InterviewLokaalTekst

Studentenvereniging Samsonia gaat los op de Samsonrock

Tobias, Jytte en Laurenz zijn trotse Samson en Gert fans. © Flore Baeken

Laurenz Mignolet en Tobias Tits zijn twee vrienden uit Antwerpen. Zoals veel studenten drinken ze al eens graag een pintje maar dat doen zij het liefst met een aflevering van ‘Samson en Gert’ erbij. Samen richtten ze studentenvereniging Samsonia op.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

Laurenz: Tobias en ik kennen elkaar al sinds het vierde middelbaar. Ik was altijd aan het tekenen in mijn cursus en had een keer voor te lachen een Samson getekend. Tobias maakte er een opmerking over. Toen werd het een inside joke tussen ons. Later kwamen we in het studentenleven terecht en lieten we ons dopen. We kregen het idee om een vereniging rond Samson en Gert op te richten. Eerst was het om te lachen maar toen hebben we toch linten laten ontwerpen om te zien hoe dat zou zijn. Mensen waren er super enthousiast over. We hebben dan een groep op Facebook aangemaakt om het een beetje te laten leven. We werden opgepikt door Iedereen beroemd en opeens is het ontploft. Het bleef altijd relatief beperkt, maar nu willen echt heel veel mensen lid worden. We hebben een 100-tal leden en een 300-tal likes op Facebook.

‘Samson en Gert leeft nog altijd’

En Kabouter Plop dan?

Laurenz: Onze vriendschap is begonnen met Samson en Gert. Dat was eerst iets tussen ons en daardoor is het niet iets anders geworden.
Tobias: Samson en Gert is ook groter dan andere programma’s van Studio 100. Iedereen van onze leeftijd kent de liedjes, zo is makkelijk om mensen mee te krijgen. Samson en Gert heeft al hard geleefd maar leeft nog altijd.

Is de nood aan jeugdsentiment groot?

Tobias: De maatschappij is tegenwoordig zo serieus. Dat we terug dat jeugdsentiment kunnen beleven ontspant een beetje. Dat vind ik zo leuk aan onze vereniging. Je kan even de stress vergeten en je verstand op nul zetten.

Kunnen jullie activiteiten blijven verzinnen?

Laurenz: We hebben een creatief team en dat werkt in ons voordeel. Als wij samenkomen met de groep zijn er direct ideeën. Eén van de dingen die we plannen is om een zaal te huren en gezamenlijk naar afleveringen te kijken. We willen het dan ook koppelen aan een quiz. We hebben zo eens gepolst wat de reacties op Facebook waren. Andere mensen staan te springen om mee te doen. Dus de afleveringen kijken is niet per se iets wat alleen wij heel graag doen. Dat zou onze eerste officiële activiteit zijn sinds we wat bekender zijn geworden.

‘Je mag ook limonade drinken’

Geen doop?

Laurenz: Een doop is voor studenten vaak een drempel. We zijn zeker niet tegen dopen maar we bieden gewoon een alternatief aan. Als je alle voordelen en vrienden van een studentenvereniging wil maar geen doop wil doen, dan kan je bij samsonia komen.  Je moet geen bier drinken, limonade mag ook (lacht).
Tobias: Het moet plezant blijven. Veel studenten willen door een doop zich niet aansluiten bij een studentenvereniging. Er zijn geen verplichtingen. Als je wil komen dan kom je.

Is er een fascinatie voor Gert Verhulst?

Tobias: Het contrast tussen Gert in Samson en Gert en de serieuze Gert vind ik echt leuk om te zien.
Laurenz: Hij speelt een rol in een kinderserie, waar hij niet echt iets heeft en Marlèneke hem niet ziet staan. In het echte leven is hij een zakenman die pretparken in Polen verkoopt. Dat contrast is gewoon grappig en fascinerend. 
 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Wij kennen alleen maar liefde voor Gertje! #samsonia #samsonengert #studentenverenigig #liefde #plopsaland #studio100

Een bericht gedeeld door Samsonia Antwerpen (@samsonia_antwerpen) op

Verschillen de reacties?

Laurenz: Online krijg je soms toch negatieve reacties, maar dat maakt ons niet uit. We zijn er niet om ons te focussen op mensen die ons belachelijk vinden maar we zijn er om ons te focussen op mensen die zich mee willen amuseren. We gaan onze tijd niet steken in die negativiteit. Eerst vond zelfs onze familie het belachelijk, nu zijn ze trots.

Sponsort Gert de toekomst van Samsonia?

Laurenz: Gert weet van ons bestaan maar sponsoren doet hij nog net niet. (lacht) Zolang we nog kunnen blijven we hiermee door gaan. We kunnen het later ook nog doorgeven aan anderen die zich ermee willen bezig houden.
Tobias: Zolang er vraag achter is, stoppen we niet. Als we merken dat mensen beginnen af te haken, tja dan is dat zo hé.
Laurenz: Het blijft voor het plezier, voor ons plezier. We willen iedereen erbij betrekken maar we weten dat we sowieso een harde kern hebben die zal blijven bestaan. Ook los van Samsonia. Maar tot die tijd is iedereen welkom. Zolang mensen het willen zal Samsonia er voor hen zijn.

 

Tekst en foto: © Flore Baeken