Naar goede gewoonte organiseert de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) ook dit jaar weer haar sterrenkijkdagen. In de avonden van 15 en 16 maart stellen alle grote en kleine sterrenwachten hun telescopen beschikbaar voor het grote publiek. Op meer dan vijfentwintig plaatsen in Vlaanderen kan je de maan en de sterren bewonderen.

Goed nieuws dus voor de liefhebbers van astronomie en sterrenbeelden, of gewoon voor de dromers en romantische zielen onder ons. De VVS belooft zicht op tal van sterrenbeelden en andere astronomische parels. Op het menu staan onder andere de gordel van Orion en het sterrenbeeld Stier.

View this post on Instagram

Part of the Orion Molecular Cloud Complex, which is found in the constellation of Orion, is a massive and one of the most active stellar forming regions visible in the night sky. Of note in this image is Barnard’s Loop (sh2-276), an emission nebula which covers 10 degrees in the sky. Thought to lie some 518 light years [ly] or 1434 ly away. Enclosed by it you can see the Horsehead (B33) and Flame Nebula (ngc2024), as well as the bright nebula (ic434) around B33, as well as the Orion Nebula (M42). Near the edge of the frame in the top right the witch head reflection nebula is also visible. This was shot in Mersing on 9th March 2019 with a Sony a7ii and a polarie with a zeiss batis 85mm. #orion #orionmolecularcloudcomplex #beltoforion #barnardsloop #flamenebula #horseheadnebula #orionnebula #witchheadnebula #sh2276 #sh2277 #ngc2024 #ic434 #barnard33 #messier42 #m42 #mersing #zeissbatis85 #alphacreates #alphacreatesstarscapes #polarievixen

A post shared by Aaron Goy (@sypeskder) on

 

Het leek wel maneschijn

In de Antwerpse volkssterrenwacht Urania, is er ook extra aandacht voor de maan. Die zal tijdens het weekend van de kijkdagen op haar eerste kwartier staan. Met behulp van een professionele telescoop in de observatietoren is het mogelijk de maan van naderbij te bekijken. Zo dichtbij dat je de kraters en lavazeeën kan waarnemen.

Opwarmen kan je daar ook doen in het auditorium, waar je een uitleg krijgt over alles wat je aan de hemel ziet, of in de Astrobar waar je terecht kan voor een drankje bij maanlicht. Ook het Urania planetarium wordt ’s avonds opengesteld voor publiek. Vanaf 19u30 start er elke 45 minuten een nieuwe voorstelling.

Bewolkte bijwerking

Om de sterrenformaties goed te kunnen bewonderen is het natuurlijk van belang dat de lucht helder genoeg is. Rekening houdend met het Belgische weer en een eventuele tussenkomst van een maartse bui heeft de organisatie een vervangprogramma achter de hand.

Voor het evenement sterrenkijken bij Urania hou je best de Facebook-pagina in de gaten. Het sterrenkijken is gratis – net zoals in alle andere sterrenwachten – maar voor een bezoekje aan het planetarium betalen niet-leden vijf euro. Alle andere deelnemende steden zijn te vinden op de website van de VVS.

 

Tekst: Eline Tuyaerts, foto: Pexels