NieuwsTekst

Ons leven werd in 10 jaar tijd gevoelig duurder

De forse prijsstijgin loopt niet gelijk met de loonstijging ©Pixabay

BINNENLAND – De uitgaven van de gemiddelde Belg werden in tien jaar tijd gemiddeld 145 euro per maand duurder, dat blijkt uit een onderzoek van De Morgen. Dat komt omdat de prijzen forser stijgen dan de lonen.

België staat op de negende plaats in de Cost of Living index van de Europese Landen. Voor Nederland maar na landen als Zwitserland, Ijsland en Noorwegen (nummers één, twee en drie). De sterkste prijsstijging zien we bij boter, zo kost een pakje boter 60.7% meer dan in 2008. Andere forse stijgingen zien we bij bioscoop- en concertbezoeken (39,6%), bier (36,0%) en fastfood (28,9%). Daarnaast werd het openbaar vervoer gevoelig duurder. Voor de bus betaal je 34,7% meer dan tien jaar geleden en voor de trein 19,8%. Sommige zaken werden echter ook goedkoper. Voor een computer betaal je gemiddeld 65,1% minder en een pizza kost 9% minder.

Chocolade in de kleerkast

Ook chocolade kende een sterke prijsstijging met 41,3%, terwijl een onderzoek van chocoladegigant Côte d’Or uitwees dat maar liefst 73% van de bevolking altijd chocolade in huis heeft. Het onderzoek wees daarnaast ook nog uit dat 12% zijn chocolade verstopt voor huisgenoten (5% zelfs in de kleerkast of het nachtkastje) en dat 18- tot 54- jarigen vooral melkchocolade eten. Terwijl 55-plussers de bittere smaak van donkere chocolade verkiezen.

©Simen Eeckhout

Tekst en illustratie: Simen Eeckhout, foto: Pixabay (CC0)