Denemarken is één van de gelukkigste landen ter wereld. Misschien komt dat wel door het lekkere eten in Denemarken? In deze aflevering laat Deense foodguide Julie Madsen zien waarom je de Deense keuken moét proberen. Ze kookt voor ons een echte Deense zoete zonde.

Gek op buitenlandse gerechten, maar weet je niet waar je ze kan vinden? Of wil je gewoon eens uit je comfortzone stappen en iets helemaal anders proberen? In Tasty Treasures tovert 21bis de wereld op jouw bord. Onze reporters gaan op zoek naar de beste internationale keukens. Dat doen zij niet alleen, maar met de hulp van mensen afkomstig uit deze landen. Deze week proberen we Deens. 

Deze aflevering dompelt Julie Madsen (25) ons onder in de Deense keuken. Julie woont in Odense. Dat is de derde grootste stad van Denemarken, maar dit jaar verblijft ze als Erasmusstudent in Mechelen. Ze studeert toerisme en zit nu in haar afstudeerjaar.

Julie Madsen (25): ‘Voor mijn vrienden kook ik vaak Deense klassiekers.’

Julie houdt van koken en bakken. In Denemarken kookt ze vaak. Dat moet wel, want ze woont alleen op haar eigen appartement. Het eten in Denemarken is duur, geeft Julie toe. Dat geeft haar extra motivatie om achter het fornuis te kruipen en zelf lekkere, Deense gerechten klaar te maken. Volgens haar bestaat een typische Deense maaltijd uit veel vlees en aardappelen, net zoals haar favoriete Deense gerecht: Gammeldags kylling med kartofler og agurkesalat. Dat is kip met aardappelen en komkommersalade op ouderwetse manier klaargemaakt.

Appelcake gemaakt met liefde
Julie koos een echte Deense klassieker uit: een ouderwetse Deense appelcake. Met liefde maken Deense grootmoeders deze appelcake al decennia lang klaar en geven ze het geheime recept door aan de volgende generaties. De Deense klassieker is heel populair tijdens de zomermaanden, vertelt Julie. In augustus vallen de appels van de bomen en smaken ze verrukkelijk. Zonde dus om ze niet te gebruiken.

Ouderwetse Deense appelcake is niet wat je verwacht van een klassieke appelcake. Verrassend genoeg moet deze cake helemaal niet in de oven. Het dessert wordt niet gebakken en wordt koud opgediend. De cake bestaat uit slechts een paar, simpele ingrediënten: appels, suiker, vanille, meringue, broodkruimels en room. Bij gebrek aan broodkruimels kan je deze vervangen door verkruimelde koekjes.

Fruitig en zomers
De opgeklopte room en de appels geven het dessert een verfrissende, fruitige smaak en de verkruimelde koekjes en  verkruimelde meringue zorgen voor een lekkere crunch. Doordat dit gerecht koud geserveerd wordt, is het perfect om te eten tijdens de zomermaanden. Stel je een prachtige namiddag voor op een zonnig terras met een tasje koffie en grootmoeders overheerlijke, huisgemaakte appelcake. Geen wonder dat Denen zo gelukkig zijn.

Recept traditionele Deense appelcake
Een Deense appelcake maken is helemaal niet moeilijk. Je hoeft dus geen keukenprins(es) te zijn. De verschillende ingrediënten worden opgebouwd op dezelfde manier als een parfait, laagje per laagje. De eerste laag bestaat uit appelpuree. Daarbovenop komen de verkruimelde koekjes en de verkruimelde meringue. Het dessert bestaat uit twee of drie lagen, afhankelijk van hoe groot je de cake wil. Nadat alle lagen gevormd zijn, werken kan je het dessert afwerken met wat veenbessenconfituur. Je kan het gerecht serveren in een grote kom of in aparte glaasjes.

Portiegrootte: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Deense benaming: Gammeldags æblekage
Categorie: dessert

Ingrediënten
Appelpuree
5 appels
50 g suiker
1/2 dl water
1/2 vanillestokje

Crunch
100 g meringue vanille
100 g droge koekjes/broodkruimels

Overige ingediënten
3 dl room
Voor de afwerking: veenbessenconfituur

Zorg ervoor dat je geen zure appels gebruikt voor dit recept.

Instructies
1. Was en schil de appels. Verwijder het klokhuis en snijd de appels in vierdes.

2. In een kookpot: voeg water toe, de appels, suiker en het merg van het vanillestokje. Voeg ook het lege vanillestokje toe. Zo gaat er niets van de smaken verloren.

Stoof de appels in een stoofpot op een laag vuur.

3. Stoof de appels. Draai het vuur op een lage stand, plaats de deksel schuin op de kookpot en laat 15 minuten sudderen. Roer af en toe. Haal de stoofpot van het vuur als de appels volledig gaar zijn. Laat vervolgens de appelpuree een twintigtal minuten afkoelen.

4. Klop de room op tot slagroom; giet de room in een hoge kom en mix met een mixer op een hoge stand, blijf opkloppen tot de room helemaal stijf is.

5. Verkruimel de koekjes en de meringue. Plaats hiervoor de koekjes en de meringue beiden in een aparte zak. Plet met de hand of met een hard voorwerp.

6. Nu zijn alle ingrediënten klaar om samen te voegen. Gebruik een grote kom of vier glazen; start met een laag appelpuree en strooi hier de verkruimelde koekjes (of broodkruimels) en de meringue over. Herhaal dit proces tot de kom of het glas volledig gevuld is. Na twee of drie lagen, zou je het gewenste resultaat moeten bekomen. Daarna smeer je een dikke laag slagroom over het geheel. Strooi hier de laatste beetjes meringue en koekjes over.

De eerste laag appelpuree
Strooi hier de koekjes en de meringue over.
De tweede laag appelpuree
Voeg voor de laatste laag de slagroom toe.

7. Werk de cake zoals op de foto af met veenbessenconfituur.

8. Smakelijk!

 

© Tekst & foto’s: Anella Sepp