ReportageTekstWereld

Spreegold: waar veganist en alleseter op date kunnen

Het urban interieur van Spreegold is prettig voor zowel een laid-back ontmoeting met vrienden als een zakelijke lunch. (c) Roxanne Wellens

De een houdt van vlees, de ander is vegetarisch en jij eet al een tijdje geen suiker meer. Probeer dan maar eens een restaurant te vinden. Het hippe Spreegold in Bikini Berlin, met zijn speltpasta’s en vegan opties, is misschien wel de oplossing.

 

‘Onze keuken is niet traditioneel Duits’, zegt Patrick, (34) een medewerker van Spreegold. ‘Het eten is vooral gezond. De gerechten die het heel goed doen, zijn onze burgers, de Posh Pasta en de Paleo Bowl.’

Steeds meer mensen geven voorkeur aan een dieet zonder dierlijke producten, gluten of geraffineerde suikers en Spreegold speelt daar goed op in. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende gerechten waarbij je vlees of een halve avocado toevoegt voor een extra toeslag. Bovendien staat met een symbool aangegeven of iets vegan, gluten- of lactosevrij is. ‘Sommige klanten bestellen normale pasta’s, maar er zijn ook veel klanten die glutenvrije, vegan- of groentenpasta’s kiezen’, zegt Patrick. ‘We serveren dus veel verschillende soorten.’

Ook aan mensen die het paleodieet volgen – eten zoals een oermens, die koolhydraten, zuivelproducten, en alle soorten bewerkte voeding vermijdt – is gedacht. Er staan suikervrije limonade, paleo pannenkoeken of -omeletten op de kaart. Redelijk uniek, als je het ons vraagt.

Laid-back vibes
Van jong tot oud, Spreegold trekt een gevarieerd publiek aan. Iets wat daar zeker bij helpt, is de locatie. Het restaurant springt onmiddellijk in het oog, gelegen aan de ingang van Bikini Berlin op de Budapester Strasse. Met vlakbij de Zoo en een paar stappen verder de U-Bahn U9 is Spreegold zeer toegankelijk en makkelijk bereikbaar.

Het interieur van de zaak is een opsteker. Het pand heeft een industrieel gevoel, maar biedt een open setting en is hip aangekleed door de grote ramen op de tweede verdieping die zorgen voor veel lichtinval. Het uitzicht op de Gedächtniskirche krijg je er gratis bij. Met deze laid-back vibe, die modern combineert met houten details zoals de hoge tafels en balken aan het plafond, zit je in een optimale sfeer om te genieten van de diverse gerechten. De free Wi-Fi die Spreegold aanbiedt, trekt ook snel jongeren aan zoals studenten die even binnenspringen voor een snelle hap of er een namiddag spenderen achter hun laptop
‘De klanten zijn vooral locals, studenten komen hier soms dagelijks schrijven aan opdrachten. Er wordt ook veel aan co-working gedaan’, vertelt Patrick.

Eten onder 10 euro
De bediening past niet echt in het het perfecte plaatje. Wachttijden en licht onvriendelijk, kil personeel verstoren het beeld dat je aanvankelijk krijgt van het restaurant. Dankzij alle pluspunten zien we dit gelukkig door de vingers.

Voor minder dan tien euro heb je al gegeten. De gemiddelde prijs van een gerecht zit tussen 7 en 9 euro. Een drankje doet de rekening wel oplopen. Je bestelt huisgemaakte limonades, speciale koffies en smoothies voor prijzen rond 5 euro, maar een gewone cola kost ook al snel 4 euro.

 

Tekst: Nathalie Van Hauwe, Roxanne Wellens, Janne Schellingen, foto: © Roxanne Wellens