Spijbelen voor het klimaat, het is hip. Maar het zijn niet de eerste jongeren die de handen uit de mouwen steken. Lukas, Anton, Karel, Sanne en vier andere strijden tegen het gebruik van plastic met het project Sheep On Wheels. Twee jaar geleden begonnen ze met plastic recycling op een geheel eigen manier. Wat is de stand van zaken twee jaar later?

Wat is Sheep on Wheels?

Sheep On Wheels is een ensemble van een paar vage gasten met een vaag doel’, volgens Karel Smets (18). Anton (19) voegt toe: ‘We proberen de wereld te redden door plasticafval te reduceren.’ Volgens Lukas (18) willen ze vooral sensibiliseren. Het project lijkt breed te zijn maar hoe doen ze dit concreet? De jongens bouwen machines om plastic te recycleren. Zo hebben ze een machine om het plastic te malen en één om het plastic te smelten in de vorm van een Iphone-hoesje. Op deze manier willen ze voorkomen dat het plastic aan het einde van zijn leven komt. Met de machines toeren ze rond op beurzen en kunstevenementen om mensen bewust te maken van hun plastic verbruik. Hun project is geïnspireerd op het internationale project Precious Plastic van Dave Hakkens. Hij wilt op een laagdrempelige en opensource manier plastic afval reduceren. Het is de bedoeling dat ook landen met een lage scholingsgraad deel kunnen nemen aan dit project. Bekijk de video hier.

Doelen?

‘Het is ons doel om nutteloos te zijn’, zegt Sanne (30), ‘Als plastic niet meer massaal wordt geproduceerd en gebruikt, dan kunnen wij stoppen met ons project. Het moet een circulair systeem worden waarin we (bijna) alles opnieuw gebruiken.’ Karel zegt: ‘Je gaat altijd afval hebben. De kwaliteit van het plastic gaat omlaag als je het bewerkt. Maar er zijn veel tussenstappen voordat plastic nutteloos is en in de verbrandingsoven moet. Nu gaat plastic te snel in de oven.’ Met Sheep On Wheels willen ze één van de velen tussenstops zijn voor het plastic.

Zit er een betekenis achter de naam ‘Sheep On Wheels’?

Lukas: ‘Het zit zo: We hebben ooit les gekregen van Sanne. Een schaap was het enige dier dat hij deftig kon tekenen op bord. Het is altijd al een inside joke geweest.’ ‘Dan hebben we daar maar een lullige uitleg aan gegeven’, lacht Karel, ‘Een schaap is een ecologisch dier. Je scheert de wol ervan af en dan groeit de wol weer aan. Je kan een schaap dus meerdere keren ‘gebruiken’ zonder dat het dier kapot moet. En zo willen wij ook plastic gebruiken.’

Hoe is het allemaal begonnen?

De jongens twijfelen even. Niemand weet exact hoe het ontstaan is. Volgens Anton: ‘De groep van Sheep On Wheels is ontstaan op de filmavonden rond ecologische en sociale thema’s. Elke maand werd er op onze school, Sint-Ursula Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, een documentaire getoond. Via deze weg waren we wel op de hoogte van de plastic problemen.’ Lukas vult aan: ‘Op de laatste dag van het 5de middelbaar is het idee van Sheep On Wheels echt geboren.’ Het originele idee was om een bus om te bouwen zodat we met alle machines rond konden toeren in Europa. Dat plan ligt ondertussen al in de vuilbak: ‘Het was financieel en praktisch onmogelijk. Een bus kost al snel 20.000 euro en is veel te klein voor de deftige werkruimte plus plek om te leven voor acht man’, zegt Sanne.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#adayinthelife @sheeponwheelsofficial & @makeouroceanscleanagain #fightplasticpollution #recycling #hdpe #make #iphone #iphone6 #case #sheeponwheels #mooca

Een bericht gedeeld door Sheep On Wheels (@sheeponwheelsofficial) op

Van 250 euro per lid naar 20.000 subsidie van De koning Boudewijn stichting

Na goedkeuring van de ouders zochten de jongens naar budget. Ze moesten elk 250 euro neerleggen of een sponsor van 500 euro binnenhalen. Zo konden ze de basiskosten van een vzw en andere zaken betalen. Verder gingen ze opzoek naar bedrijven die wilden helpen. Ze kregen de kans om metaal overschotten maandelijks op te halen en materiaal te kopen aan aankoopprijs. ‘Veel mensen wilden ons helpen’, vertelt Sanne, ‘Het is niet alsof ze veel te verliezen hebben aan een klein project. De bedrijfsleiders waren geïnteresseerd om ons oprecht verder te helpen. We kregen een hele hoop tips.’

‘Later hebben we een subsidie gekregen van 20.000 euro’, zegt Anton, ‘Ik herinner me nog altijd de dag waarop Sanne me het kwam vertellen. Op het einde van een schooldag, ik heb zeker 10 keer geschreeuwd over de speelplaats. Ik kon het niet geloven.’ (lacht). ‘Ik ook niet’, lacht Sanne, ‘Ik heb de mail zeker 15 keer moeten lezen. 20.000 euro, ik dacht: wie wil er ons nu geld geven.’ (lacht). ‘Het was plots wel een hele verantwoordelijkheid. We willen dat geld wel op een verantwoordelijke manier investeren in ons project’, zegt Lukas.

Het geld was een hele boost voor hun project. Ze hebben een degelijk budget om het uit te bouwen. Ze zijn zelf begonnen met een vrijwilligersvergoeding. ‘Je krijgt 30 euro per dag dat je aan Sheep On Wheels bezig bent. Het is als tegemoetkoming van de investering van 250 euro en ook om je te motiveren. Want als student heb je al weinig tijd om te gaan werken. Zo krijg je toch nog iets kleins terug voor de tijd die je in Sheep On Wheels steekt’, legt Anton uit.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

We are all very happy 😁

Een bericht gedeeld door Sheep On Wheels (@sheeponwheelsofficial) op

Trots?

Sanne: ‘We zijn trots op het feit dat we hier staan na twee jaar. Voor mij had het even goed iets anders kunnen zijn maar ik ben vooral trots op de manier waarop we het project hebben ontwikkeld. We hebben het zelf gedaan, met vallen en opstaan en daar zijn we trots op.’ Nu, bouwen ze met Sheep On Wheels hun eigen machines maar recent ook voor andere projecten. Ze krijgen veel volk over de vloer die eens willen kijken naar hun project.

Funfact?

Anton: ‘De vzw heet Chillkameel, dat komt door onze groepschat op Messenger. Daar hebben wij de emoticon als een kameel gekozen. Zo is de naam bedacht. De kameel is het teken voor oké, goed, çava, als je akkoord gaat met wat er gezegd wordt.’ Sanne zegt: ‘Maar een kameel is zoveel breder, je kunt zeggen mijn grootmoeder is gestorven en dan zou het nog steeds gepast zijn om een kameel te sturen. Dat komt niet over van ‘aah yess’. zo kunt je snel antwoorden. Om de passiviteit tegen te gaan. Het houdt de groep levendig. Het is een grappige binnenkomer bij bedrijven want dan moet je de btw-nummer en de naam en de naam van de vzw doorgeven. En iedereen onthoudt dat ook!  ‘Ah jullie zijn die van de kamelen zeker.’

Tekst: Kwinten Hendrycks