Zaterdag 13 april 2019 is het RSD, of Record Store Day. Dit is een dag waarbij er internationaal aandacht wordt besteed aan onafhankelijke platenwinkels. Labels brengen speciale RSD-releases uit en platenwinkels organiseren zelf bijzondere acties zoals live concerten of fikse kortingen op nieuwe platen.

Dit jaar is het alweer de negende editie van RSD. Nochtans is het voor platenliefhebbers elke dag Record Store Day. Het beluisteren van een vinylplaat in een tijdperk van Spotify, Apple Music en andere online diensten blijft een zeer bijzondere belevenis. LP’s zijn helemaal in, mensen grijpen steeds weer vaker naar een fysieke plaat in plaats van een cd’tje of een online download. Die laatsten blijven natuurlijk onvermijdelijk als je je onderweg graag laat vergezellen door een streepje muziek.

Releases
Verschillende artiesten zullen hun nieuwe plaat (LP of EP) lanceren op Record Store Day, of brengen hun oude muziek voor het eerst op (een special edition) vinyl uit. Anderson Paak bijvoorbeeld, de Amerikaanse rapper brengt zijn single Bubblin uit op een crèmekleurige EP plaat. Editors, de bekende Britse indierockband van Tom Smith creëerde een herwerking van hun vorige plaat Violence, die normaal pas 3 mei in de winkelrekken zal verschijnen. Voor RSD maken ze een kleine uitzondering en brengen deze op 13 april al uit in een beperkte (gekleurde!) oplage van slechts 500 stuks. Snel zijn is hier dus de boodschap!

81 deelnemende platenwinkels
De website van Record Store Day lijst ongeveer zo’n 81 Belgische onafhankelijke platenwinkels op die deelnemen aan het evenement. Niet elke opgelijste winkel voorziet klanten van speciale deals of acties dus voor je naar jouw lokale platenwinkel vraag je best eens na of zij iets organiseren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

@toekanrecords is ready for #recordstoreday #RSD19

Een bericht gedeeld door Record Store Day Belgium (@recordstoredaybe) op

Concerten
In The Vinyl Corner in Kortrijk zal de Nieuwe Lichting band Mooneye een optreden geven en daarna volgt er ook nog een signeersessie. In Gent slaan Music Mania, Kunstencentrum Vooruit en DEMOCRAZY de handen in elkaar om op twee verschillende podia een reeks optredens te organiseren, onder andere Zwangere Guy en ook Mooneye komen hier spelen.
In Brussel staan bij Chez Piaz dan weer Portland, Gepetto and The Wales en Whispering Sons voor u klaar.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Record Store Day komt eraan! Volgende week zaterdag speel ik 3x solo in deze platenwinkels, waar ook onze vinyl te koop zal zijn!

Een bericht gedeeld door Mooneye (@mooneye_band) op

“Record Store Day is een niet te missen dag voor platenliefhebbers. Fixe kortingen op die ene plaat die je nog niet hebt, maar ook exclusieve releases scoren, wat een hoogdag!” Zegt Marie Van Wynsberghe (21) en grote platenfanaat.

Tekst: Lisa Van Beneden, foto: Pexels