Muzikanten die elkaar totaal niet kennen zes minuten tegenover elkaar zetten. Speeddaten dus. Maar dan op muzikale wijze. Wat daar uit voorkomt is A new blend – Lokale Helden in Gent. Onder het toeziend oog van drie producers ontstonden er zo zes nieuwe blends. Sasja Maekelberg, producer en bandlid van Larssen. coachte twee van hen.

Vrijdag 26 april werden over heel Vlaanderen lokale muzikanten in de verf gezet. Lokale Helden is een initiatief van Poppunt, het aanspreekpunt voor muzikanten, dj’s en producers in Vlaanderen. In samenwerking met Cera geeft het alle soorten muzikanten een plek op een podium. Zo ook in Gent. Al werd hier een speciale draai aan gegeven. ‘Om de elfde verjaardag van Café de Loge te vieren, stonden voor het tweede jaar op rij nieuwe blends op het podium’, vertelt Sasja.

Wanneer je drie vreemden bij elkaar steekt, is tijd om te repeteren vaak moeilijk te vinden. Maar het kan wel dienen als inspiratie voor je bandnaam. ©Jorien Deridder

Een blend? ‘Veel zangers en zangeressen zijn op zoek naar een gitarist of bassist. Die vind je niet altijd gemakkelijk’, legt Sasja uit. ‘Voor hen is A new blend – Lokale Helden de perfecte kans om kennis te maken met anderen.’ In een paar weken tijd leren ze elkaar kennen, schrijven ze nummers, kiezen ze een bandnaam en eindigen ze met een optreden voor live publiek. ‘Of ze daarna een band blijven vormen, staat hen volledig vrij.’ Op zijn hulp mogen ze alvast rekenen. ‘Als een band daarna verder met mij wil samenwerken, sta ik daar altijd voor open.’

Exposure
Moeten we Lokale Helden vergelijken met The Voice van Vlaanderen? Bij beiden zijn muzikanten op zoek naar gehoor. ‘Nee. Het grote verschil is dat hier echt alles zelf wordt gedaan op een heel andere manier dan bij The Voice.’ Meer zelf doen, minder commerciële toestand. ‘De Voice is solo performen, A new blend – Lokale Helden is muziek brengen met een eigen groep.

‘Het is interessant om in een andere situatie terecht te komen dan je gewoon bent’

‘Natuurlijk blijft die sociale exposure via YouTube of Instagram belangrijk, maar dat komt erna wel.’ De focus hier ligt op de klik met elkaar en of je samen songs kan schrijven.

Luistercafé
De locatie geeft dit evenement een extra dimensie. ‘Café de Loge is een café waar er nog geluisterd wordt naar muzikanten. Hier is het echt fijn om te spelen.’ Elke woensdag en zondag zijn hier optredens. Voor Lokale Helden werd er extra plaats gemaakt, want het volk stroomde vlotjes binnen.

Muzikanten samen steken die elkaar totaal niet kennen, om dan een nieuwe groep te vormen. Het klinkt gewaagd, maar met de ervaring van drie producers is het in zijn opzet geslaagd. Simon Cornelis deed deze editie mee: ‘Ik ben gewend om solo te spelen. Het is daarom wel eens interessant om in een andere situatie terecht te komen dan je gewoon bent.’

Tekst en foto’s: ©Jorien Deridder