LokaalTekst

Deze 5 studenten lopen de Warmathon in hun studentenstad voor een goed doel

De Warmathon in Brussel in 2017 © StuBru

Morgen vliegen de vlammetjes weer in het rond en zitten we allemaal – al dan niet tijdens het studeren door – gekluisterd aan de radio, want De Warmste Week van Studio Brussel gaat van start. Naar goede gewoonte zullen ook dit jaar weer duizenden mensen meelopen met de Warmathon. Ook deze 5 studenten trekken hun loopschoenen aan om in hun studentenstad alles te geven voor een zelfgekozen goed doel.

Studenten zitten vaak krap bij kas. Maar dat houdt ze niet tegen om hun laatste centjes bijeen te rapen en in een goed doel te investeren. Voor elke lopende ziel gaat er 10 euro in de spaarpot van zijn of haar zelfgekozen goed doel. Wie wil kan zelf nog een vrije bijdrage toevoegen. Van dementie en armoede tot hongersnood, deze 5 studenten hebben een heel goede reden om die warme doelen een duwtje in de rug te geven.

Genk: 18 december

Kaat loopt voor het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek

Het startschot klinkt in Genk in het Molenvijverpark op de beats van niemand minder dan Regi. Een leuk extraatje volgens Kaat (20), studente communicatiemanagement, die zich warm zal lopen ten voordele van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. ‘Dieren een thuis geven en ze verzorgen kost veel geld. Als ik op deze manier een steentje kan bijdragen, doe ik dat graag’, aldus Kaat. Als een echte dierenvriend legt ze zelf nog 10 euro bij en gaat er 20 euro rechtstreeks naar het centrum. Een goed begin van de warmste week voor die lieve asieldieren.

 

Leuven: 19 december

Tuur koos Unicef als zijn goed doel

Daarna is het de beurt aan de Leuvense studenten. Door het Arenbergkasteel lopen is voor veel sportievelingen al reden genoeg om zich aan het Warmathon-parcours te wagen. Tuur (19), student Toegepaste Economische Wetenschappen, doet het niet voor de locatie. Zijn doel is om de kinderen in Jemen, die op dit moment sterven van de honger, een hart onder de riem steken. ‘Veel mensen kiezen een doel dat hen nauw aan het hart ligt’, zegt hij. ‘Dat is heel mooi, maar ik vind het ook belangrijk dat we een aandacht besteden aan de problemen wat verder van huis.’ Dankzij Tuur zal Unicef 25 euro rijker zijn.

 

Brussel: 20 december

Lena loopt de warmathon voor Hart voor Kinderen

In onze hoofdstad zullen honderden mensen zich warm lopen langs het Atomium. Eén daarvan is studente bedrijfsmanagement, Lena (24). Zij loopt voor Hart voor Kinderen. Een organisatie die hulp biedt aan kansarme, zieke of verwaarloosde kinderen. ‘Ik ben zelf leiding van een jeugdbeweging’, legt ze uit. ‘Dus vind ik het belangrijk dat elk kind een veilig thuis heeft.’ Volgens Lena is dat niet zo vanzelfsprekend als we denken. ‘Zelfs in Vlaanderen zijn er kinderen die niet kunnen genieten van het kind zijn en daar wil ik mijn steentje aan bijdragen.’ Lena vult de spaarpot van Hart voor Kinderen aan met 30 euro.

 

Antwerpen: 21 december

Stiene kiest voor Kom Op Tegen Kanker

De volgende in de rij is Antwerpen. Stiene (22), studente Handelswetenschappen, kan niet wachten om langs de Schelde te lopen om haar goed doel, Kom Op Tegen Kanker te steunen. ‘Er is geen leukere manier om het weekend in te zetten’, vindt de sportieve Stiene. Nog niet zo lang geleden verloor ze haar opa, met wie ze een heel hechte band had, aan kanker. ‘Ik wil dit ook voor hem doen’, licht ze toe. ‘Ik hoop dat we met alle lopers samen een groot verschil kunnen maken voor kankerpatiënten’. Kom Op Tegen Kanker krijgt 50 euro dankzij Stiene en de vrije bijdrage van haar ouders.

 

Gent: 22 december

Jolien strijdt mee tegen armoede met De Helpende Hand in Gent

De Gentenaren leggen een parcours af door het recreatiedomein Blaarmeersen. Studente fotografie, Jolien (23), ziet het helemaal zitten. ‘Sinds ik in Gent op kot zit word ik vaker geconfronteerd met armoede op straat.’ Daarom trekt Jolien haar loopoutfit aan voor De Helpende Hand. Een armoedebestrijdingsorganisatie die hulpbehoevende personen helpt met voedselpakketten en persoonlijke begeleiding door buddy’s. ‘Mijn 30 euro kunnen ze investeren in die buddy’s’, klinkt het. ‘Zij begeleiden minderbedeelden door bijvoorbeeld samen te gaan winkelen.’ Een superinitiatief volgens Jolien.

 

Brugge: 23 december

Broos loopt door Brugge voor Expertisecentrum dementie Vlaanderen

Broos (22) waagt zich aan de Warmathon in Brugge, in provinciedomein Tillegembos. De student barbier loopt voor mensen met dementie. ‘Veel mensen in mijn omgeving hebben te maken met dementie’, legt hij uit. ‘Ik vind het erg om te zien dat mensen niet beseffen waar ze zijn.’ Broos is zich ervan bewust dat het aantal dementen alleen maar toeneemt en dat ook jongdementie vaker voorkomt. ‘Ik heb gekozen voor Expertisecentrum Dementie Vlaanderen omdat zij focussen op de zorg en ondersteuning, wat ik heel belangrijk vind.’ Broos vult hun budget aan met 20 euro.

 

Een warm, sportief én leuk initiatief dat duidelijk bij velen in de smaak valt. Enkel in Brussel  zijn er nog enkele plaatsen vrij om je warm te lopen. Wees er dus snel bij en schrijf je in. Meer informatie vind je op dewarmsteweek.stubru.be.

Tekst: Stien Vanbaelen, foto: © StuBru