Zet die schoentjes alvast maar klaar, want morgen is het weer zo ver. Onze allerliefste Sint brengt dan samen met zijn pieten een bezoekje aan alle brave (en minder brave) kindjes. Redactrice Lien ging op pad en vroeg vijf studenten naar hun mooiste herinnering aan Sinterklaas.

Emma Collijs, studente beeldende kunst aan de LUCA School of Arts in Brussel
Emma: ‘In de avond vol spanning gaan slapen omdat je wist dat de Sint langs ging komen en de volgende ochtend snel de trap afrennen om te kijken wat hij allemaal had gebracht. Ik weet nog goed dat ik niet kon kiezen of ik eerst naar het speelgoed ging kijken of alvast begon aan de chocolademannetjes. Op school was de komst van de Sint eens zo spannend. Bij aankomst stonden de pieten ons al op te wachten met snoepjes. Daarna vertrokken we met onze klas naar de grote zaal waar we voor de Sint en zijn pieten de pieten macarena mochten dansen. Wanneer ik het woord Sinterklaas hoor, denk ik meteen aan een dag vol snoep en ongeduld op school omdat ik niet kon wachten om te spelen met al mijn gekregen speelgoed.’


Mathilde Krol, studente Communicatiemanagement aan de Thomas More hogeschool in Mechelen
Mathilde: ‘Op mijn zeven jaar beleefde ik mijn mooiste Sinterklaas ooit. Het was 5 december en rond een uur of acht maakte ik mij klaar om naar bed te gaan. Vol spanning, want morgen ging de Sint komen met al zijn cadeautjes. Ik had mijn schoentje al voor de openhaard gezet met een wortel en wat suikerklontjes in. Wanneer de ochtend dan was aangebroken, sprong ik uit bed en liep naar de voordeur maar er was geen zak van Sinterklaas te bespeuren. Was ik dan niet braaf geweest dit jaar? Opeens kwam mijn papa naar mij toe met een briefje, waarop stond: ‘Liefste kinderen, we zijn jullie niet vergeten. Kom naar buiten en zoek jullie cadeautjes maar. Ze waren te groot voor de schoorsteen.’ Als een gek begon ik rond het huis te rennen en zag opeens een gigantische zak op het dak liggen. Papa haalde de zak naar beneden en tijdens het afscheuren van de verpakking zag ik langzaam een mooie rode fiets met een gele strik tevoorschijn komen. Mijn allereerste fiets! Ik kon niet op van geluk.

Jebbe Bastien, student Handelsingenieur aan de KU Leuven
Jebbe: ‘mijn mooiste herinnering aan Sinterklaas is het zoeken naar cadeautjes! Ik deed letterlijk elke kast open om te kijken of ik geen verpakking zag liggen. Natuurlijk wist ik al wat ik zou krijgen, aangezien ik elk jaar een lijstje maakte. Het tofste cadeau dat ik doorheen de jaren heb gekregen, is een groot lego ruimteschip van star wars Maandenlang heb ik aan dat schip gebouwd. Wanneer ik klaar was met bouwen, legde ik het schip in mijn kast om er uiteindelijk niet meer mee te spelen.’

 

Liana Thys, studente Economische Wetenschappen aan de KU Leuven
Liana: ‘Ik ben nooit echt een grote fan van Sinterklaas geweest. Sinterklaas was voor mij maar een vreemde oude man, dus echt toffe herinneringen heb ik hier dan ook niet aan. Mijn ouders vertellen mij wel altijd een verhaal dat mij toch wel een beetje trots maakt. Ooit heb ik namelijk de verstopte cadeautjes gevonden zonder te weten dat deze bedoeld waren voor Sinterklaas. Omdat ik toen nog te klein was om dit te begrijpen hebben mijn ouders toen nieuwe cadeautjes moeten kopen en had ik dubbele pret.’

Maarten De Cauter, student Orthopedagogie aan de CVO in Mechelen
Maarten: ‘De Sint kwam bij ons altijd keurig op tijd. Hierdoor kregen wij onze pakjes later dan de meeste klasgenootjes en dat zorgde vaak voor extra spanning. Ik herinner mij nog goed het jaar waarin ik mijn skatebord kreeg, want dat was voor mij de mooiste Sinterklaas ooit. Ik heb de volledige dag met mijn cadeautje rondgereden in de kou. Verder was het doorbladeren van alle speelgoedboekjes en het opstellen van mijn jaarlijkse wenslijstje iets wat zeker niet mocht ontbreken. Wanneer ik het woord Sinterklaas hoor, denk ik meteen aan een periode vol spanning, cadeautjes en veel te veel niknakjes.’

Wat is jouw favoriete herinnering aan Sinterklaas?

Tekst: Lien Van Dyck, uitgelichte foto: ©pexels.com (Sander van der Wel)