De een houdt van vlees, de ander is vegetariër en jij eet al een tijdje geen suiker meer. Probeer dan maar eens een restaurant te vinden. Het hippe Spreegold in Bikini Berlin, met zijn speltpasta’s en vegan opties, is misschien wel de oplossing.

‘Onze keuken is niet traditioneel Duits’, zegt Patrick, (34) een medewerker van Spreegold. ‘Het eten is vooral gezond. De gerechten die het heel goed doen, zijn onze burgers, de Posh Pasta en de Paleo Bowl.’

Steeds meer mensen geven voorkeur aan een dieet zonder dierlijke producten, gluten of geraffineerde suikers en Spreegold speelt daar goed op in. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende gerechten waarbij je vlees of een halve avocado toevoegt voor een extra toeslag. Bovendien staat met een symbool aangegeven of iets vegan, gluten- of lactosevrij is. ‘Sommige klanten bestellen normale pasta’s, maar er zijn ook veel klanten die glutenvrije, vegan- of groentenpasta’s kiezen’, zegt Patrick. ‘We serveren dus veel verschillende soorten.’

Ook aan mensen die het paleodieet volgen – eten zoals een oermens, die koolhydraten, zuivelproducten, en alle soorten bewerkte voeding vermijdt – is gedacht. Er staan suikervrije limonade, paleo pannenkoeken of -omeletten op de kaart. Redelijk uniek, als je het ons vraagt.

Laid-back vibes
Van jong tot oud, Spreegold trekt een gevarieerd publiek aan. Iets wat daar zeker bij helpt, is de locatie. Het restaurant springt onmiddellijk in het oog, gelegen aan de ingang van Bikini Berlin op de Budapester Strasse. Met vlakbij de Zoo en een paar stappen verder de U-Bahn U9 is Spreegold zeer toegankelijk en makkelijk bereikbaar.

Het interieur van de zaak is een opsteker. Het pand heeft een industrieel gevoel, maar biedt een open setting en is hip aangekleed door de grote ramen op de tweede verdieping die zorgen voor veel lichtinval. Het uitzicht op de Gedächtniskirche krijg je er gratis bij. Met deze laid-back vibe, die modern combineert met houten details zoals de hoge tafels en balken aan het plafond, zit je in een optimale sfeer om te genieten van de diverse gerechten. De free Wi-Fi die Spreegold aanbiedt, trekt ook snel jongeren aan zoals studenten die even binnenspringen voor een snelle hap of er een namiddag spenderen achter hun laptop
‘De klanten zijn vooral locals, studenten komen hier soms dagelijks schrijven aan opdrachten. Er wordt ook veel aan co-working gedaan’, vertelt Patrick.

Eten onder 10 euro
De bediening past niet echt in het het perfecte plaatje. Wachttijden en licht onvriendelijk, kil personeel verstoren het beeld dat je aanvankelijk krijgt van het restaurant. Dankzij alle pluspunten zien we dit gelukkig door de vingers.

Voor minder dan tien euro heb je al gegeten. De gemiddelde prijs van een gerecht zit tussen 7 en 9 euro. Een drankje doet de rekening wel oplopen. Je bestelt huisgemaakte limonades, speciale koffies en smoothies voor prijzen rond 5 euro, maar een gewone cola kost ook al snel 4 euro.

Funk You – Natural Food: een bezoekje waard

Het groene interieur van Funk You geeft je meteen een wildernisgevoel. © Janne Schellingen

Niet veel verder dan Spreegold ligt het kleine restaurantje Funk You – Natural Food, midden in Bikini Berlin. Afhankelijk van waar je gaat zitten krijg je een uitzicht op de apen in de dierentuin of eet je tussen het groen. Hier wordt je warm ontvangen door de jonge medewerkers, die allemaal uitstekend Engels spreken.

Bij Funk You draait het allemaal om gezond. Je kan er verschillende smoothies bestellen die je extra energie geven, goed zijn voor je immuunsysteem of detoxerend werken. Positief is dat ze zich niet enkel houden aan de smoothies op het menu, dus als je een strikt dieet volgt, kan je altijd zelf je smoothie samenstellen.

Naast smoothies drinken kan je er ook ontbijten. Op het menu staan acai en matcha bowls: smoothie bowls op basis van de acai bes en de andere op basis van matcha thee, maar ook gepocheerde eieren met avocadotoast, salades, wraps en sandwiches zijn er op terug te vinden. Het merendeel van het eten is vegetarisch, maar er zijn ook vegan wraps en sandwiches. Als je geen grote honger hebt, kan je eventjes gaan zitten met een koffie, thee of een stukje taart. De taarten of cakes variëren van dag tot dag en kunnen gluten, lactose, suiker of soya vrij zijn. Vegan taarten of cakes worden ook geserveerd! ¨

Funk You gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten en geen smaakversterkers of bewaarmiddelen. Enerzijds willen ze het mensen gemakkelijk maken om gezond te eten. Aderzijds is het hun doel om een gezonde levensstijl laten passen binnen een drukke werk- of schooldag. En dat zonder de nodige suiker-rush die er vaak bij komt kijken.

Relaxen of werken, beiden een optie
In Bikini Berlin komen alle soorten mensen samen, in Funk You Natural Food is dat niet anders. Veel klanten spenderen net zoals in Spreegold hun namiddag achter hun laptop. Het nadeel aan dit Funk You restaurant is dat het niet afgezonderd is van het drukke shoppingcenter. Daardoor is het minder geschikt als je je moet focussen op je werk. Deze Funk You – Natural Food is dan wel weer goed om aan people watching te doen. Als je je graag aan je deadlines wilt zetten en toch Funk You – Natural Food wilt bezoeken,  ga je beter naar hun andere restaurantjes in Berlijn op de Rosenthaler Str. 23 of Schönhauser Allee 185.

Je eet je helemaal rond voor zo’n tien euro, en dat met een drankje erbij.

Chupenga: nieuwe invulling van fastfood

Chupenga is de ideale plaats voor instagram-worthy fotos. © Janne Schellingen


Met drie locaties over heel Berlijn is Chupenga een makkelijk bereikbaar lunchplekje. Hier staan verse burrito’s, salades en taco’s op het menu. Chupenga probeert hun eten naar eigen zeggen snel, maar toch verantwoord aan te bieden. Kleurrijk Mexicaans vermengd met gezond Californisch. Ook aan mensen met intoleranties of specifieke dieetvoorkeuren is gedacht. Vleeseters en vegans hebben evenveel keuzemogelijkheden.

Alle ingrediënten zijn vers en de gerechten worden dagelijks artisanaal bereid. Chupenga is goed voor een snelle hap tijdens de werkuren, een kopje koffie om te ontspannen of een biertje voor een avond stappen. Het interieur van Chupenga dichtbij Checkpoint Charlie is luchtig, ruim en doet Zweeds aan. De ideale spot voor Instragram-worthy foto’s. Minpunt: vanaf drie uur in de namiddag kan je er alleen nog maar koude dranken bestellen.

Tekst: Nathalie Van Hauwe, Roxanne Wellens, Janne Schellingen, foto: © Roxanne Wellens