In het toneelstuk ‘Ad Fundum’ namen de studenten van het toneelgezelschap Perplex de kijkers afgelopen vrijdag mee naar de grens tussen leven en dood. Ziekenhuisdrama meets ‘gay love story’ meets ‘dronken achter het stuur’. ‘Venijn, nijd en afgunst, maar is na een onheilspellende nacht het glas halfvol of halfleeg voor onze vrienden?’, luidt het op de Facebookpagina.

In 2018 richtten een aantal creatieve studenten de theatergroep Perplex op. Elk jaar proberen ze één of meerdere stukken op de planken te brengen. De studenten doen alles zelf: uitdenken, uitstippelen én uitvoeren. Na een heel jaar werken was het afgelopen vrijdag, 3 mei, dan eindelijk tijd voor de show. 

Het optreden vond plaats in een hoekje van de Stelplaats in Leuven. Een verassende keuze voor een toneelstuk. Het gaat om een grote, industriele ruimte waar willekeurig een aantal planten waren neergezet. Hier en daar was het gebouw ‘versierd’ met een retrofiets of een ander vreemd object. 

Toeschouwers moesten op hun stappen letten. De locatie van het toneel was er één vol hindernissen. © Ianthe Van Dyck

Perplex mocht een veertigtal toeschouwers verwelkomen. Meer publiek had de groep niet verwacht, want de stoelen waren allemaal volzet. 

Eens de toeschouwers allemaal neerzaten op hun -toch niet zo heel comfortabele- stoeltjes, was het showtime voor acteurs Auke Dehon, Charlotte Remmerie, Willem Seynaeve en Vincent Hofmans. De rest van de toneelgroep, een zestal studenten, verzorgden de techniek van het stuk.

In medias res

‘Ad Fundum’ begint in medias res. Vincent, vertolkt door Willem Seynaeve, ligt in een ziekenhuisbed. ‘Leeft hij nog?’, vragen vrienden Matthias en Dries zich af. Zijn zus, Maxime, lijkt vlotjes met hem te kunnen praten, maar op de vragen van zijn vrienden reageert Vincent niet. Wat er gebeurd is, weet niemand.

Na heel wat drama in het ziekenhuis maken de acteurs een sprong terug in de tijd. We zien een periode waarin de drie vrienden het goed met elkaar kunnen vinden. Tijdens een avondje uit bekend Matthias zijn gevoelens voor Vincent. Maar in de volgende scène blijkt dat Dries verliefd is op Matthias. Het stuk draait dus rond een homoseksuele liefdesdriehoek.

Kiest hij voor het leven of voor de dood? Voor zijn vrienden of voor zijn zus? 

Wanneer Dries zijn gevoelens voor Matthias bekent aan Vincent, krijgen ze slaande ruzie. Dries denkt dat Matthias zijn gevoelens beantwoordt, maar Vincent weet dat dat niet klopt. Wanneer Vincent na enkele glaasjes eist dat Dries hem thuis brengt, komen ze in een ongeval terecht. Vincents leven hangt aan een zijden draadje en Dries voelt zich verantwoordelijk.

Leven of dood?

Op het einde van het stuk bevinden de personages zich weer in het ziekenhuis. Voor het publiek is nu duidelijk dat Vincent met zijn zus kan praten, omdat zij enkele jaren geleden gestorven is. Ze bespreken de belangrijke beslissing die Vincent moet maken. Kiest hij voor het leven of voor de dood? Voor zijn vrienden of voor zijn zus? 

Maxime sluit het stuk af met deze belangrijke gedachte: ‘Valt het leven wel te leven als je niet echt leven kan?’

Perplex haalt een aantal actuele topics aan met het stuk: homoseksuele relaties, de dood en drinking and driving. Helaas doen ze dat niet altijd op een professionele manier. Soms voelt het stuk te zeer geacteerd. Inventief zijn de acteurs wel. Omdat er in de ruimte geen coulissen zijn, hebben ze zelf twee zwarte tentjes opgezet om zich telkens in terug te trekken. 

Leuke techniekjes wisselen elkaar af. Twee keer, namelijk, voeren de studenten een dans op. Op andere momenten doorbreken ze de vierde muur en praten ze op een poëtische manier tegen het publiek. Wanneer de personages een film kijken, kijken ze het publiek recht in de ogen. Zelfs zonder conversatie voelt het moment interactief. Al bij al, een unieke ervaring.

‘Ad Fundum’ wordt helaas niet nog eens opgevoerd. Perplex is wel van plan om volgend jaar weer een aantal stukken te brengen. Geïnteresseerden kunnen de Facebookpagina in de gaten houden.

Ben jij student en wil je graag eens meespelen in een toneelstuk? Perplex zoekt nog nieuwe leden. Stuur een mailtje naar perplex@theaterperplex.be.

Meer weten over ongevallen tijdens het uitgaan? Lees dan ook het artikel: Eerste hulp bij ongevallen tijdens het uitgaan: ‘Niet iedereen verlaat het ziekenhuis zonder permanente schade‘.

Tekst en foto’s: © Ianthe Van Dyck