Vroeger studeerde ze op haar kamer, vandaag neemt ze haar iPad steeds vaker mee naar Bar Brul. Daar werkte ze het afgelopen jaar aan twee boeken, die nu in de winkels liggen. Safe to say dat het leven van de Antwerpse Laura Janssens, beter bekend als cartooniste Niet Nu Laura, het voorbije jaar net iets sneller ging. Wij vroegen haar waar zij haar ontspanning vindt.

‘Sushi bestellen en een hele avond Netflix kijken, dat is wat ik doe als ik een avondje voor mezelf plan. Als freelancer ben ik heel vaak aan het werk en ik moet mezelf soms gewoon dwingen een pauze te nemen. Pauzes worden vaak onderschat, maar ze zijn wel echt belangrijk. Ik probeer iedere week een avondje voor mezelf te nemen en iedereen zou dat moeten doen.’

Samen werken werkt

‘Als student zat ik altijd thuis op mijn kamer te leren, maar nu ik werk, durf ik soms mijn iPad eens mee te nemen naar Bar Brul. Ik denk dat de tendens van coworking en koffiehuizen waar iedereen tegenwoordig met hun laptop zit, wel goed is. Sommige mensen kunnen dat asociaal vinden, want “ge gaat toch niet op café om te werken”, maar ik vind het net goed dat een werkende mens zich niet opgesloten moet voelen.’

‘Ik heb het gevoel dat er nu veel meer coworkingspaces zijn dan vroeger, en dat is iets goeds. Zoals ik naar Bar Brul ga om te werken, kan het voor de blokkende student ook heel fijn zijn om een bar op te zoeken om te gaan studeren. Ontspannen en werken tegelijk kan heel productief zijn.’

Kunst en lijstjes

Terug naar de studententijd. Hoe ervaarde zij de zware kerstperiode? ‘Ik heb een kunstopleiding gevolgd. Dat wilde zeggen dat we in december veel jury’s hadden en daar in januari dan al van af waren. Ik heb dus wel altijd kerst kunnen vieren. Ik studeerde veel, maar moest me niet zoals de wiskunde-wetenschappenstudenten nachten achter elkaar opsluiten. We hadden wel nog steeds examens, maar die vielen in vergelijking met de jury’s echt heel goed mee.’’

‘Wat mij enorm hielp, en nu nog steeds helpt, zijn to-dolijstjes. Hoe zalig is het om iets te kunnen afstrepen? Dan zie je echt je eigen vooruitgang en ik vind dat heel motiverend. Een indeling maken, uur per uur, werkt ook als je met veel deadlines zit.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Niet Nu Laura (@nietnulaura) op

Van cartoons op het scherm, naar cartoons op papier

Toen ik in 2013 afstudeerde, ben ik meteen cartoons beginnen maken. Ik ben dus al even bezig. Niet Nu Laura hoe het nu gekend is, bestaat sinds 2016, en het laatste jaar is het echt enorm gegroeid. Ik weet nog dat Xander De Rycke, de comedian, één van mijn cartoons had gerepost. Dan gaat de bal aan het rollen. Ik zag mijn kans en begon meer en meer te tekenen. Dat heeft echt vruchten afgeworpen. Zo ging ik voorbije zomer van 1500 naar 5000 volgers op Facebook, nu een jaar later zijn het er bijna 24 000.’

‘Het leukste dat ik al heb mogen doen, zijn mijn twee boeken uitbrengen. Ik maakte ervoor altijd cartoons voor het internet, in mijn hoofd klopte dit, ik dacht dat ik dat altijd zou blijven doen. Maar toen kwam dan dat boek. Ik had er eerst wel wat stress voor, aangezien alle cartoons al gratis en voor niks online staan, maar uiteindelijk waren mensen er toch enthousiast over. Lekker gezellig in de zetel een boek lezen is toch nog iets verschillends. Nu met de kerstperiodes ga ik zeker nog wat extra reclame maken voor mijn boeken en hopen dat ze onder de kerstbomen terecht komen.’

Niet Nu Laura signeert op 8 december op de Berchemse Sfeermarkt. Een dag later kan je haar spotten op de Boechoutse Heuvelmarkt.

Tekst en foto: © Annelies Rom