AgendaVideo

Nieuw rijexamen wordt strenger en duurder

Auto's van rijschool Sanderus Mechelen © Mona Octave

Vier nieuwe manoeuvres, een cursus voor de begeleidende ouders en een prijs die al snel oploopt tot €123. Dit zijn slechts enkele dingen die veranderen als je na 1 juni je rijbewijs probeert te halen. 

Het aantal doden door verkeersongevallen ligt in België veel te hoog in vergelijking met de rest van Europa. Om dit aantal te kunnen halveren wil Minister van Mobiliteit Ben Weyts toekomstige autobestuurders nog een tikkeltje meer klaarstomen voor de gevaren van de openbare weg.

En om er zeker van te zijn dat je na je rijexamen niet nonchalanter wordt in het naleven van de verkeersregels of gewoonweg onvoorzichtiger wordt in de auto, moet je na 6 of 9 maanden nog eens opnieuw slagen voor beide examens. En laat nu net dát de reden zijn waarom het plots zo duur wordt om dat roze kaartje te bemachtigen.

 

Wie zijn pas na 1 juni een afspraak heeft voor zijn rijexamen zal voor hij op de baan gaat ook de GOCA-Risk Perception Test moeten afleggen. Deze test zal nagaan of de kandidaat de verschillende potentiële gevaren op de weg tijdig kan herkennen en correct kan inschatten.

Alle veranderingen vanaf 1 juni kan je nagaan op de website van GOCA Vlaanderen.

Reportage: Mona Octave, camera: Arne Merlo, geluid: Mona Octave