AudioReportageWereld

Oekraïense superfan in Berlijn: ‘Ik luister al 6 jaar naar Balthazar’

Olga (36) misliep haar favoriete band al 2 keer: ' Toen ik in Oekraïne was, trad Balthazar op in Berlijn en toen ik in Berlijn was, speelden ze in Oekraïne' © Olga Dmytrenko

Olga is 35, geboren in Oekraïne, woont al een paar jaar met haar vriend in Berlijn en is grote fan van de Belgische indieband Balthazar. Onze 21bis-reporter Marie sprak haar aan op het Balthazarconcert in de Berlijnse Huxleys Neue Welt-zaal.

Op vrijdag 15 februari geeft Balthazar zijn tweede concert in Berlijn. De groep stelt er het nieuwe album Fever voor, dit doen ze voor een uitverkochte Huxleys. Meer dan een uur voor het concert begint, staat Olga al te wachten op de eerste rij: ‘Al zes jaar luister ik naar Balthazar en dit is mijn eerste kans om hen live te zien. Toen ik in Oekraïne was, traden ze op in Berlijn en toen ik in Berlijn was, speelden ze in Oekraïne. Zo misliep ik het vorige concert twee keer.’

Olga is fotografe © Olga Dmytrenko

Meer dan een uur te vroeg ben ik; het evenement op Facebook gaf 19 uur aan als startuur, maar blijkbaar zit daar wat speling op in Duitsland. Het voorprogramma begint pas om 20 uur en voor Balthazar zelf moet ik nog de volle twee uur geduld hebben. Alleen ben ik hier niet; de diehards vullen de eerste twee rijen van Huxleys nu al. De uitverkochte zaal heeft een capaciteit van drieduizend mensen, dat zijn er duizend meer dan de Brusselse Ancienne Belgique, niet weinig dus.

© Olga Dmytrenko

Balthazar: ‘Vorige keer toen we in Berlijn speelden, kwam er amper 100 man kijken’

 

Rechts vooraan staan twee twintigers, een man en een vrouw, ze zijn een koppel. Ik stap erop af en stel mezelf voor als studente radiojournalistiek die op zoek is naar een link tussen België en Berlijn, ‘fans van Balthazar bijvoorbeeld,’ zeg ik met een knipoog. De man helt naar achter en doet teken dat zijn vriendin de grootste fan is onder hen en dat hij zelf liever niet aan het woord komt. Ook zijn vriendin reageert eerst niet zo enthousiast en twijfelt over haar meerwaarde aan mijn streepje radiojournalistiek, maar wanneer ik over de nieuwe plaat begin, loopt het gesprek snel los.

Haar naam is Olga; Olga en-nog-iets. ‘De achternaam zal je waarschijnlijk toch niet verstaan hebben,’ lacht ze zelf. En ik kan haar geen ongelijk geven.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

At home #analogphotography #pentax #blackandwhite #selfportrait #mirrorselfie #berlin

Een bericht gedeeld door Olga Dmytrenko (@the_d_o) op

Zo kom ik te weten dat haar nationaliteit niet Duits is, maar Oekraïens en dat de bekendheid van Balthazar verder reikt dan verwacht. ‘Ik ben trouwens niet de enige Oekraïner hier,’ zegt Olga, ‘daar links vooraan staan nog twee meisjes. Ze zijn speciaal voor Balthazar vanuit Kiëv overgevlogen naar Berlijn.’ Ik ben verrast.

Uiteraard wil ik weten of er nog meer België te vinden is in de muzieksmaak van Olga; en jawel: ze houdt ook van Warhaus en J Bernardt, twee sideprojecten van bandleden van Balthazar.

Tijdens het concert werd er veel gezweet en fel gedanst © Olga Dmytrenko

Om diezelfde vraag nog eens te stellen, verplaats ik mij een beetje naar links; nu spreek ik de andere twee Oekraïense dames aan. Ook zij staan hier ondertussen al even te frontrowen. Van hun antwoord val ik bijna omver.

Ze zijn fan van ons land vertellen ze mij en nog geen klein beetje. Eén van de twee gaat zelfs eind maart op reis naar België om de Vlaamse band Bazart live aan te werk te zien; en natuurlijk ook om ons land te ontdekken. Ze houden van de Belgische cultuur zeggen ze. Ik lach en zeg een ongemakkelijke dank u wel, omdat ik geen idee heb hoe ik daar anders op moet reageren.

Tenslotte wil ik nog weten of ze een favoriet nummer hebben van het nieuwe album Fever. Die vraag stelde ik eerder ook aan Olga, maar zij kon niet kiezen. Eén van de twee dames waar ik nu bijsta, heeft wél een favoriet nummer.

Liefhebbers van Belgische muziek vinden op een Balthazarconcert in Berlijn bleek geen al te moeilijke opgave. Dat ik bij Oekraïners uit zou komen, had ik wel niet verwacht. Onze Belgische indiegroep doet het best goed in het buitenland.

 

Tekst en audio: Marie Van Uytvanck