De Amerikaanse staat Albama verbiedt sinds kort vrijwel alle abortussen, ook bij verkrachtingen en incest. Het is enkel mogelijk wanneer de gezondheid van de moeder in gevaar is.

Abortus, het is iets dat een vrouw volledig voor zichzelf zou moeten kunnen uitmaken. Heb je een baarmoeder? Nee? Dan zijn het gewoonweg je zaken niet. Abortus moet voor zoveel verschillende redenen kunnen. Moet een verkrachte vrouw de baby van haar verkrachter houden? Moet een meisje van 16 een baby opvoeden wanneer ze zelf nog maar een kind is? Is het verantwoord een drugsverslaafde moeder een kind op de wereld te laten zetten? Eigenlijk zou er niet eens een reden hoeven zijn.

Hoe, en sorry voor mijn woorden, fucked up is het dat 22 mannen hierover een beslissing namen. 22 mannen en geen van hen heeft naar mijn weten een baarmoeder. Geen van hen heeft ooit een menstruatie ervaart en geen van hen kan naar mijn weten een kind uit zich persen. Hoe is het mogelijk dat deze mensen dan nog maar denken te mogen beslissen over de lichamen van vrouwen?

Artsen die alsnog een abortus uitvoeren riskeren een hoge gevangenisstraf. Ik wil er niet aan denken hoeveel vrouwen op gevaarlijke manieren hun ongewenste zwangerschap zullen proberen te beëindigen. De gezondheid en het welzijn van vrouwen worden minder belangrijk geacht, dan een ongeboren vrucht die niet levensvatbaar is.

Adopteren dan?
‘Geef het kind dan op voor adoptie’ vind ik geen uitspraak die je zo maar kan uitkramen. Alsof 9 maanden lang een kind dragen om het daarna af te geven easy peasy lemon squeezy is. Laat staan de fysieke en mentale gevolgen die een zwangerschap met zich mee brengt. En hoeveel kinderen wachten er wel niet op adoptieouders? Men wil abortus illegaal maken? Oké, maar gaan die 22 mannen die ‘pro-life’ zijn dan ook alle ongewilde kinderen adopteren?

Een arme vrouw die geen geld heeft voor kinderen op te voeden heeft recht op abortus. Een vrouw die verkracht is heeft recht op abortus. Een meisje dat elke week met een andere jongen in bed beland heeft recht op een abortus. Elke vrouw heeft recht op abortus.

Het feit dat een vrouw, Kay Ivey, haar uiteindelijke handtekening onder deze wet zette snap ik nog minder. Het lijkt alsof we weer enkele stappen achteruit hebben gezet op vlak van vrouwenrechten.

Tekst: Sofie Stragier, foto: ©Pexels