Als je het programma ‘de Campus Cup’ op Canvas volgt dan herken je Benjamin Lapeere (tweede van links) misschien wel. In de quiz van Woestijnvis nemen verschillende studierichtingen het vier dagen van de week tegen mekaar op. Benjamin versterkt het rechtenteam en speelt al sinds zijn 16e quizzen op professioneel niveau.

‘Ik ging bijna elke vrijdag én zaterdag naar een quiz. Als je echt voor de nationale quiz ranking speelt dan rijd je heel België door. Je sociaal leven lijdt daar dus heel hard onder. Uiteindelijk ben ik gestopt met quizzen op hoog niveau omdat er gewoon te veel tijd inkroop en ik het nog moeilijk kon combineren met mijn studies. Ik zat toen vaker op de quizarchief-site dan dat ik achter mijn boeken zat. Nu zie ik het meer als een sociale gelegenheid. Een pintje drinken en amuseren met vrienden, als we dan winnen dan is dat mooi meegenomen. het teamgebeuren is nu veel belangrijker terwijl vroeger de overwinning primeerde.’

Huiswerk maken
‘In het begin heb ik mij nooit voorbereid voor een quiz, dan ging ik er gewoon naartoe. De eerste quizzen wist ik dus echt niet zo veel maar op termijn onthoud je wel bepaalde zaken. En eventueel zoek je daar later nog dingen over op. Zo krijg je meer context en stuit je op andere zaken. Later heb ik site quizarchief.be ontdekt. Hierop staan hele quizzen die in het weekend gespeeld werden. Ik begon zelf bepaalde dingen bij te houden in pdf bestandjes. Natuurlijk komen er vaak dezelfde vragen wel terug in een quiz, dat is ook de truc voor velen. Je kan misschien de slimste zijn maar de ploegen die wekelijks quizzen zullen hoogstwaarschijnlijk meer weten omdat ze de antwoorden op bepaalde vragen al kennen.’

‘Quizzen is geen goedkope hobby, maar dat is fotografie ook niet’

‘Quizzen is een passie, daardoor wordt het nooit saai. Ik geniet er zelf ook van als ik de enige ben aan de tafel of in de zaal die het antwoord weet, dat is een heel leuk gevoel. Het geeft ook een echte kick als je met je ploeg wint. Mijn ego zal er ook wel iets mee te maken hebben, maar zeker niet op de eerste plaats. Vooral het willen weten van dingen en die dan ook willen bewijzen. De quizwereld is daardoor een bende ego’s bij mekaar.’

‘Mijn grootste prestatie was de bekerquiz winnen met mijn ploeg, hier doen de beste ploegen van Vlaanderen aan mee. Af en toe win je wel eens een leuke prijs maar er valt zeker geen geld mee te verdienen. De grootste prijzen die ik gewonnen heb waren een tablet, een barbecue en een gsm. Of je moet meedoen aan privé quizzen zoals ‘de strafste student’ van Knack. Ik heb die nu voor de tweede keer gewonnen maar de prijs was net dezelfde, een reis naar Spanje. De eerste keer ben ik geweest maar dit jaar heb ik die doorverkocht. Het is zeker geen goedkope hobby maar dat is fotografie ook niet. Het is nog altijd goedkoper dan een hele avond op café zitten denk ik. Maar je verliest er inderdaad altijd geld aan.’

WK Quizzen
‘In 2015 won ik het wereldkampioenschap bij de min 20-jarigen. Het jaar erop heb ik ook meegedaan en dan ben ik zevende geëindigd,’ vertelt Benjamin. De internationale quiz bond organiseert ieder
jaar het WK Quizzen. Alle nationale bonden, waaronder de Belgische Quizbond (BQB), stuurt vragen door waaruit later een selectie wordt gemaakt. Hieruit ontstaat een vragenlijst van 8 thema’s met steeds 30 vragen die vertalen ze daarna in alle talen. ‘Ze proberen zo veel mogelijk rekening te houden met de spreiding van de continenten. Toch kan het bijvoorbeeld zijn dat je een vraag krijgt over een Belgische provincie, voor ons is dat gemakkelijk maar een Indiër zal daar iets meer moeite mee hebben.’

‘De quizwereld is een bende ego’s bij mekaar’

Het WK gaat op verschillende plekken in de wereld tegelijk door. In België wordt dit op één locatie georganiseerd waar dan zo’n 150-tal mensen dezelfde vragenlijst invullen. ‘Dit jaar heb ik mij opnieuw ingeschreven maar deze keer bij de volwassenen natuurlijk. Op 1 juni worden alle Belgen die meedoen dan verwacht in Ninove om de vragenlijst in te vullen. Ook veel mensen die niet wekelijks quizzen doen hier aan mee, gewoon omdat het een leuke ervaring is.’

Quiz me Quick in ‘t echt
‘In 2003 richtte een voormalige quizploeg de site ‘Losflipos’ op. Ondertussen is die uitgegroeid tot een groot quiz fora. Op deze site vind je quiz aankondigen en besprekingen van de voorbije quizzen. En zo kan je een quiz op datum of plaats zoeken. Iemand die in de quizbond zit beheert nog maandelijks de quiz ranking. Ze hebben een heel systeem uitgewerkt met onder andere de moeilijkheid van de quiz, aanwezige ploegen. Hoe moeilijker de quiz en hoe meer topploegen meedoen, hoe meer punten je kan behalen.’

‘In de quizwereld kom je altijd dezelfde mensen tegen. Ik kan naar geen enkele quiz gaan zonder dat ik er iemand ken, maakt niet uit waar in Vlaanderen die quiz doorgaat. Op het niveau dat ik toen speelde was ik een van de jongsten. Echte quizzers onder de dertig vind je niet veel. Dat is ook wel ergens begrijpelijk. Ik ben er zelf heel toevallig ingerold door een leerkracht die mij meevroeg. Daarna ben ik overgestapt naar een andere ploeg die speelde voor de top 10. Tegenwoordig maak ik ook zelf quizzen. Ik let allereerst op het publiek van de quiz en daaraan de moeilijkheidsgraad proberen inschatten, dat is ook het moeilijkste.’

‘Bart De Pauw was zelf quizzer toen hij Quiz me Quick maakte. Hij heeft daardoor zijn contacten in het milieu en heeft bepaalde personages zeker en vast geïnspireerd op echte personen. Er zijn ook ploegen die hun eigen T-shirt hebben maar dat zijn daarom niet de arrogante ploegen. Er zijn wel arrogante mensen in de wereld maar dat is eerder een uitzondering. Quiz me Quick is dus een overdrijving van hoe het echt is maar het zit er soms heel dicht bij, zeker wat alcoholverbruik betreft bij sommige deelnemers.’

Tekst: Nona Heremans, foto: © Canvas