‘Ooit word ik topschutter in de Premier League’, dixit Romelu Lukaku eind september 2016. En kijk, acht maanden later prijkt de naam van onze Rode Duivel bovenaan de topschuttersstand in Engeland. Een prestatie om in te kaderen, want geen enkele Belgische speler deed het hem ooit voor. Maar, indrukwekkend of niet, toch zal Big Rom weer de eerste zijn die in vraag wordt gesteld bij een eerstvolgende misstap van de Rode Duivels. Waarom altijd die banbliksems richting Lukaku?

Vorig weekend bleef het kanon van onze Rode Duivel stil tegen ex- (en toekomstige?) club Chelsea, maar de voorbije maanden deed Big Rom al menig Engelse netten sneller trillen. Het leverde hem terloops het record van meeste doelpunten voor Everton ooit op. En ook bij de Belgische nationale ploeg liegen de statistieken er niet om: 23 doelpunten in 58 wedstrijden.

Toch weerklinkt in België telkens opnieuw the same old story. Scoren, lofgezangen, wat geklungel, twijfels, banbliksems en uiteindelijk toch weer die bakken kritiek. Waarom? Lukaku doet het uitstekend in de Premier League, werkt zich de benen van onder het lijf én is, niet te vergeten, nog altijd maar 23 jaar. Wie kan op die leeftijd zeggen dat hij topspitsen als Costa, Kane, Ibrahimovic, Sanchez en Agüero achter zich laat?

Verschroeiende linker
Natuurlijk zijn er voor Romelu – net als voor elke voetballer trouwens – nog werkpunten. Hij zal ook de laatste zijn om dat te ontkennen. Maar Rome is toch ook niet op één dag gebouwd? Sinds hij Anderlecht verliet voor een avontuur in de Premier League heeft Big Rom al heel wat progressie gemaakt. Een lichaam als een kathedraal, een verschroeiende linker, een fantastische rechter én, belangrijker dan gelijk welke voetbalkwaliteit, een gouden hart. Over dat laatste kan de 7-jarige Lewis, een rolstoelpatiëntje dat dit weekend aan de zijde van Lukaku het veld mocht betreden, zeker meespreken.

Het toonbeeld van de volmaakte voetballer is Lukaku lang niet. Maar hetzelfde kan gezegd worden van Messi en Ronaldo. Lukaku is Lukaku. Een spits met gebreken (wie niet?), maar ook met enorm veel kwaliteiten. Oordeel vooral niet te snel, koester dit talent en geloof in het potentieel van onze nationale spits. Rome is ook een schitterende stad geworden.

Tekst: Evelien Rip, foto: CC BY-SA 3.0 Илья Хохлов