LokaalTekst

Op dieet met 126 pillen rilatine: ’ik zag het leven niet meer zitten’

Rilatine cocktail ©Pexels

Dat rilatine het wondermiddeltje is waar veel studenten de examenperiode mee doorkomen, is oud nieuws. Maar dat zo’n klein pilletje je ook kan helpen afvallen, is andere koek. Dat zo’n rilatinedieet toch niet zo geweldig is als het klinkt, daar weet de Leuvense communicatiestudente Eline (22) alles van. Zij nam 126 pillen op drie weken tijd en verloor niet enkel haar eet-, maar ook haar levenslust. Geen lachertje dus.

Rilatine nemen om af te vallen, hoe kom je in godsnaam op zo’n idee? Eline, voor wie rilatine deel uitmaakt van haar persoonlijke voedingsdriehoek, zocht het eigenlijk niet zo ver. ‘In het laatste middelbaar moest ik afzakken naar de richting STW‘, vertelt Eline, ‘ik wist dat er meer in mij zat, maar het kwam er gewoon niet uit.’ Dat komt omdat ze moeite heeft om zich voor een langere periode te concentreren. Zo gaat dat als je ADD hebt, een concentratiestoornis die na enkele testen bij Eline werd vastgesteld. ‘Het was geen wereldschokkend nieuws’, lacht ze, ‘ik zat altijd al met mijn hoofd in een andere wereld en was nooit echt bij de les.’ Gelukkig weten de dokters daar wel raad mee. Zij presenteren de magische krachten van rilatine.

via GIPHY

Bijwerkingen

Magische krachten? Ja en nee. Dat het werkt, daar twijfelt Eline niet aan: ‘Dankzij mijn rilatine wist ik me, tegen beter weten van mijn ouders in, toch staande te houden tussen de andere studenten op de universiteit’, vertelt ze trots. Toch zit er een luchtje aan volgens Eline: ‘Rilatine heeft een hele waslijst aan bijwerkingen’, vertelt ze, ‘en geloof mij, die zijn alles behalve een pretje.’ Vaker dan ze zou willen heeft ze last van zenuwachtigheid, stemmingswisselingen en negatieve gedachten die blijven terugkomen. ‘Het viel me ook op dat ik enorm veel afval tijdens de examenperiodes,’ klinkt het, ‘mijn hongergevoel en mijn eetlust verdwenen al tijdens de blok als sneeuw voor de zon.’ En toen ging het belletje rinkelen.

‘Na mijn Erasmus voelde ik me een dikke koe’, vertelt Eline. ‘Ik zat slecht in mijn vel en die 9 kilo’s erasmusvet, wilde ik er zo snel mogelijk af’. Waarom betalen voor een veel te duur fitness abonnement als het ook met een pilletje lukt, moet ze gedacht hebben. Maar bij één pilletje bleef het natuurlijk niet. 3 Weken lang werkte ze om de 3 uur, anderhalve pil naar binnen. Dat zijn er uitgerekend 42 per week. Volgens Eline hielp de rilatine om haar streng dieet vol te houden. Omdat ze geen hongergevoel had, was het niet moeilijk om gedag te zeggen tegen koolhydraten en vetten. Ook omdat ze vegetarisch is, blijft er niet veel keuze over. Een banaan in de ochtend, een kom soep voor ’s middags en een salade als avondmaal. Dat, in combinatie met haar rilacocktail, werd haar vaste routine.

Depressief

5 kilo wist ze kwijt te spelen, maar haar vrolijke, opgewekte karakter was de prijs die ze betaalde. En dat is nog zacht uitgedrukt. Eline vertelt dat een rilatinepil zo’n 4 uur werkt. ‘Daarna begint de miserie pas echt’, klinkt het, ‘wanneer de rilatine langzaam uitwerkt, word ik overvallen door een enorm depressief gevoel.’ Om dat te vermijden, nam ze haar nieuwe dosis al in na 3 uur, vlak voordat de bom inslaat. Dat bleek niet zo’n strak plan, want als gevolg kreeg ze ‘s avonds de volle lading over haar heen. ‘Ik kon voor me uit blijven staren, om uren later tot de conclusie te komen dat ik er niet meer wou zijn,’ vertelt Eline, ‘vooral ’s avonds zag ik het leven niet meer zitten en kon ik uren blijven wenen.’ Straffe pillen dus.

Na drie weken gaf ze er uiteindelijk de brui aan. ‘Ik besefte hoe ongelukkig ik was en besloot daarom een punt te zetten achter mijn rilatinedieet.’ Een goede beslissing vindt ze zelf. ‘Het was de wake-up call die ik nodig had, zo diep in de put zitten, is een summerbody echt niet waard,’ zegt Eline. En gelijk heeft ze. Weg met die straffe pillen dus, enkel in noodgevallen – aka examens – staat Eline enkel nog een beperkte hoeveelheid toe. Misschien toch maar dat dure fitnessabonnement overwegen dan? Of een pint met een Belgische friet kan natuurlijk ook goed doen na een semester van de Belgische bodem te zijn verdwenen.

via GIPHY

Let goed op hoeveel rilatine je neemt en in welke omstandigheden je dat doet. Voor meer informatie over de mogelijke bijwerkingen lees je best de bijsluiter. Onthoud dat je er zonder voorschrift best niet aan begint. Heb je nog andere vragen over het gebruik van rilatine (of andere pillen), dan kan je terecht bij de druglijn op het nummer: 078 15 10 20. 

Tekst: Stien Vanbaelen