TekstWereld

Ni Le Pen, Ni Macron !

Vaak zijn de posters van beide kandidaten gevandaliseerd

Emmanuel Macron mag dan wel met een overduidelijke meerderheid de Franse presidentsverkiezingen gewonnen hebben, dat betekent niet dat hij overal steun geniet. Het merendeel van de Franse studenten is noch voor Marine Le Pen, noch voor Macron. Wij trokken over de grens naar het Franse Lille (Rijsel) om te vragen aan de Franse jongeren hoe zij stemden.

‘Le Pen? Non, jamais!’ is zowat het standaard antwoord van elke student als je ze vraagt naar de presidentskandidaat van het Front National (FN). Maar de grootschalige protestmarsen zoals bij de verkiezingen van 2002 tegen de vader van Marine, Jean-Marie Le Pen, bleven uit. Is de houding van Franse jongeren tegenover extremistische partijen dan toch een beetje veranderd in de laatste vijftien jaar?

Ondertussen zijn er in tientallen steden wel al betogingen tegen de nieuwe president geweest. Macron, die eind deze week officeel de achtste president van de vijfde Franse republiek wordt, scoort niet goed bij jongeren. In Franse studentenkringen, waar het communisme nog welig tiert, is weinig vertrouwen voor een ex-bankier die volgens hen het harde kapitalisme vertegenwoordigt. De opkomst van studenten voor de tweede ronde lag dan ook historisch laag.

Ni patrie! Ni patron!

Zondag, op de dag van de tweede ronde, waren we in Lille (Rijsel) waar meer dan 20.000 studenten wonen. Één daarvan is Antoine. ‘Dit is de eerste keer dat ik mag stemmen in de tweede ronde en toch ga ik het niet doen.’ Antoine stemde in de eerste ronde voor Jean-Luc Mélenchon van het communistische La France Insoumise (het opstandige Frankrijk). Die partij ging met de meeste stemmen lopen in Lille. ‘In het programma van Macron gaat alle aandacht naar de basisscholen, terwijl het hoger onderwijs in de kou blijft staan’, zegt Antoine. Dat Mélenchon, net zoals Le Pen, heel kritisch tegenover de Europese Unie staat, vindt hij bijzaak.

Aminé heeft zelfs in de eerste ronde niet gestemd. ‘Geen enkele politicus neemt het echt op voor ons, nieuwe Fransen. Dat een haatzaaiende partij zoals het FN het tot de tweede rond schopt, vind ik schandalig.’ Het linkse Lille is een uitzondering in het hoge noorden van Frankrijk. ‘Als je nog maar tien minuten uit de stad rijdt, kom je in gemeentes waar iedereen Le Pen steunt, dat is zo triestig.’

Vincent ging wel stemmen op Macron. ‘In de eerste ronde heb ik voor Fillon (Les Républicains) gestemd maar die ligt er nu uit dus dan zal het maar Macron worden. Als Le Pen wint, dan stort onze economie helemaal in.’ Hij snapt wel waarom Le Pen met haar harde woorden over migratie zo veel succes heeft. ‘Als er onder Macron nog aanslagen gebeuren, kan het in 2022 wel eens zo ver zijn dat er een Le Pen wint.’

 

 

 

 

Tekst:  Wout Troch

Foto’s: ©Wout Troch & Lukas Abts

Tags : slider-wereld