9 februari, een dag die menig voetbalsupporter niet snel zal vergeten. Omstreeks 17 uur ’s avonds wordt een jonge Union Berlinsupporter neergestoken op de parking van een supermarkt. De moord op Karl M. zindert nog steeds na in de Duitse hoofdstad. We bezochten de plaats delict om een beter zicht te krijgen op het gruwelijke incident dat zich afspeelde in Oost-Berlijn. 

Even kaderen: het thema van ons Berlijnstuk was supportersclubs. Bij het afgaan van een lijst Berlijnse voetbalclubs op sociale media komen we een opvallende post tegen op de Facebookpagina van Ecke Nord, een grote fanclub van 1. FC Union Berlin. De pagina deelde een herdenkingsbericht voor een vermoorde fan. Via de reacties op het berichten kunnen we achterhalen dat deze fan Karl heette en slecht 19 jaar oud werd.


Schönhauser Allee Arcaden

Ontelbare artikels verschijnen na het invoeren van de zoekopdracht naar ‘Karl M. Union Berlin’ op Google. De exacte plaats van de moord vinden blijkt niet eenvoudig. Via het Facebookbericht van een 1. FC Union Berlinfan die een herdenkingsmars wil organiseren voor de jonge supporter, achterhalen we dat de moord moet plaatsgevonden hebben ergens in de buurt van Schönhauser Allee Arcaden. De fan spreekt hier over de Arcaden als een plaats waar ze zullen samenkomen om van daar uit in stoet bloemen te leggen op de plaats delict. We beseffen dat we nog steeds naar een speld in een hooiberg zoeken. Dan valt ons iets op. In de achtergrond van de foto’s van enkele artikels staat een supermarktfiliaal van de keten ‘Netto’. Via Google Maps zoeken we naar de dichtstbijzijnde Netto-supermarkt rond de Schönhauser Allee Arcaden.
Bingo.
Op 400 meter van de Arcaden vinden we een filiaal van de supermarkt. We besluiten om er gewoon naartoe te wandelen.

Dader nog steeds voortvluchtig

Wanneer we aankomen op de herdenkingsplek zien we een grote politiewagen staan. Niet uitzonderlijk, aangezien de dader van de moord nog steeds voortvluchtig is. De politie blijft er patrouilleren en controleren, want je weet maar nooit of de moordenaar terugkeert naar de plaats delict. We wandelen voorbij de politiecombi en naderen de boom waar er foto’s, sjaals, bloemen, kaarsen, … neergelegd zijn door familie, vrienden en Union Berlinfans. Een zeer aangrijpende herdenkingsplek, zeker als je beseft dat er een leeftijdsgenoot vermoord werd voor de kleuren van zijn geliefde club. Hij kon zich niet verdedigen, want hij kreeg messteken in zijn rug en zag de aanval van de dader niet aankomen. Ook zijn vriend Lucas, die bij Karl was tijdens de steekpartij, kon hem niet meer redden. De gedachte dat hier iemand stierf, blijft door je hoofd spoken wanneer je voor de herdenkingsplaats staat. Het is er stil. Heel stil.

Een zeer aangrijpende herdenkingsplek, zeker als je beseft dat er een leeftijdsgenoot vermoord werd voor de kleuren van zijn geliefde club.

‘We zijn totaal geschokt over dit zinloos geweld en de brutaliteit van het incident. Karl was een aangename en zorgzame jongen. Hij werkte als verpleger in het rusthuis. Hopelijk vindt de politie de dader snel, iemand die zo’n gruweldaad pleegt hoort achter slot en grendel.’, zegt een rouwende voorbijganger die enkele dagen na datum zijn respect komt betuigen.

Om 13 u was hij nog aanwezig in het Stadion An der alten Försterei bij de 2-0 winst tegen SV Sandhausen, vier uur later werd hij vermoord. Surrealistisch, maar de pijnlijke waarheid. Tot op heden vond de politie nog geen dader.

Rust in vrede, Karl.

Tekst: Maarten De Cock & Sander Petré
Foto’s: © Sander Petré