Vanaf 1 Juni gelden er strengere regels voor gokbedrijven. De overheid wil er spelers beter mee beschermen. De helft van de spelers die online gokt op sportwedstrijden, is volgens onderzoek jonger dan 30 jaar.  Drie jonge mannen leggen uit waarom ze gokken op sport. Dimitri Das, van het Centrum voor alcohol en andere drugpreventie, geeft aan waarom bescherming nodig is.

 

Gokken is een booming business. Het is toegankelijker dan ooit tevoren. Na loterijen en krasloten is sportwedden de populairste vorm van gokken. De meeste jongeren doen het online vanuit hun luie zetel op hun laptop of smartphone. Opvallend is dat het drie keer zo populair is bij jongens.

Gokken kan voor problemen zorgen en leiden tot een verslaving. Gelukkig bestaan er maatregelen om spelers hiertegen te beschermen. De bekendste zijn de leeftijdsgrenzen van 18 jaar voor gokken en 21 jaar voor casino’s. Daarnaast bestaat er de zwarte lijst waarmee spelers worden uitgesloten geen toegang meer hebben tot goksites.  

De nieuwe regels stellen dat reclame voor sportwedden pas mag worden uitgezonden vanaf 20:00. Ook tijdens een wedstrijd en een kwartier ervoor of erna mag er geen reclame over worden gemaakt. In elk reclameblok mag maar één spot voor gokken zitten. Elke reclamespot moet een boodschap over verantwoord spelen bevatten zoals “Gok met mate”. Reclame voor gokken op truitjes van speler en op materiaal van minderjarige sportploegen is ook verboden.

Wie vragen heeft over het thema gokken kan terecht op Gokhulp.be

Reportage: Ziggy Verhoeven, Sennah Van Camp en Arthur Matthys.