RecensieReportageTekstWereld

Tasty Treasures: Thais on a budget

We verdiepen ons in de Aziatische keuken, met op het menu: Thais! De Thaise keuken staat bekend voor veel rijst, pikante kruiden en heerlijke curry’s. We gingen op zoek in Leuven naar een Thais restaurant dat de gemiddelde studentenportemonnee kan betalen.

Gek op buitenlandse gerechten, maar weet je niet waar je ze kan vinden? Of wil je gewoon eens uit je comfortzone stappen en iets helemaal anders proberen? In Tasty Treasures tovert 21bis de wereld op jouw bord. Onze reporters gaan op zoek naar de beste internationale keukens. Dat doen zij niet alleen, maar met de hulp van mensen afkomstig uit deze landen. Deze week proberen we Thais.

Onze foodguide voor vandaag is Natwarin Janssens (20). Natwarin studeert voedings- en dieetkunde en zit op kot in Leuven. Natwarin is geboren in Thailand, maar groeide hier op omdat haar moeder naar België verhuisde. Soms mist ze de Thaise cultuur, maar gelukkig gaat ze geregeld naar Thailand om haar familie te bezoeken in Bangkok. Natwarin houdt van de Thaise keuken. Als ze Thais eten in drie woorden moet omschrijven, kiest ze voor verfrissend, uniek, maar vooral pikant.

Volgens haar klopt het stereotype over Thailanders wel. Ook zij is gek op pikant eten. Ze vindt het dan meestal ook grappig als haar Belgische vrienden het spicy Thaise eten amper kunnen doorslikken. Toch heeft ook zij haar grenzen. Als Natwarins moeder thuis kookt, is het eten soms zelfs te pikant voor haar, geeft ze toe. Haar moeder is echt dé koningin van het pikante eten.

Oona: Azië op je bord en België in je glas
Ik sprak met Natwarin af bij Oona. Een Aziatisch restaurant in de Parijsstraat in het centrum van Leuven. Dit restaurant heeft van alles te bieden; van Chinees tot Nepalees en van Japans tot Thais. Wij kwamen natuurlijk de Thaise gerechten uittesten. Voor tien euro kan je bij Oona een hoofdgerecht scoren. Dat maakt Oona een restaurant dat heel veel studenten aantrekt.

In de drankkaart integreert Oona ook een stukje Belgisch. Naast de Aziatische bieren kan je ook een waaier aan Belgische bieren vinden. Omdat niemand van ons beiden een bierliefhebber is, besluiten we het op een fles water houden.  Als voorgerecht bestellen we vegetarische loempia’s en Tom Yam Kai soep. Tom Yam Kai soep is een echte Thaise klassieker. Het is een milde kippensoep met citroen. De citroen en het citroengras geven de soep een heel speciale en verfrissende smaak.

Aan tafel vertelt Natwarin dat haar favoriete Thaise gerecht Som Tam is. Dat is een verfrissende papajasalade. De salade bestaat behalve uit onrijpe papaja, ook uit pinda’s, tomaat, gedroogde garnalen en hete chilipepers. Maar ook groene curry’s vindt ze heerlijk, daarom kiest ze deze keer voor een groene curry met kip.

Ik neem Panang curry met tofu. Panang is een oranje curry op basis van kokosmelk met groenten en pinda’s. In beide curry’s zitten courgette, paprika en broccoli. De curry’s waren lekker en zacht van smaak. De oranje curry was een tikkeltje pikant, maar zeker niet overweldigend. Na een tijdje begon het eten wel heel zwaar op de maag te liggen. De porties waren dan ook aan de grote kant. Niemand van ons twee heeft uiteindelijk zijn bord leeggegeten.

Verrassend goedkoop
Na het hoofdgerecht kregen we geen hap meer binnen. Er was jammer genoeg dus geen plek meer voor een dessert. We besluiten na het hoofdgerecht dus meteen de rekening te vragen. We waren verrast toen we de rekening zagen. Het was ongeveer dertig euro voor twee voorgerechten en twee voorgerechten inclusief drankjes. ‘In een klassiek Thais restaurant betaal je makkelijk het dubbele.’, vertelt Natwarin. Je kan hier als student zeker terecht voor een goedkope en lekkere maaltijd.

Thais eten in een Europees jasje
Of dit alles kan evenaren aan traditioneel Thais eten? Natwarin vindt van niet. Ze vertelt dat veel gerechten een beetje een Europese versie zijn op de echte Thaise keuken. Dat vindt ze jammer. Toch is Oona een aanrader. Het is een gezellige plek om een avondje met vrienden door te brengen. Het is een sfeervol restaurant met vriendelijke werknemers. Oona biedt een brede waaier aan Aziatische gerechten aan die heel lekker en goedkoop zijn. Je kan er kennismaken maken met heel veel verschillende Aziatische keukens, maar echt heimwee naar haar geboorteland krijgt Natwarin niet na het eten van de ‘semi’-Thaise curry.

Tekst en foto’s: Anella Sepp