood is. Vandaar ook onze naam. Het is iets dat van binnen komt. Hoewel we experimenteren met vele genres, we proberen altijd wat soul in onze liedjes te steken’, zegt Zadok. Het brede publiek kent hen van de film Black, waarin twee liedjes van Soul’art worden gebruikt. ‘We kenden Adil en Bilall al van hun film Image en zij kende ook onze muziek. Wij hebben niet speciaal iets gemaakt. Zij hebben gewoon twee bestaande liedjes gekozen om dan in hun film te stoppen.’

‘We grappen vaak dat onze muziek soulfood is.’

Vrij, vrijer, vrijst

Zadok heeft al vele kunstvormen beoefent en muziek is het enige waarin hij zich nog niet verveelt. ‘Je kan alles doen wat je wil. Ik kan een heel jaar spenderen door elke maand iets anders te doen. Deze maand schrijf ik bijvoorbeeld liedjes en de volgende maand produce ik instrumentele muziek. Er zijn zo veel aspecten aan muziek’, geef hij mee. ‘Het is zo breed en vrij. Je kan ook de meest slechte muziek spelen maar ik ben overtuigd dat er in België nog 100 mensen zijn die dat goed gaan vinden.’

‘Wat ik het liefst doe? Ik weet het niet. In de studio werken en optreden misschien? Op een podium staan geeft me een kick. Maar in een studio muziek creëren is toch ook niet niks. Het ene kan blijkbaar niet zonder het andere.’ En muziek maken blijft toch iets speciaals voor hem? ‘Als ik luister naar mijn eigen muziek dan denk ik vaak zoals moeders over hun baby denken. It’s cute, it’s mine and I made that. Die liedjes zijn mijn baby’s.’

Grootmoeder’s recept

‘Mensen zeggen dat het optreden met Soul’art op Les Ardentes een van mijn grootste verwezenlijkingen is maar ik zie dat anders. Voor mij is het laatste afgewerkte project mijn beste prestatie. Nu is dat de nieuwe EP van Soul’art The granny recipe, die ik vorige week heb afgemaakt.’ Wat Zed nog wil bereiken met zijn muziek is simpel: geld. ‘Ik doe al wat ik graag doe en ja, het liefst wil ik daarvan ook kunnen leven. Zo kan ik mijn huur betalen en mijn moeder een huis kopen.’

Bestaat er wel een leven zonder muziek voor Zed? ‘Eerlijk gezegd niet. Muziek is overal. Technisch gezien hebben we het niet nodig maar een leven zonder muziek zou heel deprimerend zijn. Heb je ooit al een film gezien zonder muziek? Die dan zeker barslecht’, lacht hij.

Tekst en foto: Cato Geeroms