LokaalTekst

Oost west thuis best: Bo besloot na 1 jaar op kot terug naar huis te keren

Elk weekend pakken studenten hun koffers en verlaten ze het nest. Terug naar kot. Terug een weekje weg van de mama en de papa. Voor vele studenten een routine, maar niet iedereen vindt zijn draai, weg van huis. Bo Van de Kerkhof (19) is van Vosselaar en zit in haar tweede jaar lager onderwijs aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Na één jaar op kot te zitten, besloot ze haar kot achter te laten.

‘Ik had het niet zwaar op school en had veel vrije tijd om met vriendinnen leuke dingen te doen.’ Eerst zat Bo graag op kot, maar dit veranderde in haar tweede semester: ‘Ik kreeg meer schoolwerk en had stage. Daardoor zat ik vaker alleen op mijn kot.’

Bo deelde een keuken met acht andere kotstudenten en hoopte dat ze met hen een goede band kon opbouwen. ‘Nadat ze klaar waren met koken, gingen ze vaak in hun kamer eten. Dit vond ik wel jammer, omdat je dan toch nog vaak alleen zit.’

‘Ik had soms schrik om ’s avonds over straat te wandelen’

Dit was niet het enige waar Bo het moeilijk mee had: ‘Ik had soms echt schrik om ’s avonds over straat te wandelen. Wanneer ik iets leuk was gaan doen dan zorgde ik dat ik altijd met de fiets ging, zodat ik me zo snel mogelijk terug kon verplaatsen. Ik denk dat als ik in Leuven gezeten zou hebben, dat ik het kotleven niet zo snel opgegeven zou hebben.’

‘ik ben niet graag veel alleen. Ik merkte dat ik vaker smoesjes verzon om naar huis te kunnen’, vertelt Bo. Tijdens de examenperiode in het tweede semester studeerde ze thuis, omdat ze niet meer graag in Antwerpen was. ‘Ik denk ook wel dat het voor een deel aan de stad zelf lag. Ik heb nog vaak spijt dat ik niet voor Leuven heb gekozen. Veel van mijn vriendinnen zitten daar. Telkens als ik naar Leuven ging, voelde ik me veel meer thuis dan in Antwerpen.’

‘Naast feesten moet er ook gestudeerd worden’

Geromantiseerd beeld
‘ik had een ander beeld over het kotleven dan dat ik in werkelijkheid heb ervaren. In mijn eerste semester heb ik erg veel van mijn tijd daar genoten, maar naarmate het jaar vorderde, merkte ik dat er ook gewerkt moet worden. Je zit niet enkel op kot voor de leuke dingen. Je gaat op kot voor je studies, dus naast feesten moet er ook gestudeerd worden.’

In de zomervakantie besliste ze definitief om haar kot niet meer te huren. ‘De keuze lag volledig bij mij, maar mijn ouders hebben me wel gezegd dat het stom is om op kot te blijven als ik toch zo vaak thuis wou zijn. Ik heb toen alles eens afgewogen en heb dan toch besloten om terug naar huis te komen. Ik heb nog altijd geen spijt van mijn keuze.’

Pendelen
‘Op een dag ‘verlies’ je wel wat tijd aan pendelen, maar dat vind ik niet erg.’ Bo is ongeveer een uur onderweg. En dat twee keer per dag. ‘Ik kan op de trein al werken voor school. Of ik kijk een serie of luister naar muziek.’ Haar verbindingen zijn niet altijd even ideaal. ‘Natuurlijk is reizen met het openbaar vervoer nooit zonder risico’s. Ik moet elke dag overstappen en soms haal ik mijn aansluiting niet.’

Terug thuis wonen heeft voor- en nadelen. ‘Ik heb veel werk met mijn stage en krijg veel hulp van mijn ouders. Het is ook makkelijker om aan materiaal te geraken.’ Nog een last minder voor Bo, is dat ze niet meer moet denken aan boodschappen doen: ‘Ik verloor altijd veel tijd met naar de winkel gaan en eten maken. Zeker tijdens mijn examens was dit niet altijd handig, want dan heb ik mijn tijd nodig om me te focussen.’

‘Ik steek nu veel meer tijd in mijn schoolwerk.’ Eén van de dingen dat Bo wel mist aan het kotleven, is af en toe wat stoom afblazen. ‘Toen ik op kot zat, durfde ik sneller alles los te laten en ging ik vaker iets leuk doen met mijn vriendinnen.’

Tekst: Flore Baeken, foto: ©Bo Van de Kerkhof