LijstjeLokaalMechelenTekst

STUDENTENSTAD MECHELEN: 5 werkpunten door en voor studenten

Foto: ©PexelsHet uitgaansleven is het grootste werkpunt voor studentenstad Mechelen. Foto: ©Pexels

Er valt niet te ontkennen dat Mechelen de laatste jaren een enorm inhaalmanoeuvre heeft uitgevoerd voor haar studenten en hun cultuur. Volgens Thomas More en schepen van Onderwijs Marc Hendrickx kent de stad de laatste jaren een groei in blokkende jongvolwassenen. Maar is Mechelen werkelijk zo’n studentenstad dat ze beweert te zijn? Volgens de studenten kan het altijd beter. Bij deze stellen wij u onze suggesties voor: door en voor studenten.

1. Feesten
Laten we eerlijk zijn, Mechelen is niet the life of the party. Letterlijk. De Mechelaars zien wel een verschil in het aantal toegenomen evenementen en feestjes. Maar studenten uit andere steden denken daar anders over. Kato, studente media- en entertainmentbusiness trekt op vrijdag terug naar haar thuisbasis. ‘Door mijn medestudenten ben ik op de hoogte van de feestjes in Mechelen tijdens het weekend. Zelf ben ik daar nooit bij want dan zit ik thuis, in Limburg’, zegt Kato. ‘Ik weet wel dat er ook evenementen zijn van studentenverenigingen, maar daar liggen mijn interesses niet.’

Schepen van Onderwijs van Mechelen Marc Hendrickx licht toe: ‘We weten dat dit een verbeterpunt is voor ons. Volgens onze cijfers blijkt dat Mechelse studenten vooral buiten Mechelen uitgaan. Verder ondersteunen wij evenementen vanuit Thomas More. Denk maar aan jaarlijkse Student Lift Off in september.’ Volgens Marc kunnen we Mechelen ook niet vergelijken met studentensteden zoals Gent of Leuven: ‘Daar zijn studenten echt een populatie op zichzelf. Steden als deze hebben hun eigen schepen van studentenvoorzieningen, wat voor Mechelen, gezien de schaal, geen noodzaak is.’

2. Food
In Mechelen kennen de studenten Umami. Neen, dat is geen sushibar of afhaal Chinees, maar ons eigen studentenrestaurant. In Leuven kennen ze de Alma, in Brussel Minéén en in Gent De Brug. Dus? Waarover klagen ze dan? Wel, Umami is elke dag open op de meeste campussen van Thomas More Mechelen maar dat tot maar 16 uur in de namiddag. ‘Ik kook vaak op kot, dat komt deels doordat het onbetaalbaar is als student om elke avond op restaurant te gaan. Toen ik in Leuven zat kon ik in de Alma binnenspringen, in Mechelen mis ik zo iets wel’, zegt Manon, studente communicatie. Studentenvoorzieningen Stuvo voegt toe dat Mechelse avondstudenten op dinsdag- en donderdag avond (voor 20u) bij James broodjes kunnen afhalen die eerder (voor 14u30) besteld zijn via tm-devest.umamishop.be.

3. Koten
Studenten van Thomas More komen tegenwoordig niet alleen maar uit Mechelen of omstreken. Daarvoor heeft de stad en Stuvo koten voorzien die vaak op een wandelafstand van de school te vinden zijn. Maar kunnen we spreken van een echte studentenbuurt? ‘Ik heb leuke kotgenoten’, zegt Camille, studente journalistiek. ‘We gaan samen uit of koken samen. Maar het is niet zoals in Leuven, dat je een stad vol studenten ziet.’ Het is dus niet echt een minpunt volgens de studenten, eerder een werkpunt.

‘De stad Mechelen zet in op het aanbieden van degelijke studentenkoten, via het label ‘Topkot’. De stad wil immers dat studenten zich thuis voelen in onze bruisende Dijlestad en zet daarbij volop in op kwalitatieve en veilige studentenkamers’, meldt Marc Hendrickx. Ook deelt Stuvo mee dat Thomas More inzet op koten met sociaal engagement. Op die manier komen er meer kamers vrij voor studenten én zetten ze zich in voor de buurt en hun bewoners. Twee vliegen in één klap.

4. Study spots
Campus de Ham kent een ruim cafetaria met z’n koffiebar Mediacafé. Veel studenten vonden dit een goede zet van Thomas More. ‘Tijdens springuren of na de les, kan ik me even in het Mediacafé zetten en in de witte zetels ploffen. Er is ruimte genoeg en er zijn stopcontacten zat, dat vind ik echt wel een pluspunt’, volgens Jonas, student communicatiemanagement. Maar is een cafetaria een studeerruimte? Er zijn wel enkele ruimtes voorzien om te studeren, volgens Stuvo. Maar een gegeerde studentenbib zoals de Ebib of Agora in Leuven, kennen de Mechelse studenten niet echt. Ook in de stad is er buiten een paar gezellige barretjes of de plain old bib, niet veel keuze. ‘De stad Mechelen heeft de voorbije jaren ruimtes, zoals de stedelijke bib, opengesteld voor blokkende studenten’, zegt Marc Hendrickx. Misschien toch wel een werkpuntje?

5. Veiligheid
‘Ik woon en studeer in Mechelen. Ik hoor wel vaker dat meisjes lastig worden gevallen, maar of dat specifiek alleen in Mechelen is, denk ik niet’, zegt Laura, studente Journalistiek. ‘Zelf heb ik dat ook ondervonden en dan voel ik me inderdaad onveilig.’ Marc Hendrickx voegt hier graag aan toe: ‘De voorbije jaren heeft de Stad Mechelen een beleid gevoerd tegen seksuele intimidatie op straat. Als een afgeleide daarvan, werd een onderzoek gevoerd naar een algemeen onveiligheidsgevoel op straat bij de Mechelse jeugd. Hieruit bleek dat jongeren een subjectief onveiligheidsgevoel kunnen ervaren. De plaats in kwestie hoeft niet perse onveilig te zijn, maar bv. een slecht verlicht fietspad kan een jongere wel een onveilig gevoel bezorgen.’
Het uiteindelijke doel van deze ondervraging bij de Mechelse jeugd, was input genereren voor een ruim opgezette brainstormsessie met de jongeren zelf. ‘Hierbij richtten we ons vooral op een ‘sense of control’, waarbij je het gevoel hebt controle te hebben over een bepaalde situatie.’ Dit project is momenteel in ontwikkeling waardoor Marc er niet verder over kan uitweiden.

Verder wil de stad meegeven dat ze aanwezigheid van een instelling als Thomas More als een enorme troef ervaart en tevreden is met haar studenten. ‘We hebben natuurlijk een uitstroom van jonge afgestudeerden die vervolgens aan het werk kunnen bij de verschillende bedrijven die Mechelen rijk is’, vertelt Marc trots. ‘Daarnaast heb je sowieso ook een groep die in het Mechelse blijven wonen. Hoe dan ook is dat een economische troef voor onze stad.’

Tekst: ©Yente Paesmans, uitgelichte foto: ©pexels.com, GIFS’s: ©giphy.com