LokaalTekst

(P)Inspiratie in Leuven: de charme van de ideale wenskaart

Gebruiksklare wenskaartjes bij de vleet, maar waarom geen zelf maken? Het potlood is alvast geslepen.

Voor de sentimentele spons is de zoektocht naar het ideale wenskaartje hard, bikkelhard. Maar ook voor wie zich er minder druk om maakt, is het geen eitje. Het gaat tenslotte vaak over veelbetekenende gebeurtenissen -huwelijken, verjaardagen, geboortes- die je niet zomaar voorbij laat gaan. Stap je dan gewoon Hallmark binnen, maak je het jezelf er wel heel makkelijk vanaf. Gelukkig bezit Leuven tal van alternatieve adresjes waar de mooiste én origineelste wenskaartjes voor het uitkiezen zijn.

DIY met Alladin’s olielamp
Een papieren wenskaart zegt al meer dan de zoveelste automatische gegenereerde Facebookpost. Toch overtreft niets het zelf in elkaar geprutste wenskaartje. Al 33 jaar is Hexagoon het walhalla voor de creatieve duizendpoot. Bij het openen van de winkeldeur -inclusief charmant gepiep- waadt hij zich als Alladin in De Grot Der Wonderen. En het blijft een sprookje, want net zoals de Geest alles uit zijn olielamp toveren kan, toveren de uitbaatsters van Hexagoon alles uit (op het eerste gezicht) verborgen schuifjes en hoekjes tevoorschijn. Van stof, lint en kraaltjes tot papier, stempels en glitters. Alles wat een knip-en-plakker zoekt, maar dan in ondenkbaar veel maten, kleuren en vormen.

‘Na enkele dagen van gefrustreerd gepruts komen vaak de mooiste dingen uit de bus’

‘Oorspronkelijk was het gewoon een stoffenwinkel’, vertelt Gudrun Denolf (48), uitbaatster van Hexagoon en dochter van oprichtster Gaby. ‘Door mijn studies Grafiek groeide mijn interesse voor papierwaren en drukmateriaal. Ik probeerde mijn moeder dan ook te overtuigen hiervan wat aan te kopen.’ Zo breidde de winkel uit, en is hij vandaag veel minder een stoffenwinkel dan wel het paradijs voor elke creatieveling.

(P)Inspiratie
‘Ik ben altijd al creatief bezig geweest’, zegt Gudrun. ‘Wat wil je ook, met zo’n moeder.’ Lachend geeft ze een knikje naar achteren. ‘Ik heb veel op mijn kop gekregen, vooral tijdens mijn studies. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik ben blijven proberen.’ Proberen, proberen, proberen. Een motto op haar lijf geschreven.

Hexagoons voorbeeldknutsels tonen wat er allemaal kan, en meer.

Ook is de winkel gevuld met zelfgemaakte voorbeelden. ‘Mijn voorbeeldknutsels maak ik ’s nachts, met al het materiaal op tafel uitgespreid.’ Wat dan volgt: proberen. ‘Soms lukt het, soms lukt het niet. Dat kan frustrerend zijn. Toch komen er na enkele dagen van gefrustreerd gepruts vaak de mooiste dingen uit de bus.’

De beste manier om de winkel te beschrijven? Pinterest, maar dan in ’t echt. Geen onvindbaar materiaal, geen ingewikkelde tutorials om te ontcijferen, alles direct voor handen. Als er dan toch iets is wat misschien te betreuren valt, is dat de winkel geen workshops aanbiedt. Waarom niet? ‘We kunnen gewoon geen lesgeven’, geeft Gudrun met een grinnik toe. ‘Dat is de reden.’

Hier niet enkel papier, maar ook stempels, washitape én miniatuurbeestjes.

De volgende vriendin, tante of zus die in het kraambed belandt, feliciteer je dus met een eigenhandig ineen geprutst kaartje. Maar hoe graag we ook plannen, soms gebeurt het onverwachte. No shame als in dat geval de creatieve moed in je schoenen zakt. Voor die momenten zijn er gelukkig nog creatieve zielen die je gevoel in een kant-en-klaar kaartje vatten.

Les Enfants Terribles
Wie net als zijn lievelingsnichtje wel eens graag buiten de lijntjes kleurt, moet zeker eens Les Enfants Terribles bezoeken. Deze conceptstore, vlak aan de Vismarkt, is de plek bij uitstek voor de meest originele kindergeschenken. Maar al het moois uit de winkel is niet alleen voor de allerkleinste spruiten voorbestemd, ook (iets) grotere coolkids kunnen er hun hart ophalen. Kledij, dekens, design, speelgoed, de klassiekers met net dat tikje meer. Op zoek naar een origineel kraamkaartje? Hier zit je goed.

Veruit het leukste kaartje uit de collectie. Ideaal kraamgeschenk in combo met een grote pot vers gemaakte macaroni. Neem de dankbaarheid alvast in ontvangst.

Boekarest
Zelfs in tijden van e-books zijn boekenwinkels er nog bij de vleet. Toch is het niet gemakkelijk een boekenwinkel te vinden met een selectie alsof je die zelf had gemaakt. Maar het kan. Het aanbod van Boekarest vormt zijn eigen verhaal. Elk boek, los van genre, speelt mee. Het hele spectrum tussen fictie en non-fictie wordt nauwkeurig belicht: van romans en poëzie tot koken en kunst. Ook maakt Boekarest de schrijver in jezelf wakker. Het originele wenskaartenaanbod doet je meteen zin krijgen om iemand met je schrijfsels te verrassen.

Cadeautje vergeten? Een leuk boek vergezelt door een bijpassende wenskaart scoort altijd.

Tekst en foto’s: Harte Van Eynde

Tags : slider-lokaal