Niets staat meer symbool voor de zomer dan met een hapje en drankje in de hand staan praten met vrienden in de blakende zon. Food festivals zijn een hype tegenwoordig, maar wat is nu dé top 5 waarop je dit jaar aanwezig moet zijn?

Liefhebbers van eten, drank en sfeer hebben de komende maanden een volle agenda. Het seizoen van de food festivals is weer aangebroken. De lente- en zomermaanden zijn in zicht en in verschillende steden in België zijn de food trucks opnieuw van de partij.

  1. Vegan Street Festival: Antwerpen kleurt groen

   Het Vegan Street Festival vindt plaats op 27 april op de Napoleonkaai in Antwerpen. Het is georganiseerd samen met EVA Antwerpen en de toegang is gratis. Alhoewel er tegenwoordig meer en meer vegan restaurants bij komen, is het voor vegans vaak nog moeilijk om plekjes te vinden om te eten. Zeker als het aankomt op food festivals werd vaak nog niet aan hen gedacht. Nu is daar verandering in gekomen en biedt het Vegan Street Festival street food, een vegan market – waar je diervriendelijke kleding en natuurlijke make-up kan kopen – muziek, kunst en komen er zelfs sprekers langs. Het festival en de deelnemers vieren hoe zalig, lekker en makkelijk het is om vegan te zijn.

  2. Antwerpen Proeft: degustaties van sterrenchefs

   Antwerpen Proeft vindt plaats op 1, 3, 4 en 5 mei aan de Waagnatie in Antwerpen. Tijdens deze vier dagen bieden toprestaurants, sterrenchefs en tv-koks hun – 80 in totaal – signatuurgerechten aan in de vorm van kleine hapjes, zodat je telkens de kans krijgt om te proeven. De prijzen liggen tussen 5 en 7,50 euro. Op het festival zijn ook andere attracties zoals kookdemonstraties en andere gratis workshops aanwezig. Tv-zender VIER organiseert op het festival BBQ-wedstrijden genaamd GRILL IS HOT. Voor iedereen wat wils dus. Voor tickets kan je terecht op de website. Een dagticket kost 8,99 euro en een combiticket waarmee je elke dag kan gaan kost 14,14 euro.

  3. SMA(A)K: sfeer voor jong en oud

   Het Foodtruckfestival SMA(A)K is een belevingsfestival dat erom draait dat iedereen zijn goesting vindt. Met gezellige zithoeken, sfeerdecoratie, theater, live muziek, en animatie voor groot en klein zorgt het festival voor een beleving die altijd naar meer smaakt. Mooie herinneringen creëren is wat centraal staat voor de organisatoren en deelnemers. Het is een festival dat ernaar streeft om meer te bieden dan alleen wat eten. De inkom is gratis. Het vindt plaats op verschillende data in verschillende steden. De volledige kalender en praktische informatie kan je op de website terugvinden.

  4. Hap Festival: food on tour

   Het Hap Food Truck Festival vindt plaats op verschillende momenten doorheen de lente- en zomermaanden en verplaatst zich van stad naar stad. Zo heeft iedereen de mogelijkheid om het festival te beleven. Niet alleen foodtrucks, maar ook muziek, animatie en zelfs een mini-reuzenrad zijn van de partij. Voor sfeer moet je zeker bij Hap zijn, het voelt een beetje aan als een urban picknick plek. Het festival is zeker een van de meest gekende food festivals in België, en bevindt zich meestal in stadspark- en pleinen. Inkom is bij deze ook gratis en binnen wordt er met een bonnetjessysteem gewerkt.

  5. Bairro Cantina: keukens op wieltjes

    

   Dit bericht bekijken op Instagram

    

   We open At 12! ☀ Come and Taste the delicious food and cocktails see you there #BarrioCantina #bc18

   Een bericht gedeeld door Barrio Cantina (@barriocantina) op

   Food Truck Festival Bairro Cantina is georganiseerd door Polé Polé Gent en vindt plaats van 29 mei tot 2 juni in Gent, van 7 tot 10 juni in Oostende en van 14 tot 16 juni in Brugge. Ook hier is de toegang volledig gratis, binnen kan je met cash of Bancontact betalen. Op dit food festival staan foodtrucks met gerechtjes uit verschillende landen en kan je in gezellige zithoeken genieten van het mooie weer. Het is een groot openluchtrestaurant met tientallen mobiele keukentjes.

Tekst: Nathalie Van Hauwe, foto: Pexels Tookapic