De Vlaamse, federale en Europese verkiezingen staan voor de deur. Voor vele studenten is het hun eerste keer dat ze naar de stembus trekken. De debatten, campagnes op sociale media, flyers in de brievenbus en van tv-programma’s zoals ‘Iedereen kiest’ tot Karrewiet op Ketnet, overal zijn de politici te zien. Maar hoe leven studenten naar de verkiezingen toe?


Naam: Roxanne Verfaellie
Leeftijd: 22
Studierichting: Crossmediamanagement
Woonplaats: Brasschaat
Politieke voorkeur: Open VLD 

 1. Welk thema geniet jouw voorkeur?
  In mijn top-3 komt mobiliteit bovenaan, gevolgd door klimaat en migratie. Ik vind het belangrijk om veel geld te investeren in mobiliteit. De toegankelijkheid van het openbaar vervoer en de infrastructuur van de wegen in België is slecht.’
 2. Ga je voor het eerst stemmen?
  ‘Dit is mijn eerste keer voor het Vlaams, federaal en Europees Parlement.’
 3. Stem je op een persoon of op een partij?
  ‘Dat weet ik nog niet. Ik heb geen zin om erover na te denken.’
 4. Heb je een stemtest ingevuld?
  ‘Ja, de stemtest van VTM heb ik ingevuld. Toen kwam ik uit op Els Ampe (Open VLD).’
 5. Hoe ziet zondag 26 mei er voor jou uit?
  ‘Ik ga samen met mijn lief Kobe stemmen. Eerst bij hem in Schilde en daarna in Brasschaat. ’s Avonds volg ik op het nieuws de einduitslag, maar ik zit niet de hele tijd op mijn iPhone de resultaten te checken.’

‘Justitie draait vierkant’

Naam: Tina Somers
Leeftijd: 20
Studierichting: Journalistiek
Woonplaats: Bornem
Politieke voorkeur: Groen

 1. Welk thema geniet jouw voorkeur?
  ‘Klimaat staat op nummer één.  Andere topics zoals migratie zijn ook belangrijk, maar onze toekomst en prioriteit is klimaat. Het is écht wel het issue dat we eerst moeten aanpakken omdat daar de grootste problemen zitten. Op lange termijn zal klimaat ons leven het meest bepalen.’
 2. Ga je voor het eerst stemmen?
  ‘Nee, voor de tweede keer. Het is wel mijn eerste stem voor het Vlaamse, federale en Europees Parlement.’
 3. Stem je op een persoon of op een partij?
  ‘Ik stem niet op een partij omdat ik het nooit 100% eens ben met de standpunten van een partij. Ik kan het sneller vinden met een persoon en zijn/haar mening. Een persoon is specifieker en een partij algemeen. Ik stem dus drie keer voor een persoon zondag.’
 4. Heb je een stemtest ingevuld?
  ‘Ja, de stemtest van VRT en De Standaard. Deze test leek mij het meest representatief, ook heeft het geen invloed op mijn stemgedrag. Ik vul het in om te kijken of er grote verschillen zijn. Mijn resultaat was Open VLD op de voet gevolgd door Groen.’
 5. Hoe ziet zondag 26 mei er voor jou uit?
  ‘Zondagochtend ga ik alleen naar het stemhokje, want dan is het nog niet zo druk. Daarna moet ik werken, maar ik check wel geregeld de app van VRT NWS om de updates over de stand van zake te checken. Hiervoor zet ik mijn push-notificaties aan.’

Naam: Kenny Boakey
Leeftijd: 18
Studierichting: MEB
Woonplaats: Bonheiden
Politieke voorkeur: Groen

 1. Welk thema geniet jouw voorkeur?
  ‘Klimaat en justitie. Het is nu het moment om nieuwe beslissingen te maken over het klimaat. Justitie gaat al jaren super slecht en dar moet eens grondig met de grove borstel doorgegaan worden. De politici moeten niet alleen spreken van digitaliseren, maar het vandaag doen.’
 2. Ga je voor het eerst stemmen?
  ‘Ja, het is mijn eerste stem. Ik heb de campagnes gevolgd in de media. Zo keek ik online naar debatten via VRT of VTM om mij te helpen in mijn keuze.’
 3. Stem je op een persoon of op een partij?
  ‘Ik baseer me op de ideeën van een partij, maar ik stem op een persoon omdat ik het idee heb dat ik die mens help. Door mijn stem zal de politicus of politica in het parlement plaatsnemen.’
 4. Heb je een stemtest ingevuld?
  ‘Verschillende stemtests: elke die ik zag passeren heb ik ingevuld.’
 5. Hoe ziet zondag 26 mei er voor jou uit?‘ ’s Ochtends ga ik samen met mijn ouders stemmen, want in de namiddag moet ik voetballen. Als ik ’s avonds terug thuis ben, kijk ik op mijn iPhone naar de uitslag.

‘Belgen in de politiek zijn allemaal zeveraars’

Foto: © Jens De Vos

Naam: Jens De Vos
Leeftijd: 24

Studierichting: Leerkracht lager onderwijs
Politieke voorkeur: Zeg ik liever niet.
Woonplaats: Antwerpen

 1. Welk thema geniet jouw voorkeur?
  ‘Mobiliteit. Het is een ontzettende warboel in België. De tickets van het openbaar vervoer worden elk jaar duurder en auto’s staan in de file. Ze rijden daarnaast nog steeds op fossiele brandstoffen.’
 2. Ga je voor het eerst stemmen?
  ‘Nee, ik ben al vertrouw met onze opkomstplicht. Het is mijn twee keer dat ik ga stemmen voor de regionale verkiezingen.’
 3. Stem je op een persoon of op een partij?
  ‘De partijpunten overtuigen mij uiteindelijk. Ik kan me niet identificeren met één specifiek persoon.’
 4. Heb je een stemtest ingevuld?
  ‘Zeker, de stemtest van De Standaard. Het resultaat was hetzelfde als mijn politieke voorkeur.’
 5. Hoe ziet zondag 26 mei er voor jou uit?
  ‘Na de stemming plof ik in de living in mijn zetel en volg ik met mijn vader de tellingen op de voet. Vanaf 15 uur schakelen we in op de televisie. Mijn moeder kijkt niet mee.’


Foto: © Maxim Janssens
Naam: Maxim Janssens
Leeftijd: 21
Studierichting: Interieurvorming
Politieke voorkeur: Ik weet het niet.
Woonplaats: Mechelen

 1. Welk thema geniet jouw voorkeur?
  ‘Armoede. Er is veel te veel armoede en de politici kijken alleen naar de rijke mensen of naar de rijke middenklasse. Ik heb dat gevoel toch en het is een hoofdzaak om armoede aan te pakken.’
 2. Ga je voor het eerst stemmen?
  ‘Ja, de eerste keer. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 was ik op Erasmus in Kopenhagen.’
 3. Stem je op een persoon of op een partij?
  ‘Daar heb ik nog niet over nagedacht, maar ik zou eerder op een persoon stemmen omdat ik niet akkoord ga met alle standpunten van een partij. Binnen een partij verschillen de meningen zelfs. Belgen in de politiek zijn allemaal zeveraars. Ze praten veel, maar er gebeurt weinig.’
 4. Heb je een stemtest ingevuld?
  ‘Ja, de stemtest van VRT, maar ik heb veel vragen niet ingevuld, over thema’s zoals werk en pensioen bijvoorbeeld. Ik ga de andere ook invullen voor zondag, want ik weet nog niet op wie ik ga stemmen.’
 5. Hoe ziet zondag 26 mei er voor jou uit?
  ‘Ik ga stemmen en that’s it. Daarna ga naar de chiro. De einduitslag wil ik wel weten.’

‘F*ck stemtesten’

Naam: Lesley Mindombe
Leeftijd: 24
Studierichting: Journalistiek
Woonplaats: Dilbeek
Politieke voorkeur: Ik weet het spijtig genoeg niet.

 1. Welk thema geniet jouw voorkeur?
  ‘Koopkracht en pensioenen. Mijn vader is dit schooljaar op pensioen gegaan en hij was er niet gerust in of hij op zijn leeftijd al op pensioen mocht. Daarnaast vind ik armoede belangrijk. Ik zou zelf mensen in armoede willen helpen, bijvoorbeeld jonge kinderen op school. Mijn zus vertelde over leerlingen op school die geen brooddoos hadden. De leerkrachten hebben toen voor de kinderen brooddozen gekocht. Ik vind het schrijnend dat er in België families zijn die geen brooddoos of drinkbus kunnen betalen.’
 2. Ga je voor het eerst stemmen?
  ‘Nee het is mijn derde keer.’
 3. Stem je op een persoon of op een partij?
  ‘Ik stem altijd op een partij, maar ik weet niet goed waarom. Het is zelfs zielig, aangezien ik die mensen op de lijst niet eens ken.’
 4. Heb je een stemtest ingevuld?
  ‘Nee nog niet, maar ik ben het nog van plan. Op het nieuws zag ik gisteren nog reclame over de stemtest.’
 5. Hoe ziet zondag 26 mei er voor jou uit?
  ‘We gaan voor het eerst met het hele gezin stemmen. Ik ga met mijn moeder en mijn drie zussen. Mijn vader is Congolees dus hij moet niet naar de stembus. Ik woon sinds januari in Antwerpen, maar toch moet ik in Dilbeek gaan stemmen. Dat is lastig.’


Naam: Emiel Maenen
Leeftijd: 23
Studierichting: Leerkracht Secundair
Politieke voorkeur: Groen
Woonplaats: Mortsel

 1. Welk thema geniet jouw voorkeur?
  ‘Migratie is de belangrijkste maatschappelijke kwestie van het moment. Kort daarachter komt klimaat. Hiervoor moet er meer expertise komen door wetenschappers en minder voor de klimaatactivisten zoals Anuna De Wever.’
 2. Ga je voor het eerst stemmen?
  ‘Nee, ik weet ondertussen hoe het werkt.’
 3. Stem je op een persoon of op een partij?
  ‘Dat is momenteel nog onbeslist. Ik heb me hiervoor te weinig geïnformeerd. Als ik de opkomende politici niet meer kan inkijken, vertrouw ik de volgorde die de partij op haar lijst zelf opstelt.’
 4. Heb je een stemtest ingevuld?
  ‘Ik heb er ééntje ingevuld, maar het resultaat was niet echt verrassend. Je leest de standpunten van de verschillende partijen er meestal doorheen, zeker die van extreem links en extreem rechts.’
 5. Hoe ziet zondag 26 mei er voor jou uit?
  ‘Ik heb een thesis in te leveren op maandag, dus ik ga stemmen en focus me daarna op mijn eindwerk. Ik hoor het wel als de stemmen geteld zijn.’

 


Naam: Wout Van De Venster
Leeftijd: 25
Studierichting: Rechten
Politieke voorkeur: liberaal-groen met rechtse accenten
Woonplaats: Antwerpen

 1. Welk thema geniet jouw voorkeur?
  ‘Justitie staat voor mij helemaal bovenaan. Gevolgd door mobiliteit en migratie om mijn top-3 te vervolledigen.’
 2. Ga je voor het eerst stemmen?
  ‘Nee, zondag zal de vierde keer zijn dat ik ga stemmen.’
 3. Stem je op een persoon of op een partij?
  ‘Ik stem altijd op een persoon. Ik heb meer vertrouwen in een individu waar ik me goed bij voel dan bij een abstract concept van een ‘partij’ waarbij je niet weet wat er intern allemaal speelt. Het feit dat iemand van de partijlijn durft afwijken en standpunten inneemt waar ik mij in kan vinden, geeft voor mij de doorslag.’
 4. Heb je een stemtest ingevuld?
  ‘F*ck stemtesten.’
 5. Hoe ziet zondag 26 mei er voor jou uit?
  ‘Na het stemmen, duik ik onmiddellijk de kroeg in met mijn maten, want den Antwerp speelt een belangrijke match met uitzicht op Europees voetbal. Normaal volg ik de hele dag de resultaten op het nieuws.’

Tekst & foto: © Jimi Claeys