StoriesTekst

Nieuwe smartphone ontworpen voor blockchain-toepassingen

Smartphonemaker HTC is het tweede bedrijf dat een telefoon voorstelt die speciaal gemaakt is om blockchanin-toepassingen te ondersteuenen. Foto: opopododo (CC BY 2.0)

WETENSCHAP – HTC heeft een smartphone voorgesteld die als centrum moet dienen voor alle activiteiten die met blockchain te maken hebben, waaronder het delen van cryptomunten. Dat schrijft onder meer de nieuwssite The Verge. Blockchain is de technologie achter digitale munten als bitcoin. 

De bedoeling van blockchain is dat gegevens, zoals een transactie met cryptomunten, op een veilige manier gedeeld worden, doordat elke afzonderlijke transactie de historiek bevat van alle voorgaande transacties. Allerhande experten zijn er van overtuigd dat blockchain, ook naast  cryptomunten een belangrijke rol zal spelen in de toekomst.

Exodus is de naam van de nieuwe smartphone van fabrikant HTC die speciaal ontworpen is om blockchain-toepassingen te ondersteunen. Het toestel krijgt een universele portefeuille en zal werken met cryptomunten zoals bitcoin en ethereum . gebruikers  kunnen zelf cryptotransacties uitvoeren naar elkaars digitale portefeuille vanaf hun telefoon.

Gedecentraliseerde apps

HTC maakte het nieuws over de telefoon bekend op de New York City Blockchain Conference, dat weet de techsite The Next Web. Naast cryptovaluta is de telefoon ook gemaakt om gedecentraliseerde applicaties te draaien die werken via blockchain. Dat zijn apps waarvan de gegevens niet op een traditionele manier op de servers van een specifieke instantie bewaard worden, maar volgens een manier die in lijn is met blockchain.

Aan het hoofd van het project staat Phil Chen die eerder projectleider was van de bekende Vive virtual reality-headset van het bedrijf. ‘We stellen een telefoon voor waarbij je als gebruiker zelf de sleutels in handen hebt tot je data en persoonsgegevens. Je telefoon vorm het centrum van die gegevens’, aldus Chen.

Nieuwe trend?

Voorlopig is HTC nog in onderhandeling met verschillende ontwikkelaars van blockchain-applicaties en -protocollen. ‘We willen graag het volledige blockchain-ecosysteem ondersteunen. De komende maanden zullen we nog een reeks belangrijke partners voorstellen’, zegt Phil Chen.

HTC is niet het enige bedrijf dat een telefoon wil maken die in het bijzonder op blockchain-technologie en cryptomunten gefocust is. Vorig jaar in september stelde het bedrijf Sirin’s Lab de eerste blockchain-smartphone voor. Het toestel kreeg een prijskaartje van 1.000 dollar.De telefoon van HTC zal via cryptomunten kunnen worden gekocht, maar er werd voorlopig nog geen prijs gedeeld. Het is ook nog niet duidelijk wanneer we het toestel mogen verwachten.

Tekst: Sebastien Marien, foto: opopododo (CC BY 2.0).